Alma Median toimitusjohtaja Telanteelle syyte työsyrjinnästä

Julkaistu:

Telanne ja Alman henkilöstöjohtaja syrjivät syyttäjän mukaan naishakijaa Aamulehden päätoimittajavalinnassa.
Syyttäjä on nostanut syytteen Alma Median toimitusjohtajaa Kai Telannetta ja yhtiön henkilöstöjohtajaa vastaan työsyrjinnästä. Syyttäjän mukaan Telanne ja henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen syrjivät Aamulehden päätoimittajavalinnassa naishakijaa perhesyiden perusteella.

Syrjityksi joutui syytteen mukaan Päivi Anttikoski, joka on nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtaja. Hän on aiemmin toiminut Helsingin Sanomien päätoimittajana ja useissa tehtävissä MTV:ssä.

Telanne on kiistänyt, että perhesyyt olisivat vaikuttaneet rekrytointiprosessiin. Myös Juvonen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Poliisi epäili tutkintavaiheessa, että myös toista naishakijaa olisi syrjitty. Tältä osin syyttäjä kuitenkin päätyi jättämään syytteen nostamatta.

Esitutkinta päättyi helmikuussa

Tutkinta alkoi viime vuonna, kun Anttikoski kertoi Suomen Kuvalehdelle kokemuksiaan siitä, miksi hänen valintansa Aamulehden vastaavaksi päätoimittajaksi kariutui. Aamulehden vastaavana päätoimittajana aloitti viime vuoden helmikuussa Jussi Tuulensuu, joka aiemmin toimi virkaa tekevänä päätoimittajana.

Anttikosken puoliso ja lapsi eivät olisi muuttaneet Tampereelle Anttikosken työn mukana. Telanne oli Anttikosken mukaan sanonut, ettei kymmenvuotias lapsi pärjää ilman äitiä.

Poliisi kertoi helmikuussa päättäneensä esitutkinnan.

Telanteelle sakot syrjinnästä vuonna 2015

Alma Median toimitusjohtajana vuodesta 2005 toiminut Telanne on tuomittu aiemmin vastaavalla rikosnimikkeellä korkeinta oikeutta myöten.

Korkein oikeus korotti kesällä 2015 Telanteen sakkoja Johanna Korhosen työsyrjinnästä. Korhonen valittiin Lapin Kansan päätoimittajaksi vuonna 2008. Hänen työsuhteensa purettiin, kun tieto naispuolisosta ja puolison poliittisesta toiminnasta oli tullut ilmi.

Telanne tuomittiin perhesuhteiden ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuneesta syrjinnästä 40 päiväsakkoon eli maksamaan reilut 18 000 euroa. Aiemmin Helsingin hovioikeudessa päiväsakkoja tuli 15 ja maksettavaa lähes 7 000 euroa. Helsingin käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteen.

Yhtiön hallitus: Syyte ei vaikuta asemaan

Syyte työsyrjinnästä ei vaikuta toimitusjohtaja Kai Telanteen asemaan, tiedottaa Alma Media. Hän jatkaa tehtävässään normaalisti.

Alma Median hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila sanoo yhtiön tiedotteessa, että hallitus seuraa oikeusprosessia ja arvioi asiaa tarvittaessa uudelleen, kun lopputulos on tiedossa. Myös syytteen saaneella henkilöstöjohtaja Virpi Juvosella on hallituksen luottamus.