Kommentti: Ei ole aikaa väitellä ilmastonmuutoksen vakavuudesta

Julkaistu:

Meidän täytyy tehdä kaikki voitavamme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, Ilta-Sanomien päätoimittajana päivän ajan ollut abiturientti Emma Löövi kirjoittaa.
Me suomalaiset olemme ylpeitä monista asioista kotimaassamme, ja on syytäkin olla. Koulutusjärjestelmämme on erinomainen, ja terveydenhuoltokin on haasteistaan huolimatta maailmanlaajuisesti arvostettua. Mutta kun puhutaan ilmastonmuutoksen hillinnästä ja ympäristöteoista, asenteet ovat usein ristiriitaisia. Toisaalta kehumme itseämme saavutuksistamme, toisaalta taas koemme roolimme edelläkävijänä jonkinlaisena taakkana ja epäoikeudenmukaisena.

En ole koskaan kuullut suomalaisen sanovan, ettei lasten ja nuorten saamaa opetusta tule kehittää tai ettei parempaan tarvitse koulutuksen saralla enää pyrkiä, koska olemme jo muita edellä. Ilmasto- ja ympäristöasioissa vastaavia argumentteja esitetään jatkuvasti: ”Miksi Suomen tarvitsisi pienentää päästöjään, kun USA ja Kiina saastuttavat enemmän?”

Tunnistan käyneeni vastaavia ”Miksi minun tarvitsee, kun ei muutkaan” -keskusteluja alakouluikäisenä vanhempieni kanssa, mutta aiheena olivat esimerkiksi pyöräilykypärän käyttäminen ja kotiintuloajat. Aiheesta riippumatta minulle vastattiin, että se mitä muut tekevät ei välttämättä ole oikein, mutta se ei tarkoita, etteikö minun silti pitäisi toimia niin.


Ilmastokeskustelussa harhaudutaan usein puhumaan myös teemoista ilmastonmuutoksen ulkopuolella. Greta Thunbergin YK:n ilmastokokouksessa pitämän puheen jälkeen heräsi naurettavan paljon keskustelua niin Thunbergin ulkonäöstä, iästä, sukupuolesta kuin Asperger-diagnoosistakin. Nämä ala-arvoiset kommentit kertovat huomattavasti enemmän niitä esittäneistä henkilöistä ja heidän kypsyydestään kuin Thunbergista itsestään. Sen lisäksi yhdelläkään niistä ei ole mitään tekemistä oikean aiheen eli ilmastonmuutoksen kanssa.

En tiedä, onko tämänkaltaisten kommenttien tarkoituksena siirtää keskustelu pois todellisista ongelmistamme vai onko sanojen taustalla vain ajattelemattomuutta. Joka tapauksessa liian paljon energiaa nykyisessä keskustelussa valuu epäolennaisista asioista vauhkoamiseen.

Helsingin Sanomien tutkimuksen mukaan merkittävä osa suomalaisista ajattelee, että ilmastonmuutoksen vaikutuksia liioitellaan julkisuudessa. En sinänsä ihmettele tätä, koska ilmastonmuutoksen vaikutukset eivät todellakaan näy eniten Suomessa. Kun kuulee radiosta tai lukee uutisista, että ilmastonmuutoksen seurauksena kaupunkeja tuhoutuu ja ihmisiä kuolee, on mukavasti kotisohvalla istuessa helppoa unohtaa ihmisyys ja hätä näiden väitteiden taustalla. Suomessa asennoituminen ilmaston lämpenemiseen kaipaa muutosta.

Ei ole enää aikaa väitellä, onko ilmastonmuutos vakava asia, onko Suomen teoilla pienenä maana merkitystä tai onko meillä vastuu tehdä kaikki voitavamme tämän ongelman hillitsemiseksi. Vastaus jokaiseen näistä kysymyksistä on kyllä, ja nyt on aika toimia yhdessä.

Abiturientti Emma Löövi, 18, oli perjantaina kansainvälisenä tyttöjen päivänä Ilta-Sanomien päätoimittaja. Kyse oli Plan Internationalin Girls Takeover -tempauksesta, johon Ilta-Sanomat osallistui.