Uskaltaako nyt matkustaa Turkkiin? Ulkoministeriö kehottaa erityiseen varovaisuuteen myös turistikohteissa

Matkanjärjestäjät seuraavat Turkin tilannetta tiiviisti.

Muun muassa Alanya on matkailijoiden suosima kohde Turkissa.

12.10.2019 10:02

Turkin hyökkäys Pohjois-Syyrian kurdialueelle ei toistaiseksi vaikuta suomalaisten lomiin Turkissa. Lennot Turkkiin jatkuvat normaalisti, Apollomatkoilta, Aurinkomatkoilta ja Tjäreborgilta kerrotaan.

– Tietenkin tarkkaillaan koko ajan tilannetta, Tjäreborgin Suomen-yksikön johtaja Jessica Virtanen lisää.

Pakettimatkakausi alkaa olla lopuillaan. Tjäreborgin asiakkaista viimeiset palaavat kotiin puolentoista viikon kuluttua.

Tjäreborg vie matkailijoita Turkin Alanyaan ja Sideen.

Myös Aurinkomatkat ja Apollomatkat vakuuttavat seuraavansa herkeämättä tilanteen kehittymistä.

Aurinkomatkoilla on tällä hetkellä runsaat 550 asiakasta Turkissa, Antalyan rannikolla ja Marmariksen alueella. Aurinkomatkojen lähimmät kohteet sijaitsevat noin 800 kilometrin päässä rajalta.

– Siellä on ollut ihan rauhallista, sanoo Mari Kanerva Aurinkomatkojen viestinnästä.

Matkatoimistoille on kullekin tullut muutamia yhteydenottoja asiakkailta. Aurinkomatkojen asiakkaista muutama on päättänyt muuttaa varaustaan.

Apollomatkoilla taas on kohteita Antalyan ja Siden seudulla. Syksyn viimeiset asiakkaat lähtevät matkaan viikon kuluttua lauantaina.

Myös Apollomatkat on saanut asiakkailtaan muutamia yhteydenottoja asiasta. Myyntijohtaja Kimmo Rasimuksen mukaan asiakkaat ovat kuitenkin melko hyvin perillä tilanteesta ja tietävät, ettei itse kohteissa ole ollut ongelmia.

– Tässä tilanteessa, kun ulkoministeriön matkustusohje on normaali, vallitsevat myös normaalit muutos- ja peruutusehdot, Rasimus sanoo.

Hän ei muista, että ehdoista olisi koskaan poikettu kohteessa vallitsevan sotatilan tai vastaavan tilanteen takia.

Kurdit pakenivat kodeistaan Ras al-Einissä Pohjois-Syyriassa torstaina.

Ulkoministeriö päivitti Turkin matkustustiedotetta viimeksi parisen viikkoa sitten.

Tämänhetkisen tiedon osalta tiedotteeseen ei ole tulossa muutoksia ainakaan turvallisuustason osalta.

– Kuten matkustustiedotteessa todetaan, erityistä varovaisuutta kehotetaan noudattamaan turistikohteissakin, ministeriön viestintäpäivystyksestä sanotaan.

Turkki hyökkäsi keskiviikkona Pohjois-Syyriaan kurdien itsehallintoalueelle ilma- ja maateitse. Turkki on pommittanut alueella useita kaupunkeja ja kutsunut operaatiota menestykseksi.

Savu nousi Ras al-Einistä Turkin ilmaiskujen jälkeen.

Tieto kuolleiden määrästä vaihtelee. Kansainvälisten medioiden mukaan kymmenet kurditaistelijat ja useat siviilit ovat saaneet surmansa.

Turkin tavoitteena on siirtää kaksi miljoonaa syyrialaispakolaista takaisin Syyriaan, rajan tuntumaan kaavaillulle ”turvavyöhykkeelle”. Syyrian sodan seurauksena kurdit saivat hallintaansa valtaosan Syyrian ja Turkin välisestä rajasta, ja Pohjois-Syyriaan muodostui näin kurdien hallitsema itsehallintoalue. Turkki ei ole missään vaiheessa hyväksynyt tätä.

Erdogan kiistää, että hyökkäys kohdistuisi kurdeihin. Presidentti perustelee hyökkäystä terrorismin torjumisella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?