”Enon” oikeudenkäynti alkaa – väitettyjen rikosten uhreina on 19 henkilöä

Julkaistu:

Syytteessä on kaksi vastaajaa. IS seuraa oikeudenkäyntiä Helsingin käräjäoikeudessa.
Helsingin käräjäoikeus aloittaa tänään torstaina Laajasalon seksuaalirikosvyyhdin käsittelyn. Kysymys on laajasta vuosille 2006–2019 ajoittuvasta kokonaisuudesta.

Syytteessä on kaksi vastaajaa. Toinen heistä on marokkolaistaustainen, 2000-luvun alkupuolella Suomeen muuttanut 64-vuotias ”Enona” tunnettu mies. Toinen taas on syyttäjien mukaan hänen rikoskumppaninsa, virolaistaustainen 32-vuotias mies.

Molemmat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Väitettyjen rikosten uhreina on 19 henkilöä, jotka ovat olleet tekoaikana alaikäisiä. Syytekohtia on 35. Rikosnimikkeinä on useita törkeitä raiskauksia ja törkeitä lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä sekä niiden perusmuotoisia tekoja.

Lisäksi syytteisiin sisältyy useita pakottamisia seksuaaliseen tekoon, useita sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitoa ja kuvan levittämistä koskevaa tekoa, yksi törkeä huumausainerikos ja yksi pahoinpitely.

Epäilty ehti toimia yli 10 vuotta ennen kuin jäi kiinni. Pelastakaa lapset ry:n erikoisasiantuntija ja psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen muistuttaa, että lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset jäävät varsin usein täysin pimentoon. Kyse on piilorikollisuudesta.

– Häpeä on aivan valtavan merkittävä hiljentäjä. Se on ihan yleistä meillä ja maailmalla, että lapset eivät kerro heihin kohdistuneesta seksuaaliväkivallasta, hän sanoo.

Tapauksen käsittelylle on varattu peräti 18 istuntopäivää. Oikeus ilmoittaa tuomion antamisajankohdasta marraskuun lopulla.

Syyttäjä ja asianomistajat ovat vaatineet, että pääkäsittely toimitetaan yleisön läsnä olematta, ja että asianomistajien henkilöllisyydet salataan. Käräjäoikeus antaa päätöksen käsittelyn julkisuudesta heti pääkäsittelyn aluksi.

IS seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä Helsingin käräjäoikeudessa.