Uutuuskirja paljastaa: Rikollispomo ehdotti, että tunnettu syyttäjä Ritva Santavuori ammuttaisiin rynnäkkökiväärillä aamutelevisiossa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja paljastaa: Rikollispomo ehdotti, että tunnettu syyttäjä Ritva Santavuori ammuttaisiin rynnäkkökiväärillä aamutelevisiossa

”Rautarouvana” tunnettu huumerikossyyttäjä Ritva Santavuori oli alamaailman vihatuimpia henkilöitä.

Julkaistu: 6.10.2019 6:07, Päivitetty 6.10.2019 9:11

”Rautarouvana” tunnettu huumerikossyyttäjä Ritva Santavuori oli vihatuimpia henkilöitä alamaailmassa.

Vuoden 1996 tammikuussa Bromarvissa Uudellamaalla roihusi kesämökki.

Mökkiä oli vuokrannut maan tunnetuin huumesyyttäjä Ritva Santavuori, jota kutsuttiin ”rautarouvaksi”.

Paloa epäiltiin välittömästi rikollisten kostoksi. Santavuori oli jäänyt vastikään eläkkeelle, mutta hänen nimensä ei alamaailmassa unohtunut.

Huumejuttujen lisäksi Ritva Santavuori (s. 1932) muistetaan Myllypuron lapsisurmien syyttäjänä, missä ”Jammu” Siltavuoren todettiin siepanneen ja polttaneen kaksi pikkulasta.

Hän oli toiminut syyttäjänä niin moottoripyöräjengien sinkoiskussa kuin vaatinut Osmo ”Lusu” Ahlqvistin huumeliigan päitä vadille.

Suomen järjestäytyneestä rikollisuudesta kertova uutuuskirja Kultainen vasikka (Johnny Kniga) paljastaa, kuinka paljon huumesyyttäjää todella vihattiin.

– Minä ehdotin Keijolle, että vedetään rynkyllä lasin läpi, kun se [Santavuori] tekee aamu-tv:tä siinä... Keijo sano, että ei me voida marttyyria tehä. Eli se löi jäitä hattuun, sanoo Natural Born Killers -rikollisryhmän perustajana tunnettu Lauri ”Late” Johansson kirjassa.

Sitaatissa mainittu Keijo on Keijo Vilhunen, joka puolestaan tuli tunnetuksi United Brotherhoodin johtohahmona ja sittemmin yhteyksistään Helsingin huumepoliisin ex-pomoon Jari Aarnioon.

Johansson ja Vilhunen tutustuivat toisiinsa 1990-luvun puolivälissä Sörkan vankilassa. He kävivät vankilassa valtataistelua siitä, kuka NBK:n miehiä käskee. Johansson kuitenkin kertoo pitäneensä Vilhusta aina ”esimiehenään”.

– Jos se ois sanonu, että vedetään vaan, niin mä oisin menny rynkyn kans siihen huppu päässä ja vetäny. Oishan se nyt ollu aika törkeen näköistä, siinä ois saattanut mennä kameramiehet samalla. Mutta semmosta se on, sanoo Johansson kirjassa ehdotuksestaan murhata Santavuori.

Tältä Lauri ”Late” Johansson näytti vuonna 2001. Natural Born Killers -jenginsä nimen hän nappasi Oliver Stonen samannimisestä elokuvasta.

Sittemmin uskoon tullut Johansson istuu yhä elinkautista kolmesta murhasta. Hän oli tuttu näky lehtien palstoilla ja tv-haastatteluissa 1990-luvulla, jolloin hän kertoi avoimesti NBK:n värväävän riveihinsä vain henkirikollisia.

Kultaisessa vasikassa Johansson muistelee kyseisiä vuosia häveliäästi.

– Ammattirikollisen pitäis pitää matalaa profiilia. Ja yks menee kokaiinipäissään televisioon pullistelemaan.

Johansson vapautuu ehdonalaiseen vuonna 2020. Kuultuaan päätöksestä keväällä 2018 Johansson sanoi Radio Dein haastattelussa, että hänen pahin riskinsä vapaudessa alkaa A:lla.

