Syyttäjä vie Raaseporin tasoristeysturman hovioikeuteen

rac

Julkaistu:

Käräjäoikeus vapautti armeijan kuorma-auton kuljettajan syytteestä, mutta syyttäjä hakee jatkokäsittelylupaa hovioikeudesta.
Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe ilmoitti tiistaina, että hän aikoo hakea Raaseporin tasoristeysturmassa jatkokäsittelylupaa Helsingin hovioikeudelta.

Kolme varusmiestä kuoli ja viisi loukkaantui, kun armeijan kuorma-auto ja VR:n kiskobussi törmäsivät vartioimattomassa tasoristeyksessä lokakuussa 2017. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi viime viikolla kuorma-autoa kuljettaneen varusmiehen syytteet kolmesta kuolemantuottamuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja palvelusrikoksesta.

Alun perin kuljettajasta tehtiin syyttämättäjättämispäätös, mutta apulaisvaltakunnansyyttäjä kumosi päätöksen ja määräsi syytteen nostettavaksi. Hän katsoi, että kuljettajalla olisi ollut mahdollisuus toimia varovaisemmin.

Oikeudessa kuljettaja kiisti syytteet. Puolustuksen mukaan kyse oli tapaturmasta.

Syytettä käräjäoikeudessa ajanut paikallissyyttäjä vaati kuljettajalle tuntuvaa sakkoa tai ehdollista vankeutta. Käsittelyn kuluessa paikallissyyttäjä kuitenkin sanoi, että käräjäoikeus voi jättää miehen myös rangaistukseen tuomitsematta, vaikka tämä olisi syyllinenkin. Mies loukkaantui itsekin kolarissa ja on kärsinyt julkisuudesta.

Käräjäoikeus päätyi kuitenkin hylkäämään syytteet kokonaan, joten rangaistuksen tuomitsemista tai tuomitsematta jättämistä ei tarvinnut pohtia. Nyt Rappen määräyksellä syyttäjä siis vie tapauksen hovioikeuden harkittavaksi. Syyttäjä ei saa juttua automaattisesti hovioikeuden käsittelyyn, vaan nykyään hovioikeus pohtii ensin, myöntääkö se syyttäjälle jatkokäsittelyluvan.