”Nacci” Tranberg napattiin Espanjassa, mutta tuomiotaan pakoilee vielä lähes 400 – KRP:n mukaan Aurinkorannikon ilmasto houkuttaa rikollisia

Julkaistu:

Rikosseuraamuslaitoksen täytäntöönpanoyksikön tietojen mukaan lainvoimaista vankeustuomiota pakoili syyskuun lopulla 397 henkilöä.
Meneillään oleva viikko käynnistyi Keskusrikospoliisin osalta odotetuin uutisin.

Lähes kaksi vuotta viranomaisia paennut prosenttijengi Cannonballin entinen johtaja Janne ”Nacci” Tranberg napattiin Aurinkorannikolta, Malagasta noin 90 kilometriä lounaaseen sijaitsevasta Esteponan pikkukaupungista. Pitkään Krp:n etsityimpien henkilöiden listalla ollutta Tranbergia on julkisuudessa kutsuttu usein ”Suomen etsityimmäksi rikolliseksi”.

Espanjan viranomaiset ottivat Tranbergin kiinni kansainvälisen etsintäkuulutuksen perusteella. Kyseessä oli niin sanottu EAW-kiinniotto eli Euroopan unionin jäsenvaltioiden väliseen luovuttamiseen perustuva eurooppalainen pidätysmääräys. Krp pääsi Tranbergin jäljille omien tiedustelutietojensa perusteella ja Espanjan poliisin kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena. Nyt käynnissä on prosessi, jonka päätteeksi hänet luovutetaan Suomeen.


Poliisi etsi Tranbergia 649 päivää ennen kiinnijäämistä. Vuonna 1974 syntynyttä miestä etsittiin suorittamaan vankeusrangaistusta ja vastaamaan syytteisiin liudasta törkeitä veropetoksia. Lisäksi Tranberg vangittiin tiistaina poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa. Vangitseminen liittyy uuteen rikosepäilyyn törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä dopingrikoksesta.
Tranberg ei suinkaan ole ainoa vankeustuomiotaan pakoillut tai yhä pakoileva suomalainen.

Rikosseuraamuslaitoksen täytäntöönpanoyksikön tietojen mukaan lainvoimaista vankeustuomiota pakoili syyskuun lopulla 397 henkilöä. Ne henkilöt, joita vasta epäillään rikoksesta, eivät sisälly lukuun.

Luku ei ole aivan pieni, sillä esimerkiksi vuonna 2017 keskivankiluku – vuoden aikana vankilassa istuvien keskimäärä – oli 3 035 vankia. Saman vuoden aikana vapaudesta vankeuteen siirtyi yhteensä 5 401 henkilöä.

Mikäli Suomessa vankeuteen tuomittu tai rikoksesta epäilty henkilö pakenee ulkomaille, vastuu hänen kiinniottamisestaan siirtyy juurikin Keskusrikospoliisille.

Tarkalleen ottaen Krp vastaa kansainvälisistä etsintäkuulutuksista ja niiden voimaanlaittamisesta sekä yhteistoiminnasta ulkomaiden viranomaisten kanssa. Paenneiden rikollisten varsinainen kiinniottaminen jää heidän tehtäväkseen, sillä suomalaispoliisilla ei ole toimivaltaa Suomen ulkopuolella.

Kansainvälisiä etsintäkuulutuksia on kahta lajia, kertoo Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Teemu Aittamaa. Toinen on edellä mainittu eurooppalainen pidätysmääräys, toinen taas kansainvälisen poliisijärjestö Interpolin red notice, eli punainen kuulutus. Suomessa se laaditaan myös kaikista eurooppalaisen pidätysmääräyksen saaneista henkilöistä.

– Sillä ilmoitetaan, että henkilö on etsitty kaikissa Interpolin jäsenmaissa. Näissä tapauksessa Suomeen luovutuksesta vastaa oikeusministeriö, joka tekee luovutuspyynnön diplomaattiteitse.

Nopeimmillaan tuomiotaan pakenevat rikolliset ja niistä rikoksista epäillyt saadaan kiinni jo ennen kuin kuulutukset ovat virallisesti voimassa, Aittamaa kertoo. Silloin puhutaan yleensä tapauksista, jossa rikollisen tiedetään paenneen etelänaapuriimme Viroon.

– Sitten on tilanteita, ettei henkilöä pystytä tavoittamaan mitenkään ja rikos ehtii vanhentua. Tyypillisesti kiinniotoissa puhutaan kaiketi viikoista tai kuukausista. Jos on hyviä tietoja ja hyviä vinkkejä siitä minne on paettu, niin kiinnijääminen voi olla hyvinkin nopeaa.

Kesäkuussa uutisoitiin poikkeuksellisesta tapauksesta, kun jo 20 vuotta viranomaisia paennut Svetlana Hytti jäi kiinni Varsovan lentokentältä saavuttuaan sinne Pietarista. Hytti oli kansainvälisesti etsintäkuulutettu epäiltynä useisiin 1990–2000-luvuilla tapahtuneisiin törkeisiin talousrikoksiin.

Viimeisen vuoden sisällä Krp:tä on onnistanut muutenkin. Tammikuussa huumaus- ja ampuma-aserikoksista tuomittu Mike Soldier narahti Albaniassa. Helmikuussa kiinni jäi taposta tuomittu Sammy Mäenpää, maaliskuussa muun muassa raiskauksesta tuomittu Matti Antero Qvick löytyi Portugalista. Erityisesti poliisi kaipaa vielä Haagan puukottajaksi tituleerattua Hayder Al-Hmedawia, jonka epäilee paenneen Irakiin.

Yleensä kiinni jääneen rikollisen luovutus Suomeen onnistuu ongelmitta. Aittamaan mukaan ei ole olemassa sellaista maata, joka ei koskaan luovuttaisi ketään Suomeen.

– Meillä on ollut onnistumisia ihan ympäri maailmaa. Yksittäistapauksia toki on ja monet maat, Suomi mukaan lukien, eivät luovuta omia kansalaisiaan Schengen-alueen ulkopuolelle. Näistä on monia variaatioita ja kahden tai monenvälisiä luovutussopimuksia, hän sanoo.

Krp:n vastuulla on myös kiinniotetun henkilön varsinainen palauttaminen Suomeen. Yleensä se tapahtuu lentokoneella ja hyvässä yhteisymmärryksessä paenneen kanssa. Käsirautoja tarvitaan vain harvoin.

– Kun kaikki valitustiet on käyty loppuun, niin useimmiten he ovat suostuvaisia, joissain tapauksissa halukkaita matkustamaan kotiin. On heillekin mukavampaa istua muutaman tunnin lentomatka niin, että pystyy syömään ja juomaan.

Ruotsin ja Viron lisäksi Suomesta paetaan etenkin Espanjaan, jossa myös ex-Cannonball Tranberg oleskeli. Aittamaa arvioi, että Aurinkorannikon vetovoimatekijät ovat samat niin turistien kuin rikollistenkin osalta.

– Hyvä ilmasto varmasti houkuttaa.