Paraguay syyttää Suomea rikollisten suojelemisesta ja uhkaa diplomaattisella protestilla – Suomen viranomaiset vaikenevat

Julkaistu:

Suomi kieltäytyy kommentoimasta Paraguayta kuohuttavaa tapausta. Maan lehtien mukaan sieppauksesta epäilty, vuosia oikeutta pakoillut kolmikko on paennut Suomeen.
Suomessa viranomaiset vaikenevat Paraguayn lehdistössä rummutetusta diplomaattisesta kiistasta maiden välillä. Paraguay aikoo tehdä kaikkensa, jotta Suomi peruu tänne paenneiden miesten pakolaisstatuksen ja palauttaa heidät kotimaahansa, maan presidentti Mario Abdo Benítez sanoi keskiviikkona Ultima Hora -lehden mukaan.

Paraguayn lehdistön mukaan vuosia etsitty mieskolmikko on paennut Suomeen. Juan Arrom, Anuncio Martí ja Victor Colmán pakenivat 17 vuotta sitten oikeudenkäyntiä Brasiliaan. Paraguayssa heitä syytetään tunnetun liikemiehen vaimon sieppauksesta marraskuussa 2001. María Edith Bordón de Debernardin oli vankina 64 päivää, kunnes hänestä maksettiin noin miljoonan dollarin lunnaat.

Paraguayn varaulkoministeri Enrique Insfran sanoi keskiviikkona lehdistötilaisuudessa, että maa esittää Suomelle diplomaattisen protestin, kertoo Hoy-lehti. Paraguaylaisen uutiskanava ABC:n mukaan Suomi myönsi miehille matkustusasiakirjat, joiden turvin he nousivat tiistaina Madridin-lennolle. Madridista he onnistuivat pääsemään jatkolennolle Suomeen, Ultima hora kirjoittaa.

Ilta-Sanomat ei ole onnistunut varmistamaan lehtien väitteitä. Suomessa viranomaiset vaikenevat tapauksesta.

– Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Paraguay on reagoinut YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n toimiin. Suomen ja Paraguayn väliset suhteet ovat hyvät, ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Tuomas Sottinen sanoo.

Sottisen mukaan Suomi ei kommentoi diplomaattista viestinvaihtoa. Ilta-Sanomat kysyi ulkoministeriöstä, onko Suomi vastaanottanut Paraguaylta diplomaattista protestia.

– Mitään erityistä tähän liittyen ei ole tullut, Sottinen sanoo.

Myöskään sisäministeriöstä ei haluttu kommentoida asiaa. Maahanmuuttovirasto Migristä luvattiin palata asiaan myöhemmin. IS oli keskiviikkona yhteydessä myös Paraguayn Ruotsin-suurlähetystöön. Sieltä todettiin, että suurlähetystökin on lehtitietojen varassa.


Eteläamerikkalaisten lehtien mukaan Arrom, Martí ja Colmán saivat aikanaan Brasiliasta turvapaikan heidän syytettyään Paraguayn viranomaisia kidutuksesta tunnustuksen saamiseksi. Arrom ja Martí haastoivat Paraguayn valtion väitetyn kidutuksen vuoksi interamerikkalaiseen ihmisoikeustuomioistuimeen. Viime huhtikuussa tuomioistuin vapautti valtion syytteistä todisteiden puutteiden vuoksi. Tämän jälkeen Brasilia perui miesten poliittisen turvapaikan.

Sen jälkeen kolmikko pakeni Uruguayhin, joka puolestaan myönsi miehille turvapaikat. Tiistaina he lähtivät kohti Eurooppaa ja saapuivat keskiviikkona Suomeen.

Paraguayn presidentti vakuutti keskiviikkona aikovansa ajaa miehiä takaa ”minne he ikinä menevätkin” niin kauan kuin hän on maan presidentti. Maan varaulkoministeri sanoi aiemmin, että kolmikko ei ole Paraguayn valtion poliittisen vainon uhreja vaan kyse on pakolaisstatuksen väärinkäytöstä rikollisten suojelemiseksi. Hoy-lehden mukaan Paraguay aikoo ottaa Suomen toiminnan esille myös EU:ssa ja YK:ssa.