Näin Janne Hampusesta tuli Suomen etsityin rikollinen ”Nacci” Tranberg – suututti osan jengistään ”teknojumputuksella”

Julkaistu:

Kirjat
Vuonna 1997 Janne Hampunen ajoi autolla päin nakkikioskin jonoa. Nyt ”Nacci” Tranberg on yksi Suomen etsityimmistä rikollisista.
Toimittajien Mikko Gustafssonin ja Janne Huuskosen tuore kirja Kultainen vasikka (Johnny Kniga) käy läpi Suomen järjestäytyneen rikollisuuden historiaa 1980-luvulta näihin päiviin.

Liivijengien näkyvin hahmo on viime vuodet ollut Suomen etsityimmäksi rikolliseksikin tituleerattu Janne ”Nacci” Tranberg, pian 45.
Cannonball MC:n entinen johtohahmo oli poikkeustapaus bikerympyröissä, sillä tavallisesti jengit pitävät julkisuudessa hyvin matalaa profiilia.


Tranberg oli toista maata. Kun hän oli vielä Cannonballin jäsen, hän esitteli elämäänsä sosiaalisessa mediassa säännöllisesti.

Julkisuus on jatkunut Cannonballista erottamisen jälkeenkin. Tänä vuonna Tranbergista julkaistiin rikostoimittaja Pekka Lehtisen toimittama kirja Wanted – Suomen etsityimmän rikollisen tarina (CrimeTime).

Kultaisen vasikan kirjoittajat kutsuvatkin Tranbergia ”mediapersoonaksi”, jollaista ei ole nähty sitten Bandidoksen Marko Hirsman (1965–2001) päivien.

Liikanimi syntyy: Hurjistunut ajo nakkikioskijonoon

Liikanimensä ”Nacci” Tranberg sai heinäkuussa 1997, kun ajoi nakkikioskin jonoon autolla.

Näin Helsingin Sanomat uutisoi tapauksesta:

”Hurjistunut humalainen rysäytti väkijoukkoon

Kolme miestä ja kaksi naista loukkaantui, kun humalainen nuorimies ajoi nakkikioskilla jonottaneeseen ihmisjoukkoon Etu-Töölössä neljän aikaan maanantaiaamuna.

Dagmarinkadun varressa Museopuiston laidalla sijaitsevan grillin edustalla syntyi sanaharkkaa, jonka päätteeksi kolmen nuoren seurue poistui paikalta.

Jonkin ajan kuluttua Nervanderinkadun suunnasta ilmestyi jenkkiauto. Auton 22-vuotias kuljettaja kiihdytti jalkakäytävällä ajaen kohti kioskin edustalla seissyttä parinkymmenen ihmisen joukkoa. Suurin osa ehti väistää, mutta viisi nuorta jäi auton ruhjomaksi.”


Tranberg – tuolloin vielä nimeltään Janne Hampunen – puhalsi jälkeenpäin lähes kaksi promillea.

Oikeudessa todistaneen mukaan ”Nacci” oli ottanut itseensä ihmisten naureskeltua jonossa.

Punainen parta ja neonvihreät lenkkarit

Cannonballiin Tranberg liittyi vuosituhannen vaihteessa. Hän lyöttäytyi yhteen toisen tunnetun rikollisen Marko Lönnqvistin kanssa, johon tutustui Sörkan vankilassa.

Lönnqvist on yksi Kultaisessa vasikassa nimellä haastatelluista lähteistä. Hän kuoli sairauskohtaukseen 41-vuotiaana vuonna 2018.


Lönnqvist kuvaa kirjassa, että kun hän tapasi Tranbergin vankilan osastolla ensimmäistä kertaa, Tranberg nimitti häntä kirjavaksi seepraksi.

Se johtui Lönnqvistin kalsareista, joiden värit mukailivat norjalaishiihtäjän trikoita.

Lönnqvist naljaili takaisin, sillä Tranbergilla itsellään oli punainen parta, vaaleanpunainen Adidaksen paita, vankilan harmaat verkkarit ja neonvihreät lenkkarit.

– Huomautin jotain yhtä nerokasta hänen muotitajustaan, värien riitelystä ja siitä mitä pinkki paita mielestäni edusti vankilakulttuurissa. Nacci meni myös naamastaan punaiseksi, mihin totesin kokonaisuuden natsaavan nyt paremmin.
Oli miten oli, vankilassa ja myöhemmin Cannonballissa Tranberg ja Lönnqvist löysivät yhteisen sävelen ja alkoivat tehtailla läjäpäin petosrikoksia, jotka veivät heidät jengin ytimeen.

– Me tehtiin ihan vitusti rahaa, minä ja Nacci. Talousrikoksista, mä sain niistä jotain 3,5–4,5 vuotta yhteensä ja mä tein niitä vittu vuosikymmenen, Lönnqvist sanoo kirjassa.

Talousrikoksia ja teknojumputusta

Kirjan mukaan Tranberg nousi Cannonballin johtoon pian sen jälkeen, kun jengin perustaja ja sitä yli 20 vuotta johtanut Jari Uotila kuoli vuonna 2012 sairauskohtaukseen.

Tranberg toi Cannonballiin talousrikosten lisäksi uudenlaisen julkisuuden kulttuurin: hän esitteli gangsterielämää sosiaalisessa mediassa ja kehitti jengille kaikenlaisia pr-tempauksia.


Osa jengiläisistä oli innoissaan, osa ei. Kultaisessa vasikassa Tranberg liitetään ”Nike-bikereiden” sukupolveen, joka vetää mieluummin jalkaansa muotitennarit kuin nahkasaappaat.

Eräs kirjaa varten haastateltu Cannonball-mies kertoo muutoksesta seuraavasti:

– Ennen vanhaan kerholla soi oikea rockmusiikki ja suomalainen iskelmä. Kun uusi polvi tuli, piti joskus ottaa väijyvuoro ihan sen takia, että pystyi soittamaan oikeaa musiikkia ja kutsua vanhoja kavereita. Ei kukaan halunnut olla kuuntelemassa sitä teknojumputusta.

Epäreilu voitonjako

Loppukesästä 2017 Tranberg sai Cannonballista lähtöpassit kerhon sisällä kyteneiden riitojen seurauksena.


Yhtenä katkeruuden syynä Kultaisen vasikan kirjoittajat mainitsevat mittavat veropetokset.

Niissä rikoshyöty huiteli jopa miljoonassa eurossa, mutta ilmeisesti voittojen koettiin valuvan liiaksi Helsingin-kerholle ja Tranbergille itselleen. Syttyi kapina.

– Yks jätkä yksinkertaisesti sanoi, meillä on niin iso oma setti, että te ette mahda mitään. Koko Helsinki voidaan pyyhkäistä pois, jos halutaan. (...) Sit sieltä Nacci lähti, sanoo eräs lähteistä kirjassa.


MTV:n mukaan Tranberg erotettiin good standing -asemassa, mikä tarkoittaa sitä, ettei erotettavalle tule sanktioita.

Vaihtoehto olisi bad standing -asema, missä kerhosta erotettuun saa kohdistaa väkivaltaa ja hänelle voidaan määrätä rahallinen sakko.

Useat lähteet kuitenkin kertovat kirjassa, että Tranberg hakattiin pahasti.

– Moneen kuukauteen se ei postannut someen kuin vuosia vanhoja kuvia, yksi lähteistä sanoo kirjassa.

Muun muassa lukuisista veropetoksista etsintäkuulutettu Tranberg pakoilee virkavaltaa yhä ulkomailla.