Näin Janne ”Nacci” Tranberg väisteli lain kouraa pari vuotta – tiesi, että viestejä tarkkailtiin, uhosi MTV:n haastattelussa paon kestävän vielä vuosia

Julkaistu:

Janne ”Nacci” Tranberg kertoi hiljattain julkaistussa kirjassa, että piileskely oli pidemmän päälle masentavaa ja yksinäistä.
Moottoripyöräkerho Cannonball MC:n pitkäaikaisen ex-jäsenen Janne ”Nacci” Tranbergin pakoilu päättyi Espanjassa sijaitsevassa Esteponan pikkukaupungissa viime viikon maanantaina kello 17. Paikalliset poliisit nappasivat Tranbergin tämän kotoa.

Siihen päättyi vajaat pari vuotta kestänyt pakoilu. Pakoilu, joka Tranbergin mielestä oli pidemmän päälle jopa masentavaa ja yksinäistä. Mutta kiinni hän ei halunnut jäädä. Tämä kävi ilmi myös lokakuun alussa esitetyssä MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa.

– Kyllä sitä voidaan joutua vähä aikaa oottelemaan, että sinne päin ollaan tulossa, Tranberg uhosi puhelimitse tehdyssä haastattelussa.

Tranberg kertoi myös itseään käsittelevässä kirjassa, joka julkaistiin toukokuussa, että hän huolehti kiinni pelon jäämisen takia tarkkaan rutiineista. Kirjan toimitti MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen.

– Nukun neljästä kuuteen tuntia. Herään joka aamu automaattisesti kuuden seitsemän aikaan. Stressi ja alitajuinen pelko kiinnijäämisestä pitävät unen laadun heikkona. Tämän takia nukun myös päivällä, jotta unen määrä ei jäisi liian vähäiseksi.

– Aamupalani on aina sama. Puuro, marjoja, greippi, vettä ja kaksi kuppia nessiä (Nescafe-kahvia). Olen juonut nessiä kaksikymmentä vuotta. Pidän rutiineista, Tranberg pohti Lehtisen toimittamassa Wanted Janne Nacci Tranberg – Suomen etsityimmän rikollisen tarina (CrimeTime).
Yhteydenpito läheisiin oli hankalaa, vaikka kansainvälisesti etsintäkuulutettu Tranberg tapasikin tytärtään karkureissunsa aikana. Karkulaisen piti olla tarkkana siitä, millä sovelluksilla ihmisiin uskalsi olla yhteydessä. Tranberg tiesi myös sen, että viestejä tai puheluita voitiin tarkkailla.

Kauppaan piti mennä muulloin kuin ruuhka-aikaan, autolla ei voinut liikkua, koska tuolloin olisi voinut päätyä liikenneratsiaan. Tatuoidun miehen piti pukeutua pitkähihaisiin vaatteisiin, Tranberg pohti kirjassa.

– Etsintäkuulutettuna pitää joko hakeutua täysin rauhalliseen paikkaan tai piiloutua miljoonakaupunkiin ihmisten keskelle. Itse en jälkimmäisestä vaihtoehdosta pidä. Pysyn mieluummin rauhallisessa paikassa, sivummalla. Pakoilut ovat aiheuttaneet minulle ajoittain masennusta tai jotain sen suuntaista, kirjassa kerrottiin.

Tranberg oli myös sosiaalisessa mediassa aktiivinen.

Tranberg julkaisi sosiaalisessa mediassa valokuvia patikointiretkiltä ja hiekkarannoilta. Kuvien aihetunnisteet, #blogger, #travel, #hiking, toivat mieleen pikemminkin lifestyle-bloggarin kaupallisen yhteistyöreissun kuin kansainvälisesti etsintäkuulutetun pitkän linjan vankilakundin pakomatkan.


Sosiaalisessa mediassa hän kertoi seuraajilleen, miten onnistui pakoilemaan oikeutta. Tranberg yritti myös hämätä viranomaisia antamalla sosiaalisessa virheellistä tietoa olinpaikastaan.

Kirjasta kävi ilmi, että pakomatka mahdollistui suureksi osaksi Tranbergin verkostojen avulla: milloin tutun, joka hankki väärennettyjä asiakirjoja, milloin kaverin, joka järjesti asunnon etsintäkuulutetulle miehelle.

Läheltäkin liippasi. Saksassa meinasi käydä ohraisesti, kun poliisi teki tarkistuksen bussiin, jolla Tranberg matkusti. Väärennetty henkilöllisyystodistus pelasti tilanteelta.

– Vedin pipon päähän ja samassa hetkessä etu- ja keskiovet aukesivat. Saksalaisia poliiseja tuli kaksi edestä ja yksi takaa. Paperit haluttiin tarkistaa. Euroopan pakolaisvirta oli lisännyt tarkistuksia EU-alueen sisälläkin.

– Kun poliisi oli lähes kohdallani, nostin teatraalisesti pipoa toisella kädellä ja toisella näytin henkkaria. Ja hymyilin. Homma selvä. Poliisi vastasi hymyllä ja jatkoi kierrostaan, Tranberg totesi kirjassa.


Suomessa häntä odottaa 649 päivän vankeusrangaistus. Sen lisäksi hän joutuu vastaamaan useisiin törkeisiin talousrikossyytteisiin. Tranbergia epäillään myös pakomatkan aikana tapahtuneesta törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä dopingrikoksesta.

Rikostoimittaja Pekka Lehtinen kysyi Tranbergilta lokakuun alussa esitetyssä Rikospaikka-ohjelmassa, kauanko tämä uskoi, että pakoilu voisi jatkua.

– No kyllä, jos kahden vuoden aikana poliisi ei ole saanut mua noudettua, niin kyllä siinä pari vuotta ainakin menee lisää, mutta kymmenessä vuodessahan noi (rikokset) vanhenee, niin siellä on tavoite, Tranberg sanoi vielä tässä kuussa ennen kiinnijäämistään.

Tavoite jäi saavuttamatta, sillä Espanjan poliisi oli paikantanut Tranbergin mobiililaitteen, jonka avulla he pääsivät Tranbergin jäljille. Kiinniotto tapahtui 7. lokakuuta.
Kotietsinnässä Espanjan poliisi löysi Tranbergin osoitteesta useita tietokoneita, älypuhelimia ja 10 000 euroa käteistä. Espanjan poliisin kuvassa komeilee myös arvokkaan näköinen Rolex-kello.


Nyt Suomen viranomaiset odottavat, että Tranberg luovutettaisiin takaisin kotimaahansa, josta hän lähti pakoreissulle vuodenvaihteessa 2017–2018.