Näin Kuopion kiinniotto eteni: Hyökkääjä ilmestyi yllättäen poliisien näköpiirin ja haavoitti konstaapelia teräaseella – sitten häntä ammuttiin ja koira päästettiin irti

rac

Julkaistu:

Kuopion kouluisku
Syyttäjä päätti, että poliisi käytti asetta hätävarjelutilanteessa, joten esitutkintaa ei aloiteta.
Aluesyyttäjä Heidi Savurinne päätti, ettei Kuopion kouluiskijän viime viikolla pysäyttäneitä poliiseja vastaan aloiteta esitutkintaa.

Syyttäjän teettämän esiselvityksen mukaan kyseessä oli hätävarjelutilanne, jossa ampuma-aseen käyttö oli perusteltua.

Poliisi ampui epäiltyä hyökkääjää, 24-vuotiasta Joel Otto Aukusti Marinia alaraajaan, käytännössä siis jalkaan.

Tämän jälkeen poliisi käytti vielä etälamautinta ja poliisikoiraa, jotta epäilty tekijä luopuisi tekovälineenään käyttämästään pitkästä teräaseesta.

Syyttäjän perusteluiden lisäksi neljää tilanteessa mukana ollutta poliisimiestä koskevat päätökset paljastavat myös, kuinka epäillyn kouluiskijän kiinniottotilanne suurin piirtein eteni. Kolme poliiseista oli vanhempia konstaapeleita, mutta yksi työskenteli nuoremman konstaapelin virkanimikkeellä. Nuoremmat konstaapelit ovat yleensä työharjoittelussa olevia poliisiopiskelijoita.

Muun muassa videotallenteista ja poliisien haastatteluista keräämiensä tietojen perusteella syyttäjä totesi, että kiinniottotilanne alkoi äkkiä.

Epäilty tekijä Marin ilmestyi poliisien näköpiirin yllättäen ja aseistautuneena, pitkää teräasetta ja käsiasetta muistuttavaa esinettä kantaen. Tällöin poliisi käskytti häntä suullisesti luopumaan aseistaan.

Marin luopuikin myöhemmin ilma-aseeksi paljastuneesta käsiaseestaan, mutta piti teräaseen yhä itsellään.

Poliisipartiolla oli tilanteessa omat ampuma-aseensa esillä ja he osoittivat niillä Marinia. Syyttäjä totesi poliisien varoittaneen epäiltyä voimakeinojen käyttämisestä, mikäli tämä ei tottelisi käskyjä.


Syyttäjän mukaan tapahtumasta olevasta videotallenteesta on nähtävissä, että Marin hyökkäsi poliisimiestä kohti ja osui teräaseella haavoittaen häntä.

Tuolloin poliisipartio avasi tulen ja ampui kaksi laukausta. Marin kaatui haavoittuneena maahan. Samalla paikalle tuli vielä toinen poliisipartio, joka käytti epäiltyyn etälamautinta ja usutti poliisikoiran tämän kimppuun.

Voimakeinojen seurauksena Marin luopui teräaseestaan ja poliisit ryhtyivät antamaan hänelle ensiapua. Kiinniotto tapahtui vain kahdeksan minuuttia sen jälkeen, kun hätäkeskus oli saanut ilmoituksen epäillystä puukotuksesta.

Syyttäjä totesi selvityksensä perusteella, että tilanne oli nopea, eikä ollut nähtävissä, että muita voimankäyttövälineitä olisi voitu käyttää riittävän tehokkaasti ja varmasti poliisien tai sivullisten turvallisuutta vaarantamatta.

Pohjois-Savon käräjäoikeus vangitsi Marinin perjantaina 4.10. todennäköisin syin epäiltynä murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä.

Kouluhyökkäys tapahtui saman viikon tiistaina Savon ammattiopiston tiloissa, jotka sijaitsevat Kauppakeskus Hermannin yhteydessä.

Hyökkäyksessä kuoli yksi henkilö ja yhdeksän sivullista loukkaantui.

Tutkinnanjohtajan mukaan toistaiseksi teosta epäillyn miehen henkilöhistoriasta ja taustasta ei ole löytynyt selityksiä teolle ja sen motiiville.