Kurdiliiton puheen­johtaja: Syyriassa taistelee myös Suomesta lähteneitä sotilaita, uusista lähtijöistä ei tietoa

Julkaistu:

Kurdiliiton puheenjohtaja Welat Nehri kuvailee Turkin hyökkäystä seurannutta Pohjois-Syyrian tilannetta kestämättömäksi.
– Selkäänpuukotusta, Suomen kurdiliiton puheenjohtaja Welat Nehri toteaa.

Tällä Nehri viittaa Yhdysvaltojen päätökseen vetää joukkonsa pois Syyrian ja Turkin rajalta, mikä raivasi tien Turkin hyökkäykselle.

– Kurdit ovat olleet eturintamassa Isiksen vastaisessa sodassa ja tuhannet ihmiset ovat menettäneet henkensä. Yhdysvaltojen vetäytyminen on kumppanuuden ja yhteistyöhengen vastaista.

Nehri muistuttaa, että konflikti luo Isisille tilaa nousta uudestaan.

– Tämä ei ole vain kurdien ongelma, tämä on laajempi kansainvälinen ongelma ja siihen pitäisi löytää myös ratkaisu kansainvälisesti, Nehri painottaa.

Nehrin mukaan Pohjois-Syyriassa taistelee myös Suomesta lähteneitä ja suomalaistaustaisia henkilöitä. Hänen mukaansa suomalaisia taistelee Syyrian kurdijoukoissa SDF:ssä ja Kurdien YPG-taistelijajoukossa. Suojelupoliisi on aiemmin kertonut, että kurdijoukoissa on taistellut muutamia suomalaisia.

– Kyllä heitä on, se ei ole uusi asia. Mutta nyt tilanne on tietysti hyvin vakava, Nehri sanoo.

Hän ei tiedä, onko Syyriaan matkannut Suomesta lisää taistelijoita kärjistyneen tilanteen vuoksi.

– Tämä tieto on niin tuore, niin on vaikeaa sanoa tässä vaiheessa, onko heitä lähtenyt lisää Syyriaan.

”Tavoitteena jatkaa kurdien kansanmurhaa”

Nehri kertoo suomalaisen kurdiyhteisön seuraavan tilannetta erittäin huolestuneesti.

Hän ei osta Turkin ajatusta ”turva-alueesta”, mihin siirrettäisiin kaksi miljoonaa pakolaista Turkista.

– Vaikka on annettu ymmärtää, että kyseessä on turvavyöhyke, niin sillä on kauas kantavia ajatuksia taustalla. Turkin tavoitteena on militarisoida kurdialueita, mikä johtaa siihen, että ihmisiä joutuu yhä lisää pakolaisiksi. Nyt, kun sota on käynnissä, niin ihmisiä myös kuolee, Nehri sanoo.

– Turkin suunnalta tämän operaation tavoitteena on jatkaa kurdien kansanmurhaa.
Nehri muistuttaa, että tilanne on Pohjois-Syyrian taisteluita pakeneville kurdeille hyvin ongelmallinen. Pohjoisessa on Turkki, mutta etelässä ovat puolestaan Syyrian hallinnon joukot.

– Heille syntyy pattitilanne, sillä heillä on vaikeuksia päästä niille alueille. Ainoa mahdollinen reitti saattaa kulkea Etelä-Kurdistaniin, eli Irakin Kurdistanin alueelle, mutta sekin on lähellä Turkin rajaa. Emme tiedä, miten Turkki tulee suhtautumaan pakolaisiin, ja antaako Turkki heidän lähteä pakoon Syyriasta.

Vahva viesti Turkille

Nehri kiittelee Suomen toimia tilanteessa. Hänen mielestään on tärkeää, että EU:n puheenjohtajamaa tuomitsi Turkin sotilasoperaation. Puolustusministeri Antti Kaikkonen ilmoitti eilen, että uusia asevientilupia ei toistaiseksi myönnetä Suomesta Turkkiin.

– On tärkeää antaa vahva viesti Turkin suuntaan, että sen käyttämät voimakeinot eivät ole oikein ja tilanne tulee yrittää ratkaista rauhanomaisesti.