Kamerakävelystään tunnettu meteorologi Petri Takala katosi tv-ruudusta ja leikkasi tukkansa – tältä hän näyttää nyt

Julkaistu:

Televisiossa esiintynyt meteorologi Petri Takala sai kamerakävelystään rajuakin palautetta. Hän poistui tv-ruudusta vuonna 2011.
Kun Petri Takala poistui televisioruudusta vuonna 2011, hänellä oli mielessään maisemanvaihto. Hän jumitti päivittäin pari tuntia kehä ykkösen ruuhkissa ja oli turhautunut.

– Työ MTV3-kanavalla oli mielenkiintoista, mutta se vaati paljon kaltaiseltani ihmiseltä. En ole sitä tyyppiä, joka haluaisi olla paljon esillä, joten piti olla koko ajan hirveä tsemppi päällä. Sääkarttojen laatiminen on melko sisäänpäin kääntynyttä puuhaa, ja sitten pitäisikin olla taas kameran edessä.

Kun tämä vielä toistui monta kertaa illan aikana ja keskimäärin joka kolmas ilta 13 vuoden ajan, elämästä tuli melko paineista. Ennen illan viimeistä säälähetystä Takala meni usein maskiin vasta kun Kymmenen uutiset olivat jo alkaneet. Pieni kiire sai aikaan adrenaliinipiikin, jota hän kaipasi tuossa vaiheessa iltaa.

– Sitten kun pääsin kotiin, en välttämättä heti pystynyt purkamaan sitä. Jos menin heti nukkumaan, saatoin herätä tunnin päästä virkeänä.


Kesti kuitenkin vielä monta vuotta ennen kuin kehä ykkösen ruuhka jäi taakse. Takalalle tarjottiin Forecan päämeteorologin paikkaa. Työ oli niin mielenkiintoista, että siinä kuluikin vielä lähes seitsemän vuotta.

Viimein vuonna 2017 hän karisti pääkaupungin tomut jaloistaan ja muutti Forssaan.

– Täällä on helpompi moodi.

Petri Takalasta tuli tv-kasvo vähän vahingossa. Nuorena hän mietti opettajan uraa, mutta siinä olisi pitänyt olla koko ajan esillä. Se tuntui ikävältä.

Sitten kun hän meni Ilmatieteen laitokselle töihin, moni kyseli, tuleeko hänestä seuraava Juha Föhr. Ei, koska hän ei pitänyt esiintymisestä.

– Kollegani Lea Saukkonen kyseli usein, lähtisinkö Maikkarille, koska siellä tarvitaan uusia meteorologeja. Vastasin hänellekin, ettei minua kiinnosta.

Tuuli kääntyi eräillä venemessuilla, joilla Takala oli puhumassa merisäästä, silloisesta erikoisalastaan. Tilaisuus meni hyvin, eikä esiintyminen tuntunutkaan niin pahalta kuin ennen. Tuon tilaisuuden jälkeen Lea Saukkonen sattui kysymään häntä tv-hommiin juuri sopivaan aikaan.

– Sanoin, että ei se nyt ole enää niin ehdoton ei. No, siellä olikin järjestettynä koekuvaus, jossa meitä oli tasan kaksi osallistujaa. Ilmeisesti olin meistä vähemmän kehveli, koska minut valittiin.


Hän aloitti ruudussa vuonna 1998. Uuden meteorologin ulkoinen olemus herätti katsojissa ihmetystä.

– Ensimmäisellä kerralla tuli tosi paljon palautetta. Siellä oli kommentteja tyyliin ”kyllä on Maikkari painunut alas, kun tollasia pilviveikkoja sinne ottaa”.

Tämä vähän ärsytti Takalaa, joka kuvailee itseään vähän omapäiseksi ja pirulliseksi. Hän ujutti erääseen lähetykseensä virkkeen, jossa pääsi kuittaamaan palautteen antajalle.

– Sanoin, että sää on vähän epävakaista, mutta ei me nyt ihan koko ajan täysin pilvessä olla.

Jälkeenpäin ajatellen heiton olisi kuulemma voinut jättää sanomattakin, mutta siinä tilanteessa se tuntui osuvalta.

Hän uskoo saaneensa paljon kielteistä palautetta, koska ei ole aivan televisiostandardien mukainen.

– Minulla on erikoinen ruumiinrakenne: pitkä selkä ja lyhyet kädet ja jalat. Kun minulla oli puvuntakki ylläni, suurin osa ihmisistä luuli, että olen kaksimetrinen. Lisäksi poninhäntä oli varmaan erikoista sen ajan televisiossa.


Eniten palautetta tuli kuitenkin hänen tavastaan kävellä säätiedotuksen lopuksi kohti kameraa. Usein Takalalla oli vieläpä tapana katsoa hieman lasiensa yli ja säilyttää tiivis katsekontakti kameran lähestyessä.

– Lähetykset olivat todella lyhyitä, ja olisin halunnut kertoa ihmisille enemmänkin säästä. Tuntui kauhealta lopettaa kuin seinään, ja pyrin katseellani ikään kuin viestittämään kameralle, että nyt olemme tulossa loppuun.

Hän ei itse huomannut maneeria ennen kuin sai siitä yleisöpalautetta.

– Ihmisten mielestä se oli kauheata ja pelottavaa. Tuli jopa sellaisia palautteita, että lapset pitää viedä telkkarin edestä pois siinä kohtaa, että eivät pelästy.

Asiasta keskusteltiin myös esimiesten kanssa.

– He sanoivat, että se on sun juttusi, pidä se vaan, kunhan et lyö yli.

Kokenut säämies arvelee, että ihmiset saattavat purkaa tavallista helpommin kiukkua televisiossa esiintyjille. Oikean elämän kohtaamiset ovat aina olleet mukavia. Ihmiset heittävät yleensä vitsiä säästä.

– Ennen kysyttiin melko useinkin esimerkiksi, millainen sää tulee juhannuksena tai etkö voisi jo lopettaa näitä sateita. Nykyään minut harvoin tunnistetaan. Se johtuu varmaan siitä, että olen leikannut poninhännän pois.


Forssaan muutettuaan meteorologi on keskittynyt omaan yritykseensä Sääneuvokseen. Se yhdistää kaksi Petri Takalan erikoisosaamisaluetta, sään ja surffauksen.

– Korjaan lautoja kesäisin, mutta se on enemmänkin harrastepohjalla. Muutoin teen sääkoulutuksia esimerkiksi vesillä liikkujille ja teiden kunnossapidon ammattilaisille sekä päättäjille.

Suomen talvikunnossapidon osaaminen on Takalan mukaan maailmallakin tunnettua. Aina kuitenkin joku on ensimmäistä kertaa yksin päättämässä, mitä teille tehdään ja mihin vuorokaudenaikaan.

– Tähän haluan antaa oman tukeni. Kunnat ja kaupungit ovat heikommassa asemassa kuin valtateiden kunnossapitäjät, joten haluan kehittää nimenomaan niiden kunnossapitopalveluita.

Oman firman kehittäminen tuntuu juuri nyt sopivalta suunnalta elämässä.

– Tässä on se hyvä puoli, että kaikki on omissa käsissä.