Alamaailman uhon kokenut Ritva Santavuori yllättyi rikollispomon ehdottamasta murhasta suorassa aamu-tv:ssä: ”Semmoista en ole kuullutkaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Alamaailman uhon kokenut Ritva Santavuori yllättyi rikollispomon ehdottamasta murhasta suorassa aamu-tv:ssä: ”Semmoista en ole kuullutkaan”

Huumesyyttäjänä työskennellyt Ritva Santavuori sai kokea Suomen alamaailman uhon, sillä esimerkiksi hänen mökkinsä räjäytettiin perusteilleen vuonna 1996.

Julkaistu: 6.10.2019 13:25

Entinen huumesyyttäjä Ritva ”Rautarouva” Santavuori sai työvuosinaan useita tappouhkauksia. Työnantaja ei kuitenkaan kokenut Santavuoren tarvitsevan turvatoimia. Onneksi poliisi ymmärsi uhkien vakavuuden.

Ritva ”Rautarouva” Santavuori muistelee Ilta-Sanomille esiintyneensä useilla tappolistoilla työvuosinaan. Huumesyyttäjänä työskennellyt Santavuori sai kokea Suomen alamaailman uhon, jonka myötä esimerkiksi hänen mökkinsä räjäytettiin perusteilleen vuonna 1996.

Tapahtumien aikaan viranomaisten ajateltiin olevan koskemattomia.

– Tuomioistuinlaitoksen puolelta ei saanut yhtään myötätuntoa tai turvatoimenpiteitä, Ritva Santavuori muistelee IS:lle puhelimessa.

– Silloin 25 vuotta sitten oli vallallaan sellainen ajatus, että ”meille ei semmoiset asiat kuulu. Kyllä virkamiehet ovat ilman muuta turvassa Suomessa”. Myöhemmin on ilmennyt, ettei näin ole ollut.

Ritva Santavuori kiittelee poliisin tarjoamaa turvaa, jonka myötä hän noudattaa yhä tiettyjä turvallisuustoimenpiteitä arjessaan.

– Nuo vuodet opettivat olemaan ottamatta turhia riskejä. En esimerkiksi kulje iltaisin pimeällä ulkona kännissä, Santavuori naurahtaa.

Lokakuussa ilmestyvässä Janne Huuskosen ja Mikko Gustafssonin kirjoittamassa kirjassa Kultainen Vasikka - Järjestäytynyt rikollisuus Suomessa (Johnny Kniga) on haastateltu lähes sataa henkilöä. Haastateltavien joukossa on Natural Born Killers -rikollisryhmän perustajana tunnettu Lauri ”Late” Johansson, joka kertoo kirjassa ehdottaneensa Ritva Santavuoren tulittamista rynnäkkökiväärillä kesken aamu-tv-haastattelun.

– Minä ehdotin Keijolle, että vedetään rynkyllä lasin läpi, kun se [Santavuori] tekee aamu-tv:tä siinä... Keijo sano, että ei me voida marttyyria tehä. Eli se löi jäitä hattuun, kertoo Johansson kirjassa, viitaten jengitoveri Keijo Vilhuseen.

Santavuori sanoo STT:lle yllättyneensä kirjassa kuvatusta suunnitelmasta.

– Semmoista en ole kuullutkaan. Sen tiesin, että käsikranaatti, joka kummitteli Jari Aarnion pihalla, oli alun perin tarkoitettu minulle, Santavuori sanoo STT:lle.

Rikolliset heittivät huumepoliisin rikoskomisariona toimineen Aarnion kotipihalle kranaatin joulukuussa 1996. Iskun tutkinnan kuulustelujen mukaan alkuperäiseksi uhriksi oli kaavailtu Santavuorta, Kultainen vasikka -kirjassa kerrotaan.

Ritva Santavuori kiittelee poliisin tarjoamaa turvaa, ja hän noudattaa yhä tiettyjä turvallisuustoimenpiteitä arjessaan.

Santavuori ei lopulta valikoitunut iskun kohteeksi, koska hän asui kerrostalossa. Sen sijaan kirjan mukaan iskusuunnitelmat kuvasivat hyvin alamaailman tuntemaa viranomaisvihaa.

– Olen koko ajan tiennyt, että olen ollut useiden ammattirikollisten tappolistoilla. Ei siinä sen kummempaa, Santavuori sanoo STT:lle.

"Vähän epäoikeudenmukaista mielestäni"

Santavuori sai urallaan uhkauksia myös puhelimitse. Hän ei kerro "hirveästi miettineensä" saamiaan uhkauksia, vaikka ne hänen mukaansa toki tekivät varovaiseksi.

– Hoitelin vain virkaani. Siinä mielessä se oli vähän epäoikeudenmukaista mielestäni, mutta tällaista nyt sattuu, hän sanoo.

– Hankalinta oli se, että siihen aikaan uhattiin myös lasteni perheitä, ja heillä oli pieniä lapsia. Se otti voimille, mutta nämä muut olivat sellaisia, ettei niille mitään voinut.

Santavuori toimi syyttäjänä vuosina 1974–1996. Hän profiloitui urallaan muun muassa huumerikostapauksissa. Eläkkeellä hän toimi vakiovieraana Ylen Aamu-tv:n Jälkiviisaat-osiossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?