Tarkkaavainen tv-katsoja huomasi poliisijohtaja Tomi Vuoren virka-asun kauluksessa jotain erikoista – puku päätyi heti ompelimoon

Julkaistu:

Leijonaa ei mielellään oteta mukaan ulos.
Suomen poliisivoimissa on paljastunut ongelma, joka on pieni, mutta ilmeisen laajalle levinnyt.

Väärään suuntaan katselevat leijonat.

Asia tuli ilmi poliisihallituksen esikuntapäällikön, poliisijohtaja Tomi Vuoren viime viikkoisesta twiitistä, jossa hän tunnusti tehneensä syntiä virkapuvulleen.

Vuori oli pontevasti ommellut virkapukunsa kauluslaattojen poliisileijonatunnukset, mutta väärin päin, katse menneisyyteen.
Vuori sai heti kollegiaalista tukea ja lohdutusta Itä-Uudenmaan poliisin valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtajalta, ylikomisario Jussi Huhtelalta, joka muisteli tehneensä saman virheen mennessään komisarioharjoitteluun Itäkeskuksen poliisiasemalle.

”Sujuvasti olin minäkin osannut laittaa leijonat väärin päin. Ei mennyt minuuttia. ettei asiaa olisi kahviossa huomattu”, Huhtela kommentoi Twitterissä.

Helsingin poliisin päivystävän komisarion Timo Viipurin mukaan tapauksia sattuu aina silloin tällöin, mutta yleensä ne huomataan pian eikä kuittailukaan ole erityisen ankaraa.

Vuoren tapauksen oli huomannut MTV:n Huomenta Suomen valpas tv-katsoja. Havainto edellytti poikkeuksellista tarkkasilmäisyyttä tai vähintään HD-kuvanlaatua.

Poliisin arki on toista kuin tv-studioiden valot.

– Kun pestään virkapukua, niin poletit otetaan pois, ja jos on vähän unta silmissä, ne saattaa laittaa takaisin väärin päin, Viipuri kertoo.

– Se on helppo korjata.

Viipurin mainitsemassa tilanteessa leijonien kiinnitys on samanlainen kuin armeijan kokardilla, eli metallinen terävä kiinnike painetaan kankaan läpi ja taivutetaan jalustimella pitäväksi.

Vuori kertoo ommelleensa leijonansa.

– Se voi olla korkeammilla poliiseilla tapana, Viipuri arvelee.

– Kun käyttävät niitä sisähommissa.

Poliisileijona onkin enemmän sisäeläin.

– Se tarttuu helposti joka paikkaan. Vaikka vain varuskassia kannettaessa, Viipuri kuvailee leijonanpidon haasteita.

Leijonan ulkoiluttaminen onkin usein ongelmallista. Tämän vuoksi metallikiinnitys on kätevä. Leijonan voi näppärästi irrottaa ja jättää konttorille odottamaan.

Mikäli ulkotehtävissä syntyy käsikähmää asiakkaan kanssa, leijona saattaa päästä irti. Se on vähintään kiusallista.

Vuori kertoo twiitissään kehittäneensä poliisileijonille muistisäännön: ”Leijona katsoo aina eteenpäin, eikä peruuta.”

Mitä tulee ompelemiseen niin sanotusti omin pikku kätösin, Vuori tuli siihen tulokseen, että parempi on pysytellä omilla vahvuusalueilla.

Hän lähetti pukunsa ja leijonansa ompelimoon.