Tiistaina myrskyää: Tuuli voimistuu rajusti, vettä sataa jopa 30 milliä – katso sääanimaatio - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tiistaina myrskyää: Tuuli voimistuu rajusti, vettä sataa jopa 30 milliä – katso sääanimaatio

Lokakuu tuo tullessaan tiistaina puuskissa pahimmillaan jopa myrskytuulet. Puuskat voivat katkoa puita ja vaurioittaa heikkoja rakennuksia.

30.9.2019 11:13

Maanantain sää on Suomessa monin paikoin epävakainen ja utuinen. Pohjois-Lapissa sataa lunta tai räntää, muualla sade on vettä.

Pian on edessä iso muutos, sillä tuuli alkaa voimistua jo maanantain ja tiistain välisenä yönä. Tiistaina tuuli voimistuu entisestään. Lokakuun ensimmäisenä päivänä tiistaina alkaa varsinainen myräkkä.

– Matalapaine syvenee tiistaina ja yksi matalapaineen osa-alue voimistuu. Tiistaina on luvassa kovaa tuulta meri- ja maa-alueilla. Maan eteläisissä osissa valitsee lounaistuuli ja pohjoisosissa koillistuuli, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso kertoo Ilta-Sanomille.

Rajusti vettä luvassa

Sateita on odotettavissa tiistain aikana jopa 30 millimetriä. Tämän hetken ennusteen mukaan runsaimmat sateet tulevat Pohjanmaan ja maan keskiosan tienoilla. Pahiten sään kokonaiskuvaan vaikuttaa kuitenkin tuulen voimistuminen.

Foreca kertoo Twitterissä tilanteesta.

Tiistaiaamuna on siis odotettavissa Suomenlahdella lännessä voimistuvaa länsituulta.

– Puuskissa tuulet ovat voimakkaampia. Ne voivat olla maa-alueilla 15 metriä sekunnissa ja merialueilla puuskissa 17 metriä sekunnissa tai joidenkin mallien mukaan jopa 21 metriä sekunnissa, Laakso sanoo.

17 metriä sekunnissa puhaltava tuuli katkoo puiden oksia. Ulkona liikkuminen maalla on vaikeaa.

Tiistaina vaikeuksia maalla ja merellä

Laajimmillaan voimakkaan tuulen vyöhyke on ennusteiden mukaan tiistaina iltapäivällä.

Myrskypuuskia on odotettavissa, vaikka varsinaista myrskytuulta ei ole vielä ennustettu. Tarkentuvien ennusteiden mukaan joillakin havaintoasemalla voisi esiintyä lyhyesti myrskytuulia eli tuuli voi puhaltaa 21-24 metriä sekunnissa.

Myrskytuuli puhaltaa, kun kymmenen minuutin keskituuleksi on mitattu vähintään 21 metriä sekunnissa. 21 metriä sekunnissa puhaltava tuuli katkoo puita ja vaurioittaa heikkoja rakennuksia. Kattotiilet voivat irrota. Merellä aallot ovat korkeita ja aaltojen pärske huonontaa näkyvyyttä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?