Jessikka Aro vaatii lisää kärsimyskorvauksia – Asianajaja: Enemmänkin olisi voinut vaatia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jessikka Aro vaatii lisää kärsimyskorvauksia – Asianajaja: Enemmänkin olisi voinut vaatia

Jessikka Aro vaatii Helsingin hovioikeudessa Ilja Janitskinilta ja Johan Bäckmanilta yhteensä noin 41 000 euroa suurempia kärsimyskorvauksia kuin käräjäoikeus tuomitsi vuosi sitten miesten maksettavaksi.

Toimittaja Jessikka Aron vastausta Ilja Janitskinin (kuvassa) ja Johan Bäckmanin valituksiin sekä Aron omaa vastavalitusta ryhdytään käsittelemään Helsingin hovioikeudessa maanantaina 21. lokakuuta.

14.10.2019 9:55

Helsingin hovioikeus ryhtyy käsittelemään maanantaina valituksia, jotka koskevat dosentti Johan Bäckmanin sekä MV-nettisivuston päätoimittajaksi itseään kutsuneen Ilja Janitskinin syytteitä ja tuomioita.

Kyseessä on laaja sananvapaus-, vainoamis-, tekijänoikeus sekä rahapeli- ja rahankeräysrikoksia koskeva asiakokonaisuus, jossa on useita asianomistajia. Pääkäsittelylle on varattu aikaa kolme viikkoa siten, että viimeinen mahdollinen käsittelypäivä on 1. marraskuuta.

Venäjän informaatiovaikuttamista ja nettitrollien toimintaa selvitellyt Ylen toimittaja Jessikka Aro on pääasiallinen asianomistaja vainoamista ja kunnianloukkauksia koskevassa osuudessa. Aron osalta hovikäsittely alkaa vasta maanantaina 21. lokakuuta.

Aron vastavalituksesta käy ilmi, että hän pyytää hovioikeutta korottamaan Bäckmanin ja Janitskinin maksettavaksi määrättyjen kärsimyskorvausten määrää yhteensä noin 41 000 eurolla. Aro uudistaa siis pääosin alkuperäisen vaatimuksensa niiltä osin, mitkä käräjäoikeus aikanaan hylkäsi.

– Meillä olisi ollut perusteita vaatia jopa korkeampia korvauksia niiden seikkojen perusteella, jotka ovat tulleet ilmi käräjäoikeuden käsittelyn jälkeen. Päätimme kuitenkin pysyä pääosin alkuperäisissä vaatimuksissamme, Aron asianajaja Martina Kronström sanoi IS:lle.

Aron hovioikeudelle toimittamassa vastauksessa huomautetaan myös, että käräjäoikeuden käsittelyn jälkeenkin Janitskin on kertonut VKontakte-sivuilla tekevänsä MV-lehteä. Sivustolla on julkaistu käräjäoikeuden tuomion jälkeenkin yhä edelleen aineistoa, jonka Aro kokee loukkaavaksi.

– Aro joutuu harkitsemaan uuden tutkintapyynnön jättämistä käräjäoikeuden pääkäsittelyn aikaisesta ja sen jälkeisestä toiminnasta, lukee Aron vastauksessa hovioikeudelle.

Helsingin hovioikeus alkaa käsitellä maanantaina valituksia, jotka liittyvät Johan Bäckmanin (vas) ja Ilja Janitskinin syytteisiin ja tuomioihin.

Helsingin käräjäoikeus määräsi Bäckmanin maksamaan Arolle 22 000 euroa hyvityksenä tämän kohtaamista loukkauksista ja kärsimyksistä. Hovioikeudelle osoittamassaan vastavalituksessa Aro vaatii summan korottamista 34 000 euroon siten, että 25 000 euroa on törkeän kunnianloukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä, 5 000 euroa on vainoamiseen liittyvästä kärsimyksestä ja 4 000 euroa on henkisen koskemattomuuden vakavasta loukkauksesta.

