Paloasiantuntija: Tablet-tietokoneen aiheuttamat tulipalot harvinaisia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tablet-tietokoneen aiheuttamat tulipalot ovat harvinaisia – akusta lähtevän palon voi huomata kahdesta varoitusmerkistä

Julkaistu: 9.10.2019 20:02

Ylitarkastaja Jukka Lepistön mukaan huoleen ei ole syytä. Hän kuitenkin muistuttaa, että moni sähköpalo voisi olla estettävissä.

Viisi- ja kolmevuotias lapsi saivat sairaalahoitoa vaativia palovammoja tablet-tietokoneen sytyttyä palamaan Kuopiossa. Lapset olivat jääneet kahdestaan henkilöauton takapenkille, kun isä oli lähtenyt nuorimman lapsen kanssa kauppaan.

Palattuaan isä oli huomannut autonsa olevan tulessa. Poliisi tutkii tapausta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin sähköpaloihin keskittyneen ylitarkastaja Jukka Lepistön mukaan tablet-tietokoneiden tulipalot ovat laitemäärään nähden harvinaisia. Hän kommentoi tapahtunutta yleisellä tasolla.

Lepistö sanoo, että tyypillisesti niin tablet-tietokoneissa kuin älypuhelimissakin syttymissyy on jäljitettävissä akkuun.

– Yleensä palo on lähtöisin litiumakusta. Akkulaitepaloista meille tulee joitakin ilmoituksia kuukausittain. Nämä koskevat siis tablettien lisäksi tosiaan myös kannettavia tietokoneita ja puhelimia, eli onnettomuusmäärä on hyvin pieni.

Lepistö korostaa, että Tukes seuraa kuitenkin paloja tarkasti, eli jonkin tietyn laitteen tai merkin korostuessa he saavat siitä tiedon.

Litiumakun syttyessä palo on itseään ruokkiva eli se voi alkaa ja levitä hyvin räjähdysmäisesti. Myös Kuopion tapauksessa palo oli levinnyt rajusti.

Lepistön mukaan palon syttymistä voi ennakoida tunnustelemalla laitteen lämpöä ja tarkastelemalla sen muotoa.

– Normaalia pahempi kuumeneminen voi tietysti ennakoida paloa. Jos laitteeseen ilmestyy pullistuma tai kohouma, niin laitteen käyttö tulee lopettaa välittömästi. Sekin voi enteillä paloa.

Paloa voi ehkäistä käyttämällä laitetta käyttöohjeiden mukaisesti. Lepistön valistunut arvaus on, että jopa 80 prosenttia sähköpaloista olisi vältettävissä asianmukaisella käytöllä.

– Esimerkiksi varavirtalähteet voivat korostua paloherkissä laitteissa siksi, että ne kolhiintuvat usein. Jos niitä suojattaisiin kännykän tavoin, palot voisivat vähentyä.

Jos tulipalo kuitenkin pääsee syttymään, Lepistö kehottaa soittamaan ensisijaisesti hätäkeskukseen, sillä akkupalo voi olla vaikeasti sammutettavissa sen leviämisherkkyyden vuoksi. Jos mahdollista, syttyvä laite kannattaa viedä pois sisätiloista, jossa se voi sytyttää muita esineitä.

Koska litiumakun palaminen perustuu ylikuumenemiseen, joka leviää, tärkeintä on Tukesin ja pelastuslaitoksen mukaan akun viilentäminen.

Pelastuslaitoksen ohjeiden mukaan sähköpaloa voi yrittää sammuttaa vaahtosammuttimella tai viilentävällä vesisuihkulla. Jauhesammutin ei välttämättä lopeta paloa, sillä se ei viilennä akkua, mutta lykkää sitä. Suotavaa olisi, että akku ei ole kytkettynä verkkovirtaan sammuttaessa.

Litiumakun palaessa leviää ilmaan myrkkykaasuja, joten hengitystä tulee suojata.

Lepistön mukaan Kuopion palon seurauksena ei ole syytä kieltää sähkölaitteiden käyttöä lapsilta, sillä kaikkiaan akkulaitteiden paloja tapahtuu Suomessa vain muutama kymmentä.

– Pelkoon ei ole syytä. Yleisin sähköpalo aiheutuu sähköliedestä. Siinäkin kyse on ani harvoin teknisestä ongelmasta, vaan pikemminkin ihmisten hölmöilystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?