Mies hakkasi hengiltä ohikulkijan Ylöjärvellä – pahoinpiteli sen jälkeen isänsä

Julkaistu:

Vankeuteen tuomittu mies oli käynyt ventovieraan kimppuun myös muutamaa kuukautta aiemmin.
Ohikulkijan kuoliaaksi lyönyt mies tuomittiin perjantaina vankeuteen Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Kyse oli tapahtumista Ylöjärvellä viime heinäkuussa. Oikeuden mukaan 27-vuotias mies oli käymässä isänsä luona, kun kaksikolle tuli humalassa riitaa. Mies meni tupakalle asunnon takapihalle.

Uhri käveli tiellä takapihan vieressä, ja 27-vuotiaan miehen ja uhrin välillä käytiin oikeuden mukaan jotain sananvaihtoa. Mies ei saanut selvää uhrin viimeisestä kommentista, jolloin hän oikeuden mukaan lähti uhrin perään ja tarttui tätä olkapäästä.

Uhri kääntyi miestä kohti, jolloin hänen kätensä osui mieheen. Silloin mies oikeuden mukaan löi uhria kasvoihin kolme kertaa, jonka seurauksena uhri kaatui maahan.

Mies jätti uhrin maahan makaamaan, käski isäänsä soittamaan ambulanssin ja poistui paikalta. Uhri kuoli noin viikkoa myöhemmin sairaalassa tajuihinsa tulematta.

Kolme erilaista kertomusta

Syytetty muutti kertomustaan tapahtumien kulusta esitutkinnan ja oikeusprosessin aikana. Hän kertoi poliisille kaksi eri versiota tapahtumista ja oikeuden pääkäsittelyssä vielä kolmannen.

Oikeuden mukaan miehen kertomus muuttui ajan myötä hänelle suotuisempaan suuntaan. Oikeudessa mies väitti muun muassa, että uhri olisi ohikulkiessaan puuttunut hänen ja isänsä riitaan sekä lyönyt häntä ensin. Oikeus ei pitänyt miehen kertomaa uskottavana.

Tutkinnassa selvisi, että uhrin kuolinsyy oli ohimoon saatu isku ja sen aiheuttama sisäänpainumamurtuma. Mies sanoi, että uhri oli lyönyt päänsä maahan kaatuessaan. Oikeuslääkärin mukaan kaatuminen tasaiselle alustalle ei kuitenkaan selittänyt uhrin vammoja.

Lääkärilausunnon perusteella oikeus katsoi näytetyksi, että uhrin kuolema johtui nyrkiniskusta päähän.

Oikeus hylkäsi tapposyytteen

Syyttäjä haki miehelle tuomiota ensisijaisesti taposta. Käräjäoikeuden mukaan asiassa ei kuitenkaan tullut näytetyksi, että mies olisi pitänyt uhrin kuolemaa tekonsa varsin todennäköisenä seurauksena.

Tapon sijaan oikeus tuomitsi miehen törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Oikeuden mukaan tekoja oli pidettävä törkeinä muun muassa siksi, että uhri ei provosoinut eikä voinut odottaa häneen kohdistunutta väkivaltaa. Oikeus otti huomioon myös sen, ettei syytetty palannut tekopaikalle varmistamaan, että uhri saa apua.

Mies tuomittiin lisäksi kahdesta perusmuotoisesta pahoinpitelystä. Toiseen mies syyllistyi vielä samana iltana. Kun poliisit olivat lähteneet paikalta, mies palasi isänsä kotiin, missä hän töni isäänsä, kaatoi tämän kaapistoa päin ja löi tätä nyrkillä kasvoihin.

Toinen pahoinpitely tapahtui tamperelaisessa yökerhossa vappuna. Oikeuden mukaan mies kävi ventovieraan miehen kimppuun ja hakkasi tätä kasvoihin.

Käräjäoikeus tuomitsi Samuel Miika Albert Ahon yhteensä kolmen ja puolen vuoden vankeuteen. Tuomiossa pantiin myös täytäntöön Ahon aiemmin saama ehdollinen vankeusrangaistus.