Reijo Ruokasen kolumni: Yksinkertainen ratkaisu ilmastonmuutokseen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Reijo Ruokasen kolumni: Yksinkertainen ratkaisu ilmastonmuutokseen

He, jotka vaativat talouskasvun kieltämistä ratkaisuna ilmastonmuutokseen, tarjoavat yksinkertaista ratkaisua monimutkaiseen ongelmaan, kirjoittaa Reijo Ruokanen.

3.10.2019 8:08

”Mehän kuollaan kaikki, jos kapitalismi jatkaa tätä vauhtia. Keskeinen ilmastonmuutoksen syy on se, että kapitalismi pakottaa meidät jatkuvaan kasvuun, vaikka ekologiset rajat ovat tulleet vastaan jo ajat sitten.”

”Ihmisiä kuolee. Kokonaiset ekosysteemit ovat romahtamassa. Olemme massasukupuuton alussa. Ja te kykenette vain puhumaan satuja ikuisesta talouskasvusta. Kuinka te kehtaatte.”

Tuon ensimmäisen kapitalismin kritiikin esitti Yleisradion haastattelussa kansanedustaja Anna Kontula (vas). Jälkimmäisen julisti YK:n ilmastokokouksessa ruotsalainen Greta Thunberg.

Talouskasvu tarkoittaa sitä, että tuotamme enemmän palveluita ja tavaroita kuin ennen.

Kun kapitalismi pakottaa jatkuvaan kasvuun, hyvin hoidettuna se tarkoittaa, että panostamme enemmän esimerkiksi hoitajiin, sairaaloihin, lääkkeisiin, opettajiin, kouluihin, tieteeseen ja kulttuuriin.

Talouskasvun torjuminen iskisi ensimmäisenä niihin kansoihin, jotka ovat juuri pääsemässä jotenkin taloudellisesti jaloilleen. Niiden kasvihuonekasvupäästöt ovat voimakkaassa kasvussa.

Tämä käy ilmi muun muassa Maailmanpankin tilastoista.

Kaikkein hurjinta päästöjen kasvu on Kiinassa, joka tuottaakin noin 30 prosenttia kaikista kasvihuonekaasuista.

Annetaanko kiinalaisille tiukka käsky? Talouskasvu seis. Lopettakaa haaveilu jääkaapeista ja tietokoneista. Teille ei kuulu lääkkeitä eikä vanhempainlomia. Koko suku takaisin yhteiseen yksiöön, ja vessan tilalle sinkkiämpäri.

Meillä rikkaissa maissa tilanne on toinen. Asukaskohtaiset päästöt ovat jo laskussa, vaikka tahti ei olekaan riittävä.

Tuskin tarvitsemme enempää tavaroita, mutta tarvitsemme parempia tavaroita, jotka kuormittavat ympäristöä nykyisiä vähemmän.

Palveluita tarvitsemme enemmän kuin ennen. Niidenkin pitää olla nykyistä parempia.

Kielletäänkö talouskasvu? Kukaan ei saa kehittää entistä parempia tuotteita? Tiukka raja terveydenhuollolle ja muille palveluille? Vähemmän panostuksia kulttuuriin ja tieteeseen? Niinkö asia ratkeaa?

Vai hoituisiko homma niin, että laitamme maailman kaikki varat uusjakoon? Lähetetään USA:sta ja Euroopasta liukuportaat ja energiansäästölamput köyhemmille? Ajatus on paitsi pöljä myös mahdoton.

Kasvihuonekaasupäästöjen alentaminen ja fossiilisten polttoaineiden käytön lopettaminen edellyttävät valtavia panostuksia tieteeseen ja tuotekehitykseen. Se ei onnistu ilman kasvavia talouksia.

He, jotka vaativat talouskasvun kieltämistä ratkaisuna ilmastonmuutokseen, tarjoavat yksinkertaista ratkaisua monimutkaiseen ongelmaan.

Se kuulostaa hyvältä ja kaverit peukuttavat, mutta yhtälöä se ei ratkaise. Päinvastoin.

Ehkä siitä kuitenkin tulee hyvä mieli. Onhan sekin jo jotain.

Kirjoittaja on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

http://www.tekniikanmaailma.fi

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?