Kuopion kouluiskusta epäilty menestyi ammattikorkean opinnoissaan kunnes jotain tapahtui kaksi vuotta sitten - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuopion kouluiskusta epäilty menestyi ammattikorkean opinnoissaan kunnes jotain tapahtui kaksi vuotta sitten

Julkaistu: 4.10.2019 13:25

Kuopion kouluiskusta epäilty pärjäsi hyvin lukiossa ja aluksi myös ammattikorkeakoulussa.

Pohjois-Savon käräjäoikeus vangitsi 24-vuotiaan Joel Otto Aukusti Marinin perjantaina todennäköisin syin epäiltynä murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä.

Kouluhyökkäys tapahtui tiistaina Savon ammattiopiston tiloissa. Marin opiskelee itse samassa oppilaitoksessa.

Pärjäsi lukiossa

Marin pääsi vuonna 2014 Pohjois-Savon alueella toimivaan Savonia-ammattikorkeakoulun englanninkieliseen liiketalouden ohjelmaan, jonka nimi on Programme in International Business. Valmistuneiden joukossa ei ole hänen nimeään.

Ammattikorkeakoulun opintorekisteriotteesta selviää, että hän opiskeli tradenomin tutkintoa. Opinnot etenivät aluksi hyvin. Hän sai monesta viiden opintopisteen kokonaisuudesta myös hyviä arvosanoja, varsinkin vuosina 2014 ja 2015, jolloin hän sai usein arvosanan 4 tai 5. Opintojaksot arvostellaan asteikolla 0-5.

Viimeisin läpimennyt opintosuoritus on ammattikorkeakoulun opintorekisteriotteen mukaan 26.5.2017 saatu arvosana 3 viiden opintopisteen kokonaisuudesta. Sen jälkeen opintomenestys heikentyi ja useita kursseja hylättiin, kunnes opiskelu vaikuttaa loppuneen samana vuonna.

Savonian rehtori: Emme ota kantaa tekijään

IS kysyi Savonia-ammattikorkeakoulun rehtorilta aiemmin asiasta.

– Me Savoniassa palaamme normaalirytmiin ja tarjoamme halukkaille opiskelijoille ja henkilöstölle keskusteluapua, rehtori Mervi Vidgrén kertoi Ilta-Sanomille.

– Tunnemme myötätuntoa uhrien ja heidän lähimmäistensä osalta. Emme ota kantaa tekijään emmekä hänen historiaansa, Vidgrén sanoo.

– Kerroit, että verkosta löytyy tieto, että hänet valittiin meille opiskelijaksi. Muuhun en ota kantaa, hän kertoo.

Epäilty kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2014 Siilinjärven lukiosta. Hän menestyi IS:n tietojen mukaan hyvin koulussa ja kirjoitti tuolloin ylioppilaskirjoituksissa kaksi laudaturia. Myös IS:n haastattelema koulukaveri muisteli, että nuorukainen oli hyvä äidinkielessä. Lukion lopussa hänet palkittiin aineesta stipendillä.

– Muistikuvissani on se, että hän oli ihan normaali opiskelija muiden joukossa, rehtori Aurora Hansen kertoi Ilta-Sanomille aiemmin.

Tausta ei selitä tekoja

Monet epäillyn tuntevat pohtivat nyt, mikä sai nuoren miehen toteuttamaan hyökkäyksensä.

Tutkinnanjohtajan mukaan toistaiseksi teosta epäillyn miehen henkilöhistoriasta ja taustasta ei ole löytynyt selityksiä teolle ja sen motiiville.

– Ei ole mitään indikaattoria, mikä olisi kertonut hänen ajatuksistaan ja suunnitelmistaan, jos sellaisia on ollut. Teko on hänen taustaansa nähden yllättävä, erittäin yllättävä, Krp:n tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kertoi keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?