Suomalaismies ampui ulkomaalaisen vaimonsa Lahdessa – taustalla avioero ja huoltajuuskiista

Huoltajuuskiista vireille käräjäoikeudessa alle kaksi viikkoa sitten.

Hämeen poliisi epäilee murhasta miestä, joka ampui naisen kuoliaaksi Lahdessa sunnuntaina illansuussa. Henkirikos tapahtui ulkosalla Ala-Tonttilankadulla puoli kuuden aikoihin iltapäivällä.

– Rikoksesta epäillään 53-vuotiasta miestä. Uhri on hänen vaimonsa, 38-vuotias nainen, rikoskomisario Jari Kiiskinen kertoi maanantaina.

IS:n tietojen mukaan murhasta epäilty mies on kantasuomalainen ja asuu Kouvolassa. Uhri on afrikkalaissyntyinen nainen, joka on hakenut miehestä avioeroa.

Ulkona tapahtuneella ampumisella on poliisin mukaan ollut silminnäkijöitä. Todistajien kuulustelut on aloitettu, samoin kuin murhasta epäillyn 53-vuotiaan miehen kuulustelut.

Epäilty otettiin kiinni tapahtumapaikan läheisyydestä muutamia minuutteja hälytyksen jälkeen. Tekovälineeksi epäilty ampuma-ase on poliisin hallussa.

Surman taustalta löytyy avioeron lisäksi kiistaa pariskunnan yhteisen lapsen huoltajuudesta ja tapaamisesta.

Murhasta epäilty mies ja uhri menivät naimisiin Pohjois-Suomessa tammikuussa 2016. Sittemmin he ovat muuttaneet etelään. Nainen on viime aikoina asunut Lahdessa, mies Kouvolassa.

Nainen on hakenut yksinään avioeroa alkuvuodesta. Erohakemus on yhä vireillä käräjäoikeudessa.

Alle kaksi viikkoa sitten nainen jätti käräjäoikeuteen toisen hakemuksen, jossa hän pyytää pariskunnan lapsen yksinhuoltajuutta. Lisäksi hän pyytää, että käräjäoikeus määräisi pojan asumaan äitinsä luona.

Lapsi on pieni, selvästi alle kouluikäinen.

Vanhempien muutettua erilleen poika asui aluksi äitinsä kanssa. Äidin hakemuksen mukaan isä kuitenkin ”omavaltaisesti vei lapsen uuteen kotiinsa” Kouvolaan.

Hakemuksen mukaan lapsi on tottunut olemaan äitinsä kanssa. Äiti katsoo, että olisi lapsen edun mukaista asua hänen kanssaan. Lapsen asuinpaikasta ei päästy sopimukseen neuvotteluissa lastenvalvojalla.

Lapsi jäi asumaan isänsä luo ja äiti on tavannut lasta viikonloppuisin.

Afrikkalaistaustainen nainen ei hakemuksen mukaan tuntenut Suomen lakia, joten hän ei tiennyt, miten huoltajuusasioissa menetellään.

”(Hän) hyväksyi sopimuksen, jotta saisi tavata lasta edes joskus,” naisen huoltajuushakemuksessa todetaan.

Hakemus on jätetty käräjäoikeuteen toissa viikolla. Todennäköisesti mies on saanut haasteen tiedokseen viime viikolla juuri ennen surmaa.

Nyt nainen on kuollut ja mies pidätetty epäiltynä murhasta. Poliisi aikoo vaatia miehen vangitsemista käräjäoikeudessa myöhemmin tällä viikolla.

Hämeen poliisi kaipaa edelleen vihjeitä tapaukseen liittyen. Poliisi pyytää asiasta tietäviä ottamaan yhteyttä puhelinnumeroon 0295 414 222 tai sähköpostilla vihjeet.hame@poliisi.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?