Reijo Ruokasen kolumni: Ministeri käskee: hanki ryykitikku

Julkaistu:

Kolumni
Muualla maailmassa ihmiset saisivat pyyhkiä takapuolensa sormillaan ja Suomessakin pitäisi käyttää ryykitikkua, kuten silloin ennen tehtiin, kun kaikki oli paremmin eikä metsiä haaskattu vessapaperiksi.
Tätä mieltä ilmeisesti on ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr), joka Helsingin Sanomien haastattelussa arvioi Suomen metsäteollisuutta ja totesi, että wc-paperin ja talouspaperin tekeminen ei ole kovin fiksua.

Jokainen suomalainen käyttää wc- ja talouspaperia eli pehmopaperia keskimäärin 14 kiloa vuodessa.

Pehmopaperia tehdään harvennuspuista tai sahatavaran sivutuotteista.

Tenniskentän kokoisen alueen harvennuspuista saadaan pehmopaperia yhdelle suomalaiselle kymmenen vuoden tarve. Tuo harvennushakkuu on välttämätön, jotta metsään kasvaisi isoja tukkipuita. Suomessa on puuntuotantoon soveltuvaa talousmetsää noin 750 miljoonan tenniskentän verran.

Suomessa pehmopaperia, siis wc- ja talouspaperia, valmistaa Metsä Tissue. Yhtiö on pärjännyt hyvin vastuullisuusvertailuissa.

Meiltä ei merkittävästi viedä pehmopaperia ulkomaille, mutta selluloosaa viedään. Siitä muualla sitten valmistetaan muun muassa wc-paperia ja talouspaperia.

Tämä kaikki ei siis ole ministerin mielestä fiksua.

Oletan, että hän on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Jos metsät kasvavat eikä niitä hakata, ne toimivat hiilinieluina. Sillä ei ole ilmastonmuutoksen kannalta merkitystä, missä kasvu tapahtuu.

Suomi kielsi metsän hävittämisen ensimmäisen maailmassa vuonna 1886. Hyvin tepsi.

Metsiemme puuvarat ovat nyt suuremmat kuin koskaan ja kasvu jatkuu kaiken aikaa. Puuta on noin 70 prosenttia enemmän kuin 1960-luvulla.

Kaikkialla muualla ei olla yhtä tiukkoja. Hakatun metsän tilalle ei aina kasvateta uutta. Hiilivarasto supistuu.

Jos Suomessa ei ole fiksua valmistaa pehmopaperia, sitten ministerin mielestä ilmeisesti olisi fiksua tuoda sitä ulkomailta? Vai tarkoittaako hän, että suomalaisten pitäisi vähentää pyyhkimistä?

Jos Suomesta ei ole fiksua viedä maailmalle selluloosaa pehmopaperin valmistusta varten, minkä maan sellusta pitäisi muille kansoille valmistaa wc- ja talouspaperi? Vai pitäisikö sielläkin luopua pyyhkimisestä?

Vaikeita kysymyksiä.

Ennen pehmopaperin yleistymistä Suomessa oli varsinkin maaseudulla käytössä ryykitikku. Se oli joku puunpala tai lastu, jota käytettiin takaliston pyyhkimiseen tarpeen vaatiessa.

Jos haluamme olla ministerin mielestä fiksuja, ja kukapa ei haluaisi, meidän ilmeisesti täytyy palata tikkupyyhintään.

Valitettavasti ryykitikku oli kertakäyttötuote. Sinne se maatui huussin pohjalle ja vapautti hiilet ilmastoa pilaamaan.

Mutta ainakin se näyttäisi fiksulta, eikö?

Kirjoittaja on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt