Volkan Ünsalin palkka­murhan uusi tutkinta syyte­harkintaan – Jari Aarnion epäillään tienneen murhasta

Julkaistu:

Jari Aarnio ja Keijo Vilhunen ovat kiistäneet murhaepäilyn esitutkinnassa.
Helsingin Vuosaaressa vuonna 2003 tapahtuneen palkkamurhan uudelleen avattu esitutkinta on siirtynyt syyteharkintaan. Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto ja keskusrikospoliisi (KRP) tiedottivat maanantaina, että murhasta epäillään kahta henkilöä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta yhtä.

Murhasta epäillyt ovat Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio ja rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) entinen johtaja Keijo Vilhunen.


Virkavelvollisuuden rikkomisesta epäilty on Aarnion entinen alainen huumepoliisista. Alunperin toistakin Aarnion ex-alaista epäiltiin samasta rikoksesta, mutta hänen kohdallaan rikosepäily kuivui kasaan eikä siirry syyttäjälle. Syy on se, että rikoksen syyteoikeus pääsi vanhentumaan viime toukokuussa.

Kyseinen alainen oli ollut Aarnion rikostutkinnan aikana pitkään virasta pidätettynä.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet rikosepäilyt esitutkinnassa. Aarnio tai Vilhunen eivät ole olleet tämän esitutkinnan takia vangittuina missään vaiheessa. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi vangitsemisvaatimuksen Vilhusen osalta kesällä 2018, jonka jälkeen Aarnion vangitsemista ei edes haettu.

Vuosaaren palkkamurhan uhri oli 26-vuotias ruotsalais-turkkilainen Volkan Ünsal. Hän oli anastanut itselleen Ruotsissa tehdyn Arlandan miljoonaluokan raharyöstön saalisrahoja ja ryhtynyt poliisin todistajaksi.

Ünsalin murha tilattiin Ruotsista ja toteutettiin Suomessa. Aikoinaan neljä miestä tuomittiin elinkautiseen vankeuteen: murhan tilannut Leopoldo Gonzalez Carmona tuomittiin yllytyksestä murhaan. Tekijät Janne Raninen, Raimo Andersson ja Ilkka Leinonen tuomittiin murhasta.

Aarniolle pitkät vankilatuomiot tuoneiden tynnyrihuume- ja Trevoc-juttujen selvittelyn aikana heräsi epäilys, että myös Ünsalin murhaan liittyisi selvittämättömiä asioita.

Myös Vilhunen sai vankeutta Aarnion jutussa. Nyt epäillään, että hän olisi ollut aikoinaan mukana myös Ünsalin murhajuonessa.

Aarnion puolestaan epäillään tienneen murhasuunnitelmasta, sen kohteesta ja tekijöistä. Hän olisi epäilyn mukaan kuitenkin lyönyt laimin velvollisuutensa estää ja paljastaa henkirikos.

Aarnion ex-alaisia on epäilty sillä perusteella, että he olisivat saaneet jälkeenpäin tietää esimiehensä laiminlyönnistä, mutta eivät saattaneet asiaa syyttäjän arvioitavaksi. Heistä vain toisen osalta juttu siirtyy syyteharkintaan.

Uusien epäilyjen varsinainen esitutkinta päättyi jo keväällä, mutta lisätutkinta viivytti syyteharkintaan etenemistä kesän yli. Syyteharkinta toimitetaan valtakunnansyyttäjänvirastossa.