Itä-Suomi peittyy lumeen ensi yönä – meteorologi varoittaa huonosta ajokelistä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Itä-Suomi peittyy lumeen ensi yönä – meteorologi varoittaa huonosta ajokelistä

Julkaistu: 3.10.2019 14:28

Lumisateen ennustetaan keskittyvän erityisesti Pohjois-Karjalan alueelle.

Itä-Suomi saa ennusteiden mukaan ensilumensa tulevana yönä. Meteorologi Heikki Sinisalo Ilmatieteen laitokselta arvioi, että lumisade alkaa yöllä ja jatkuu pitkälle päivään. Sinisalon mukaan sade loppuu lauantain vastaiseen yöhön mennessä.

Ilmatieteen laitos on antanut perjantaille huonon ajokelin varoituksen Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maakuntiin. Aiemmin varoitus oli annettu myös Kainuuseen, mutta se on päivittyneen ennusteen myötä poistunut.

– Pohjois-Karjala on sellainen alue, johon lumisateen ennustetaan keskittyvän. Toki se ulottuu laajemminkin maan itäosaan ja huomenna aamulla tai päivällä voi Keski-Suomen tietämilläkin sadella lunta tai räntää. Kainuussakin voi tulla lumikuuroja, mutta mistään suurista määristä ei puhuta, Sinisalo sanoo.

Sinisalo ennustaa lunta tulevan muutamia senttejä. Lauantaina kelivaroitusta on laajennettu koskemaan myös Keski-Suomen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakuntia. Sinisalon mukaan tämä varoitus on voimassa lähinnä tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Itä-Suomessa päivälämpötilat ovat viikonloppuna korkeintaan viiden asteen tietämillä. Pieniä yöpakkasia on odotettavisas erityisesti lauantain vastaisena yönä.

Muualla Suomessa viikonloppua vietetään epävakaisen sateisessa säässä. Huomenna lämpötilat voivat olla Länsi-Suomessa hieman korkeammalla, maksimissaan kuitenkin noin seitsemässä asteessa. Sateet tulevat alas vetenä.

Pohjois-Suomessa on paikoin selkeämpää, mutta sielläkin voi esiintyä pieniä lumikuuroja. Päivälämpötilat ovat Lapissa nollan ja viiden asteen välillä, yöllä voi olla pakkasta.

Suomi on Sinisalon mukaan tällä hetkellä matala- ja korkeapaineiden välissä, mikä aiheuttaa paikoin navakkaa tuulta. Merialueilla on torstaina ja perjantaina voimassa tuulivaroituksia. Ensi viikon alku vaikuttaa Sinisalon mukaan hyvin samankaltaiselta.

– Näyttää, ettei mitään suurta muutosta olisi tulossa. Epävakaisuus jatkuu ja lämpötilat pysyvät suurin piirtein samoina, Sinisalo toteaa.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta