Sosialistit voittivat Portugalissa – enemmistö jäi haaveeksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sosialistit voittivat Portugalissa – enemmistö jäi haaveeksi

Pääministeri Antonio Costan puolue sai lisää paikkoja parlamentissa.

Portugalin pääministeri Antonio Costa tuuletti vaalivoittoa.

7.10.2019 4:15 | Päivitetty 7.10.2019 4:53

Portugalissa maan pääministerin Antonio Costan sosialistit (PS) ovat vieneet voiton sunnuntaina järjestetyissä parlamenttivaaleissa.

PS oli vienyt noin 37 prosentin äänisaaliin, kun lähes kaikki äänet oli laskettuna, kertoi maan sisäministeriö. Seuraavaksi eniten ääniä saivat keskustaoikeistolaiset sosiaalidemokraatit (PSD), jolla oli noin 28 prosentin osuus lasketuista äänistä.

Edelliset neljä vuotta maata kahden pienemmän vasemmistopuolueen kanssa hallinnut PS kahmii lisätilaa 230-paikkaisesta parlamentista. Edellisellä kaudella PS:llä oli parlamentissa 86 paikkaa, nyt paikkoja on tiedossa 106. Lisäpaikoista huolimatta puolueen ei onnistunut saada enemmistöä.

Portugalin vaalien tulokset eivät vastaa Euroopassa vallinneita trendejä. Monessa muussa Euroopan maassa keskustavasemmisto on menettänyt kannatustaan ja äärioikeistopopulistit ovat sen sijaan olleet nousussa.

Vaaleissa äänesti sunnuntaina vain 54,5 prosenttia portugalilaisista.

Costa haluaa uusia liiton

Costaa ovat auttaneet vaaleissa Portugalin talousluvut. Talous kasvoi toissa vuonna 3,5 prosenttia ja viime vuonna 2,4 prosenttia. Työttömyys oli heinäkuussa 6,4 prosenttia. Samaan aikaan hallituksen tähtäimessä on budjetti, jonka alijäämä on alhaisin sen jälkeen, kun Portugali palasi demokratiaan vuonna 1974.

Vuoden 2015 vaaleissa sosiaalidemokraattien ja pienehkön konservatiivisen CDS-PP-puolueen yhteenliittymä sai eniten paikkoja mutta ei kuitenkaan enemmistöä parlamenttiin. Costa sen sijaan onnistui saamaan taakseen kaksi laitavasemmiston puoluetta, joiden tuella hän muodosti vähemmistöhallituksen.

Astuttuaan valtaan Costa perui heti edellisen hallituksen tekemiä säästötoimia, joilla Portugalia oli pyritty pelastamaan eurokriisin syövereistä. Maailmantalouden kasvun myötä Costa muun muassa kumosi leikkaukset julkisen sektorin palkkoihin ja eläkkeisiin. Samalla budjettialijäämä laski silti lähelle nollaa.

Sunnuntaisen voiton jälkeen Costa väläytteli uutta liittoumaa laitavasemmistopuolueiden kanssa. Hän halusi ”toistaa kokemuksen”. Hänen mielestään vaalit osoittavat, että kansa pitää tästä poliittisesta ratkaisusta. Kummatkin edelliskauden laitavasemmistoliittolaisista kertovat olevansa valmiita tukemaan sosialisteja.

– Vakaus on elintärkeää Portugalin kansainväliselle uskottavuudelle ja sijoittajien houkuttelemiselle, Costa kertoi ja vakuutti PS:n pyrkivän löytämään vakauden varmistavia ratkaisuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?