Ex-puhemies Maria Lohela kertoo lapsettomuuden tuskasta – käytti hoitoihin kymmeniä tuhansia euroja: ”Toiveet ja odotukset valuivat verinorona viemäriin”

Maria Lohela kertoo etsineensä miehensä kanssa turhaan apua ongelmaan sekä kotimaassa että ulkomailla.

Edelliskaudella eduskunnan puhemiehenä toiminut Maria Lohela arkistokuvassa.

10.10.2019 10:02

Eduskunnan entinen puhemies ja sinisten kansanedustaja Maria Lohela kirjoittaa Facebook-sivullaan alhaisen syntyvyyden Suomelle tuovista haasteista ja paljastaa samalla kärsineensä miehensä kanssa lapsettomuudesta.

Lohela ja hänen miehensä Samppa Mattila hakivat heinäkuussa avioeroa Helsingin käräjäoikeudessa.

– Toivoimme lasta, mutta emme sellaista saaneet. Kävimme koeputkihedelmöityshoidoissa. Niitä tehtiin sekä omilla soluilla että luovutetuilla munasoluilla kotimaassa ja ulkomailla. Hoidot päättyivät tuloksettomina, Lohelta kirjoittaa.

Lohelan mukaan hoitoihin upposi kymmeniätuhansia euroja. Hän kertoo olevansa kiitollinen, ettei pariskunnan taloudellinen tilanne estänyt hoitoihin hakeutumista. Välillä yksityisellä puolella saatujen hoitojen hinta kuitenkin hirvitti.

– Kun 10 minuuttia kestäneen lääkärikäynnin lasku oli yli 250 euroa sitä tuli kyllä miettineeksi missä kulkee kohtuuden raja. Kun jälleen kerran uuteen yritykseen ladatut toiveet ja odotukset valuivat verinorona viemäriin ennen pitkää pettymyksen ohessa tuli ajateltua rahaakin. Siinä meni samalla kertaa taas muutama tuhat euroa kirjaimellisesti vessanpöntöstä alas, Lohela kuvailee.

Mitään syytä lapsettomuudelle ei Lohelan mukaan löytynyt. Hänen mukaansa tietyn pisteen jälkeen on viisautta hyväksyä tappionsa.

– Meitä lääketiede ei voinut auttaa aivan kuten se ei voi auttaa kaikkia muitakaan, joita se yrittää eri syistä hoitaa.

Kirjoituksessaan Lohela kertoo syntyvyydestä käytävän keskustelun saaneen hänet miettimään esimerkiksi vanhempien hyvinvoinnista huolehtimista ja hedelmöityshoitojen rajoituksia, jotka vaihtelevat eri maiden välillä. Hän toivoo suorempaa puhetta hedelmällisyydestä ja sen vaikutuksesta perheen perustamiseen.

– Lapsettomiksi tahtomattaan jääviä on sen verran vähän, että heidän niskaansa ei syntyvyyden alentumista oikein voi kasata, mutta mitä myöhäisempään vaiheeseen perheen perustamista siirretään sitä isompi määrä heitä tulee olemaan jatkossa tai sitä pienemmiksi perheet jäävät, Lohela pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?