Syyte: 26 euron julisteet muuttuivat savolaispariskunnan käsissä Picasson ja Matissen tauluiksi – ja hinnat nousivat tuhansiin euroihin

Julkaistu:

Syyttäjän mukaan pariskunta möi tulosteita tuhansien eurojen kappalehintaan aitoina huipputaiteilijoiden signeeramina harjoitusvedoksina.
Ebaysta 26 euron hinnalla ostetut mustesuihketulosteet muuntuivat syyttäjän mukaan savolaisen pariskunnan käsissä tuhansien eurojen arvoisiksi Picasson, Chagallin ja Matissen arvotaiteeksi. Syyttäjän mukaan pariskunta möi tulosteita tuhansien eurojen kappalehintaan aitoina huipputaitelijoiden signeeramina harjoitusvedoksina.

Mustesuihkutulosteita myytiin useita eri puolille Suomea. Pablo Picasson koevedos "Grande nature morte au guéridon" oli hinnaltaan 2500 euroa. Henri Matissen koevedos "Small odalisque in purple robe" ja Marc Chagallin koevedos "The Praying Jew" olivat yhteishinnaltaan 5800 euroa. Nippu Pablo Picasson ”töitä” myytiin iäkkäälle porilaiselle yrittäjälle 23 000 eurolla.


Kirjallisissa vastauksissaan niin taidekaupan omistanut nainen, kuin hänen puolisonsa ovat kiistäneet kaikki syytteet. Vastausten perusteella ainakin yksi teoksista on hankittu vuonna 2016 arvostetusta kotimaisesta huutokaupasta. Nainen kirjoitti syytteen mukaan töille aitoustodistukset ja uusille omistajille kerrottiin taulujen olevan alun perin peräisin ranskalaisesta yksityiskokoelmasta.


Savolaispariskunta oli takavuosina runsaasti julkisuudessa, kun he markkinoivat taulujaan ortodoksisen luostarin ja seurakuntien tiloissa pitämissä myyntinäyttelyissä. Tauluja oli esillä muun muassa Valamon luostarissa. Luostari maksoi kalliit vakuutukset ja turvatoimet, vaikka ainakin merkittävä osa teoksista oli väärennöksiä. Myyntinäyttelyiden taulujen väitettiin olevan peräisin itäsuomalaisen suvun yksityiskokoelmasta, mutta näyttelyn tiedottajana toiminut mies on myöntänyt, että taulut olivat peräisin hänen puolisonsa taidekaupasta.


Syyttäjä vaatii pariskunnalle vähintään vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomia vankeustuomioita. Syytelistalla on muun muassa törkeä petos, 14 väärennystä ja 13 petosta. Taidekaupan omistanutta naista syytetään myös törkeästä kavalluksesta, koska hän on jättänyt tilittämättä taidekaupoista saamiaan jälleenmyyntikorvauksia Visuaalisen alan taitelijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry:lle.

Juttuvyyhdin käsittelylle on varattu Pohjois-Savon käräjäoikeudessa 10 istuntopäivää. Loppulausunnot kuultaneen loka-marraskuun vaihteessa.