Abiturientti Emma Löövi, 18, on tänään Ilta-Sanomien päätoimittaja

Julkaistu:

Ilta-Sanomat osallistuu Plan Internationalin Girls Takeover -tempaukseen.
Valkeakoskelainen abiturientti Emma Löövi, 18, valtaa tämän päivän ajaksi Ilta-Sanomien vastaavan päätoimittajan ja kustantajan Tapio Sadeojan paikan. Kyse on Plan Internationalin Girls Takeover -tempauksesta, johon Ilta-Sanomat osallistuu.

Tempauksen tarkoituksena on kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota tyttöihin kohdistuvaan syrjintään, mutta myös tytöissä olevaan potentiaaliin. Järjestö haluaa myös nostaa esiin erityisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksia kehittyvien maiden tyttöihin.

Löövi haluaa pitää päätoimittajapäivänään tempauksen keskeisiä teemoja esillä.

– Ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon Suomessa, mutta sen vaikutukset eivät rajoitu tänne, vaan se kolahtaa pahiten sellaisiin ihmisiin, jotka ovat lähtökohtaisesti heikommassa asemassa. Tytöt etenkin kehittyvissä maissa ovat tällainen ryhmä. Sitä näkökulmaa ei ehkä Suomessa tuoda niin paljon esille.

 

Loppujen lopuksi meillä on täällä kyllä varaa joustaa ja voimme tehdä paljon ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemiseksi.

Löövin mukaan Suomessa ilmastonmuutoskeskustelu jää helposti Suomi-keskeiseksi. Hän toivoisi keskusteluun mukaan myös globaalia näkökulmaa.

– Onko meillä suomalaisina vastuu vain Suomen tilanteesta? Ei tietenkään. Loppujen lopuksi meillä on täällä kyllä varaa joustaa ja voimme tehdä paljon ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemiseksi.

Löövi sai ensikosketuksen mediamaailmaan yläkoulussa, tutustuessaan työelämään Ylellä. Nuori nainen pitää tärkeänä sitä, että mediataloissa tiedostetaan se, mikä vaikutus uutisoinnilla on.

– Ei pelkästään uutisoida jostain asiasta, koska sitä aina luetaan. Uutisoidaan myös tärkeistä asioista, joita ei välttämättä aina lueta niin paljon. Kannetaan eettinen vastuu.

Löövi kertoo muun muassa pohtineensa sitä, miten tytöt ja naiset esitetään mediassa.

– Haluaisin pitää tätä aihetta esillä. Ulkonäkökeskeisyys on ollut paljon pinnalla.

 

Ilta-Sanomien tapauksessa hienoa on se, että eritaustaiset ja erilaiset ihmiset lukevat tätä lehteä.

Löövi haki tempaukseen mukaan siskonsa kannustamana, kun sisko linkkasi kampanjan nettisivun.

Vaikka abi-vuoden kiireiden yhdistäminen tempaukseen arvelutti aluksi, Löövi innostui kampanjan ideasta ja päätyi hakemaan mukaan. Videohakemuksen ja Skype-haastattelun jälkeen Löövi valittiin yhdeksi valtaajaksi viime keväänä.

Löövin mukaan kampanjassa vetosi etenkin sen voimaannuttava sanoma tytöissä olevasta potentiaalista.

– Henki oli se, että tytöt tekevät itse eikä se, että tyttö vain laitetaan johonkin seisomaan.

Löövi on kotikaupungissaan nuorisovaltuustossa. Hän on myös koulunsa opiskelijakunnan hallituksessa.

– Vaikuttaminen kiinnostaa. Ja Ilta-Sanomien tapauksessa hienoa on se, että eritaustaiset ja erilaiset ihmiset lukevat tätä lehteä. Jos saisi edes yhden ihmisen asenteen muuttumaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen tai tyttöjen oikeuksien suhteen, se olisi hienoa.