Vilhunen myöntää tilanneensa tuhopolton

Santavuoren mökki kuitenkin paloi maan tasalle.

Kultaisen Vasikan kirjoittajat, toimittajat Mikko Gustafsson ja Janne Huuskonen ovat tehneet kirjaansa varten 90 haastattelua, joista puolet on niin sanottuja alamaailman lähteitä.

Teos tuottaa rutkasti uutta tietoa Suomen järjestäytyneestä rikollisuudesta, ja kirjoittajat kyseenalaistavat muun muassa, tuomittiinko Santavuoren mökin poltosta aikoinaan oikea mies.

Santavuoren mökistä jäivät jäljelle vain tiilestä muurattu savupiippu ja tuhkan päälle läjähtäneet kattopellit.

Kirjassa Keijo Vilhunen nimittäin myöntää osallisuutensa tuhopolttoon.

– No minä voin myöntää näin yli 20 vuoden jälkeen, että olen tilannut sen polton.

Santavuori oli ollut 1990-luvun alussa syyttäjänä jutussa, missä Vilhunen sai 12 vuoden tuomion huumeliigan johtamisesta.

Tuomittiinko oikea mies?

Vilhunen sanoo tilanneensa tuhopolton kahdelta konnalta, joista kumpikaan ei kuitenkaan ollut se inkoolainen pikkurikollinen, joka tuomittiin tuhopoltosta runsaan kahden vuoden vankeuteen.

Pasilan poliisitalon parkkipaikalla räjähti vuonna 1995 autopommi. Rikollispomo Keijo Vilhunen (kuvassa) sanoo uudessa kirjassa rahoittaneensa iskua 50 000 markalla.

– Hänellä ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa. Ei mitään, Vilhunen sanoo kirjassa.

Inkoolaismies tunnusti poliisin kuulustelussa polttaneensa mökin, mutta perui sen oikeudessa ja sanoi keksineensä kaiken miellyttääkseen poliisia.

Gustafsson ja Huuskonen huomauttavat, että mielentilatutkimuksen mukaan miehellä oli taipumusta kerskailla ja liioitella asioita. Lisäksi mies ei osannut johdattaa tutkintavaiheessa poliisia Santavuoren mökille.

Tuomio kuitenkin tuli sillä perusteella, että mies osasi kertoa yksityiskohtia mökin sisustuksesta. Oikeudessa tuomittu selitti oikeaan osuneita tietoja siten, että oli tehnyt yli sata mökkimurtoa ja osasi kuvata tyypillisen mökin sisustuksen.

Kultainen vasikka luotaa järjestäytyneen rikollisuuden nykypäivää ja historiaa Suomessa.

Olipa niin tai näin, Vilhunen ei paljasta keiltä tilasi syyttäjän mökin tuhopolton tai edes sitä, maksoiko hän teosta.

– No voihan siitä jotain rahaakin saada. Mutta kyllä se nyt yleensä on lojaalisuusasia. Ja kyllähän nyt jokainen tietää, että jos syyttäjä – rautarouva Santavuori – on oman kantansa tuonut kaikkeen huumepolitiikkaan ja näyttökynnyksiin, niin ei tarvi kovin paljon inspiraatioo siihen, Vilhunen pyörittelee.

Vilhunen sanoo Kultaisessa vasikassa osallistuneensa myös Pasilan poliisitalon parkkipaikan autopommi-iskun rahoittamiseen 50 000 markalla vuonna 1995. Kukaan ei kuollut räjähdyksessä, mutta se vaurioitti poliisitaloa.

Vilhunen luonnehtii pommia kirjassa ”varoituspamaukseksi”.

– Tämmönen oli tiedossa ja siihen yleisesti kerättiin kolehtia. Muistaakseni itsekin taisin laittaa jonkun pienen kolehdin siihen. Se oli varoitus näistä niin sanotuista poliisien ylilyönneistä.

Mikko Gustafsson & Janne Huuskonen: Kultainen vasikka – Järjestäytynyt rikollisuus Suomessa (Johnny Kniga) ilmestyy lokakuussa 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?