Kommentti: Yhtä hävittäjää olisi helppo veikata Hornetien korvaajaksi, mutta jättikauppa on mutkikas palapeli

Julkaistu:

Suomi ei ole ostamassa pelkkää rautatavaraa vaan tekemässä myös strategisia linjavalintoja, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Olisi helppo veikata, että häivehävittäjä F-35 on Suomen valinta Hornetien seuraajaksi. Se on miljardikisan ainoa uusinta sukupolvea edustava kone, joka ainakin mielikuvatasolla saa kilpailijat vaikuttamaan lähes Fokker-kolmitasoilta.

Puolustushallinto selvittää nyt, mitä F-35:lle kehitetty globaali ylläpitoverkosto merkitsee Suomelle. Yhtiön mukaan uusi toimintamalli tuo huomattavia säästöjä koneen huolto- ja korjauskustannuksiin elinkaaren aikana. Ilmavoimien sodan ajan toiminnan kannalta keskeistä on kuitenkin omavaraisuus: hävittäjät pitäisi pystyä huoltamaan, korjaamaan ja aseistamaan kotimaassa, ja niistä mahdollisimman moni olisi pidettävä omin toimin käyttökunnossa.

Entä jos pystymme täällä vain vaihtamaan renkaat, mutta isommat remontit tehdään ulkomailla? Mikä olisi silloin korjaamon toimitusaika? Entä lasku? Päätös ei ole lainkaan yksioikoinen.

Saab kauppaa Suomelle uusinta Gripeniä. Samaan aikaan yhtiö on liittynyt mukaan uuden Tempest-häivehävittäjän kehitysohjelmaan yhdessä BAE Systemsin ja italialaisen Leonardon kanssa. Saksalla, Ranskalla ja Espanjalla on oma uuden polven FCAS-taistelukoneohjelmansa.

Arvostetun brittiläisen International Institute for Strategic Studies -tutkimuslaitoksen vanhempi analyytikko Douglas Barrie arvioi A-studiossa 25. syyskuuta, että Rafalen, Typhoonin tai Gripenin valinta voisi avata myös Suomelle tilaisuuden lähteä uusimman eurooppalaisen häivehävittäjän kehitystyöhön. Se olisi eurooppalainen linjavalinta, mutta kehitystyö on kallista ja sillä on taipumus venyä ja paukkua. Kuinka paljon se Suomelle maksaisi, ennen kuin ilmaan saadaan kaikille kelpaava tuote?

F-35-kauppa toisi Suomeen jo valmiin häivehävittäjän. Tämä linjavalinta syventäisi aivan uudella tavalla sekä puolustusyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa että puolustusvoimien verkottumista Naton järjestelmiin. Se myös sitoisi Suomen koneen globaaliin vara­osa- ja huoltojärjestelmään.

Jos kaiken tämän jälkeen miettii jatkuvuutta ja kompromissia, Super Hornet voisi olla Suomen valinta. Vanha mutta varma.

HX-hanke on mutkikas palapeli, jossa on paljon avoimia kysymyksiä. Voittajaa ei voi vielä tietää.

Alla olevalla videolla F-35 kuvattuna Turussa kesällä 2019.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt