Kommentti: Greta vastaan setien setä – Putin retkuttaa arkkikonservatiiveja

Vladimir Putin tavoittelee lännen arkkikonservatiivien suosiota Greta Thunbergia vähättelemällä, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Vladimir Putin ojensi Greta Thunbergia.

6.10.2019 15:55

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg ärsyttää tunnetusti konservatiivisia keski-ikäisiä herroja. Tähän on haettu erilaisia psykologisiakin selittäjiä. Suomessa asian erikoisuus on, että vuosikymmeniä holtittomasti ”kukkahattutätiä” hokeneet henkilöt ovat nyt närkästyneitä, kun heitä kutsutaan ”setämiehiksi”.

Thunberg sai kuitenkin kimppuunsa oikein setien sedän, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin liittyi hänen kommentoijiinsa. Moskovan energiafoorumiin osallistunut Putin kutsui 16-vuotiasta Thunbergia ”tietämättömäksi teiniksi”.

– Kukaan ei ole selittänyt Gretalle, että moderni maailma on monimutkainen ja toisenlainen, Putin sanoi.

Putin on varmasti mies, joka tietää kuinka maailma toimii. Hänen maailmansa toimii tavalla, joka on täyttänyt joukkohaudat Kaukasukselta Itä-Ukrainaan ja sieltä Syyriaan saakka.

Venäjän johtaja muistutti, että monet aasialaiset ja afrikkalaiset haluaisivat elää samalla vaurauden tasolla kuin ruotsalaiset. Tämä on sinänsä varmasti totta, mutta siitä voi tehdä erilaisia johtopäätöksiä.

Ystävällinen setä Vladimir

Putin ei ollut niin tyrmäävä kuin Yhdysvaltain kollegansa Donald Trump, joka tyytyi vain ivaamaan Thunbergia twitterissä tämän YK:n puheen jälkeen.

Putinin mukaan ympäristöasioista huolta kantavia nuoria pitää tukea, kunhan heitä ei käytetä omien etujen ajamiseen.

– Olen varma, että Greta on ystävällinen ja hyvin vilpitön tyttö. Mutta aikuisten pitää tehdä kaikkensa, että teinit ja lapset eivät joutuisi äärimmäisiin tilanteisiin, Venäjän presidentti sanoi.

On täysin mahdollista, että Venäjän presidentti sanoi vain mitä ajattelee. Kuten ystävällisillä sedillä on tapana. Mutta Putin on itse kehunut kuinka tarkkaan ajattelee kaikkea mitä sanoo, koska se voi päätyä julkisuuteen. Julkisesti puhuessaan hän ajattelee varmasti vielä tarkemmin. Mitä Putin ajatteli nyt?

Venäjä ilmoitti juuri ratifioivansa Pariisin ilmastosopimuksen, josta Trumpin Yhdysvallat on vetäytynyt. Putinin lausunnot ja teot ilmastoasioissa ovat olleet poukkoilevia. Tähän vaikuttaa se, että Venäjä on suuri fossiilisten polttoaineiden tuottaja. Mutta on täysin mahdollista, että realisti Putin ottaa ilmastonmuutoksen vakavasti.

Ketä nyt narutetaan?

Tämä ei estä vanhaa vakoojaa pelaamasta pikkupelejään. Venäjä on vuosia kosiskellut lännen arkkikonservatiiveja ja uusoikeistoa. Näin se hajottaa länsimaiden politiikkaa ja saa joskus suoria hyötyjäkin itselleen. Pakolaisvirroilla pelottelu on ollut yksi keino tässä, usein netin valetilien kautta toteutettuna, propaganda perussääntöjä noudattaen.

Monet arkkikonservatiivit kuitenkin muistavat Venäjän Neuvostoliittona. Sattumoisin monet heistä pitävät ilmastoaktivisteja jo hippejä ja kommunisteja pahempina. Tähän rakoon Putin iskee mahdollisimman yksinkertaisella tavalla, raivoa herättävää Thunbergia dissaamalla.

Ehkä se Venäjä ei olekaan niin paha juttu nykyteineihin verrattuna, pohtii moni konservatiivinen setämies nyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?