Janitskin määrättiin Helsingin käräjäoikeudessa maksamaan Arolle kärsimyskorvauksia 35 000 euroa, mutta vastavalituksessaan Aro vaatii summan nostamista 54 000 euroon. Näistä 50 000 euroa olisi törkeästä kunnianloukkauksesta ja 4 000 euroa henkisen koskemattomuuden vakavasta loukkauksesta.

Bäckmanilta Aro vaatii lisäksi oikeudenkäyntikuluihin reilut 32 000 euroa ja Janitskinilta reilut 65 000 euroa, kun käräjäoikeus oli hyväksynyt Bäckmanin osalta oikeudenkäyntikuluihin reilut 20 000 euroa ja Janitskinin osalta reilut 16 000 euroa.

Molemmilta miehiltä Aro vaatii lisäksi yhteisvastuullisesti taloudellisesta vahingosta reilut 10 800 euroa tasaosuuksin. Aro perustelee taloudellisia menetyksiään muun muassa sillä, että hänen oli vainon ja mahdollisen väkivallan uhan vuoksi muutettava pois Suomesta ja myytävä asuntonsa. Käräjäoikeus oli määrännyt Janitskinin ja Bäckmanin maksamaan Arolle yhteisvastuullisesti taloudellisesta vahingosta vain reilut 2 000 euroa.

Janitskin ja Bäckman määrättiin käräjäoikeudessa maksamaan lisäksi Arolle lisäksi tilapäisestä haitasta 10 000 euroa, sairaanhoitokustannuksista 3 500 euroa ja ansionmenetyksestä 11 900 euroa. Näiden korvausten osalta Arolla ei ole lisävaatimuksia.

Ylen toimittaja Jessikka Aro julkaisi vastikään kirjan Putinin trollit. Hän kertoo siinä myös omista kokemuksistaan somevainon kohteena Suomessa.

Aro asianajajineen perustelee korvausvaatimuksia asian vakavuudella ja asiakokonaisuuden merkityksellä koko suomalaiselle oikeuskäytännölle.

– Vastaajien toiminnasta aiheutuneet seuraukset ovat erittäin vakavia ja korvausten uudelleenarvioimisella on olennainen merkitys Arolle. Asia on laadultaan ja laajuudeltaan poikkeuksellinen ja sen käsitteleminen hovioikeudessa on oikeuskäytännön kannalta merkittävä, Aron vastauksessa lukee.

Lue lisää: Raju väite Jessikka Aron Putinin trollit -kirjassa: Venäjän ”myyrä” löytyi Yleisradiosta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuosi sitten lokakuussa Janitskinin yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen, kun taas Bäckmanille määrättiin vuosi ehdollista. Molemmat ovat valittaneet tuomioistaan hovioikeuteen.

Bäckmanin osalta valitus on määrätty salaiseksi, joten hovioikeus ei ole luovuttanut tietoja hänen vaatimuksistaan tai perusteluistaan ennen pääkäsittelyn alkua.

Janitskinin valitusta ei ole määrätty salaiseksi. Hovioikeuden papereista käy ilmi, että Janitskin katsoo tulleensa tuomituksi rikoksista, joihin hän ei ole syyllistynyt.

Janitskin vaatii lukuisien syytekohtien hylkäämistä, tuomionsa alentamista ja hänen maksettavakseen määrättyjen hyvityskorvausten alentamista. Lisäksi Janitskin vaatii, että rangaistuksen mittaamisessa on huomioitava hänen vakava sairautensa alentavana seikkana.

Lue lisää: Hovioikeus alkaa käsitellä MV-julkaisun törkykirjoitusten laillisuutta ja infovaikuttamista tutkineen toimittajan vainoamista

Yhtenä asianomistajana hovioikeuden käsittelyssä on Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland. Asiakokonaisuus liittyy tekijänoikeuslain mukaisiin hyvityksiin MV-lehdeltä ja Uber Uutisilta.

Sanoma Media Finland kiistää Janitskinin ja hänen apunaan julkaisutyössä toimineen naisen esittämät muutosvaatimukset ja pyytää, ettei hovioikeus alenna hyvityksen määrää käräjäoikeudessa tuomitusta 75 000 eurosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?