Säästö­kuurilla oleva Alavuden kaupunki osti 180 000 eurolla maitokannuja – Huutokauppa­keisari riehaantui hankinnasta

Julkaistu:

Huutokauppakeisari Aki Palsanmäen mukaan Alavuden kaupunki on tehnyt hyvät kaupat. Yli 1200 maitokannun kokoelmasta löytyy myös harvinaisuuksia.
Alavuden kaupunginhallitus päätti syyskuussa ostaa 180 000 eurolla yhteensä 1 230 kappaletta Arabian maitokannuja kotiseutukeräilijä Kauko Välimäeltä.

Päätös on herättänyt ihmettelyä, sillä kaupungin vuoden 2019 talousarviossa todetaan, että kuluvan vuoden talousarvio on muodostumassa alijäämäiseksi.

IS on saanut yhteydenottoja, joissa kritisoidaan kaupungin päätöstä sijoittaa 180 000 euroa maitokannuihin.
Mutta onko Alavus tehnyt hyvät kaupat vai maksanut kenties ylihintaa?

Huutokauppakeisarina tunnettu Aki Palsanmäki vastaa kiireisenä puhelimeen Hirvaskankaan huutokaupassaan. Palsanmäki on valmistelemassa illan huutokauppaa, mutta ehtii tutustua IS:n artikkelin yhteydessä oleviin kuviin maitokannukokoelmasta.

– Sanoisin, että Alavuden kaupunki on tehnyt hyvät kaupat ja hyvän sijoituksen. Kokoelma on upea.

Palsanmäki kertoo tuntevansa kotiseutukeräilijä Välimäen ja tietää, että hänellä on kyseinen laaja kokoelma ollut hallussaan.

– Välimäki on pyytänyt meitä monesti katsomaan hänen kannukokoelmaansa, mutta emme ole milloinkaan ehtineet. Muistaakseni Välimäki on käynyt joskus meidän huutokaupassamme.


Palsanmäki laskee, että yhden kannun keskihinnaksi tulisi noin 146 euroa jos kauppasumman jakaisi kannujen määrällä.

Huutokauppakeisari löytää nopealla vilkaisulla kokoelmasta monia haluttuja kannuja.

– Näyttää olevan Arabian papukaijakannuja, kuuskulmakannuja, kaksnokkakannuja, Lotta-kannuja, perhoskannuja, kissakannuja ja majolika-kannuja ynnä muita.

Kokoelma sisältää Palsanmäen mukaan jopa yli 1000 euron arvoisia kannuja, mutta myös niitä, joiden arvo on jopa alle sata euroa.

– Siellä on pirkaleen harvinaisia ja vanhoja kannuja. Esimerkiksi sellaisia majolika-kannuja, että niitä ei välttämättä ole kuin yksi koko maassa. Ne ovat niin harvinaisia, että pystyykö niitä edes hinnoittelemaan.


Huutokauppakeisari haluaa kuitenkin korostaa, että kaikkien kannujen on oltava ehjiä, jotta niillä olisi arvoa.

Kokonaisuutena Alavuden maksama kauppasumma on Palsanmäen mukaan kohdallaan tuotteisiin nähden.

– Oikein mielelläni olisin tuollaisen kokoelman myynyt täällä meidän huutokaupassamme.


Kestosuosikki vuodesta toiseen

Arabian maitokannu on vuodesta toiseen ollut kestosuosikki Hirvaskankaan huutokaupassa. Kannut löytävät aina uuden kodin hyvällä hinnalla.

Palsanmäki paljastaa, että myös tämän illan huutokaupassa on huudettavana Arabian iso kukkakannu.

– Arabian maitokannut ovat sellaisia, joita mielelläni myyn huutokaupassa. Meidän uramme aikana maitokannujen suosio on pitänyt ja ostajia on ollut. Hinnat ovat olleet jopa nousussa.

Yksi syy maitokannujen suurelle suosiolle on Palsanmäen arvion mukaan visuaalisuudessa.

– Sehän on hieno esine, kun sen laittaa nätisti esille vitriinikaappiin. Ja se on pala suomalaista historiaa ajalta ennen kartonkipurkkeja.

Tällä hetkellä Palsanmäki näkee Arabian harvinaisemmat maitokannut jopa hyvänä sijoituksena.

– Sitähän ei sitten kukaan tiedä, että jos niiden suosio jossain vaiheessa notkahtaa. Haluaako kukaan enää ostaa niitä. Mutta tällä hetkellä näkisin, että vaikkapa tämä Alavuden tekemä hankinta on tuolla hinnalla hyvä sijoitus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt