Drone ei löytänyt, pimeä lähestyi ja ruumiinlämpö enää 34 astetta – poliisikoira Morris pelasti kadonneen naisen hengen Torniossa

Julkaistu:

Saksanpaimenkoira Morris löysi kadonneen naisen Torniossa illan pimetessä ja lämpötilan laskiessa kohti nollaa. Vanhempi konstaapeli Aki Kallatsa kertoo, miten kaikki oikein kävi.
Poliisikoira Morriksen tarkka vainu osoittautui ratkaisevaksi vaikeassa poliisitehtävässä, kun Torniossa etsittiin elokuun lopulla lähes vuorokauden kadoksissa ollutta noin 80-vuotiasta naista.

Tilanne näytti jo pahalta. Muuten ikäisekseen hyväkuntoisen naisen naisen kuulo oli hieman heikko. Omaiset olivat huolissaan ja siksi yön lähestyessä Lapin poliisilaitoksella työskentelevät vanhempi konstaapeli Aki Kallatsa ja kuusivuotias poliisikoira, saksanpaimenkoira Morris hälytettiin kotoa etsinnöille.

– Kello oli jo kymmenen illalla. Alkoi jo pahasti viilentyä ja asteita oli vain neljä. Haimme naisen kotoa vaatteita ja lähdimme kohti paikkaa, missä nainen oli viimeksi nähty, Kallatsa kertoo yön tilanteesta Ilta-Sanomille.

Nainen oli ollut ollut kadoksissa jo edellisen vuorokauden puolella.

– Annoin Morriksen haistella kadonneen henkilön vaatteita. Katsoin, kun Morris pyöri hetken ja pian se sai jäljen ja sitten menimme, hän kertoo.

Kallatsan mukaan tuuli kävi suotuisesta suunnasta.

– Riensimme nopeasti noin 500 metrin matkan. Morris näki naisen juuttuneena pahaan ryteikköön. Nainen oli silti tajuissaan, vaikka hänen ruumiinlämpönsä oli jo laskenut noin 34 asteeseen, Kallatsa sanoo.

Ei olisi enää löydetty ilman Morrista

Kadonnut ei olisi millään päässyt omin voimin irti. Hänen vaatteensa olivat läpimärät.

Tiiviin ryteikön vuoksi nainen oli vaikeasti havaittavissa, eikä häntä olisi kyetty dronen avulla paikallistamaan. Pimeän laskeuduttua etsintä olisi vaikeutunut entisestään. Poliisikoira Morriksen tarkka vainu johdatti avun ajoissa kadonneen luokse.


– Ilman Morrista emme olisi löytäneet kadonnutta, Päivi Romppainen Suomen Poliisikoirayhdistyksestä kertoo Ilta-Sanomille.

Suomen Poliisikoirayhdistys palkitsi Morriksen ja Aki Kallatsan yhdistyksen kunniaviirillä tänään keskiviikkona Porvoossa pidetyn vuosikokouksen yhteydessä. Kunniaviiri myönnetään poliisikoiralle, joka on ollut ratkaisevassa roolissa ihmishengen pelastamisessa. Palkinto oli tärkeä hetki Lapin poliisilaitoksella työskentelevälle Kallatsalle ja Morrikselle.

– Morris oli tyytyväinen heti löydön jälkeen. Kyllä tämä huomio tänään pistää minutkin vähän liikuttumaan, Kallatsa sanoo.

Aki Kallatsa ehti palkita Morriksen heti löydön jälkeen.

– Morris sai pian löydön jälkeen maksalaatikkoa ja nakkeja, hän kertoo.