Jukka Tennilän kolumni: Korkein järjestysviranomainen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jukka Tennilän kolumni: Korkein järjestysviranomainen

Poliittisen mielipideilmaston kehitystä on viime aikoina luonnehdittu kaksinapaistumiseksi, jossa toisessa päässä on ilmastonmuutoksen vastustus ja toisessa päässä sen vastustuksen vastustus. Tässä vihreiden ja perussuomalaisten välissä vanhat rahvaanpuolueet kärvistelevät niin kuin parhaiten taitavat.

6.10.2019 8:08

Vihreitä on joskus syytetty ympäristöunelmoinnista, jolle ei ole sijaa politiikan raa’assa reaalimaailmassa. Nyt puolue on kuitenkin kolmen ministerin voimin mukana hallituksessa, jonka ympäristötavoitteita on pidetty paitsi rohkeina myös ainakin osittain toteutuskelpoisina.

Vihreillä on heille luontevasti solahtavan ympäristöministerin tehtävän lisäksi tärkeät ulko- ja sisäministerin salkut. Kansanedustaja Maria Ohisalo on paitsi vihreiden puheenjohtaja myös sisäministerinä maan korkein järjestysviranomainen. Häneltä on Kuopion tragedian vuoksi odotettu ja saatu lausuntoja kansalaisten turvallisuudentunteen järkkymisestä.

Taannoisina alkuvihreiden aikoina järjestysvalta tuli joillekin uuden ympäristöliikkeen aktivisteille tutuksi toiselta puolelta aitaa, kun poliisit joutuivat irrottamaan heitä metsätyökoneista, joihin he olivat kiinnittäneet itsensä kettingeillä kiistanalaiset hakkuut estääkseen.

Niiden aikojen jälkeen Vantaassa on virrannut paljon vettä eikä Koijärvikään ole entisensä. Huoli ympäristöstä on nyt ominaista myös muille puolueille, joskin käsitykset ympäristön varjelemisen suotavista keinoista vaihtelevat.

Antamalla tärkeitä ministeriposteja vihreille päähallituspuolue Sdp luultavasti halusi sitouttaa heidät hallitukseen, sillä vihreiden alttius lähteä sopivan hetken tullen käpälämäkeen tiedetään. Ennen Antti Rinteen (sd) kansanrintamahallitusta vihreät pääsivät hallitukseen neljä kertaa, mutta vain kahdessa hallituksessa puolue jaksoi loppuun saakka.

Hatka tuli sekä Paavo Lipposen (sd) toisesta hallituksesta 2002 että Jyrki Kataisen (kok) tilkkutäkkihallituksesta 2014. Nykyinen europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) oli joutunut eroamaan Kataisen hallituksesta jo ennen puolueensa ulosmarssia.

 Jos vihreät lähtevät hallituksesta, siltä menee enemmistö eduskunnassa.

Rinteellä ei ole varaa päästää vihreitä lähtemään hallituksesta, sillä puolueen mukana hallitus menettäisi enemmistönsä eduskunnassa. Siksi vihreiden taktinen asema hallituksen sisäisissä väännöissä on keskustan harmiksi hyvä.

Vihreät erosivat Lipposen toisesta hallituksesta kesällä 2002 protestiksi eduskunnan periaatepäätökselle sallia Olkiluodon kolmas ydinvoimala. Onko puolueen johdonmukaista muina miehinä jatkaa nykyisessä hallituksessa, kun vuosikymmenellä viivästynyt ydinvoimala alkaa lähitulevaisuudessa lopultakin jauhaa sähköä?

Ydinvoimalla on kiistaton sijansa kansallisessa energiapaletissa maan pyrkiessä eroon hiilidioksidipäästöjä synnyttävästä fossiilisesta energiasta. Ehkä asia tajutaan nyt myös vihreissä.

Ydinvoimamies polttaa päreensä, jos hänelle tarjotaan energiakysymyksen ratkaisuksi päreiden polttamista. Puunpolttokin on nousemassa tikun nenään pienhiukkaspäästöjen vuoksi. Lisäksi suotavista hakkuumääristä kiistellään.

Erimielisyyksiä keskustan ja vihreiden välillä on paitsi metsänhakkuusta myös suoturpeesta, jonka ystävä keskusta on. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Antti Kurviselta lipsahti taannoin, että keskustan tehtävä hallituksessa on pitää kuria vihreille. Kurittajaa rasittaa kuitenkin paha kannatuskriisi.

Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?