Ilta-Sanomien uusi Talvisota-erikoislehti ilmestyi

Talvisodan syttymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta. Ilta-Sanomien Talvisota-erikoislehti kertoo ratkaisevista taisteluista ja koskettavista ihmis­kohtaloista 105 kohtalon päivän ajalta.

Talvisota-erikoislehti on myynnissä lehtipisteissä rajoitetun ajan yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.

1.10.2019 6:00

Tykistön kranaatit ja konekiväärien sarjat alkoivat piiskata itärajan yli suomalaisten asemia hämärässä. Aamun aikana ilmahälytys­sireenit kertoivat Viipurissa ja Helsingissä, että synkät päivät olivat alkaneet myös koti-Suomessa.

Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 30. marraskuuta 1939. Alkoi talvisota, Suomen 105 päivää kestänyt selviytymistaistelu ylivoimaista hyökkääjää vastaan.

Yksi kovimmista taisteluista riehui Karjalankannaksella Summan lohkolla. Siellä oli mukana viestimies Martti Mäkinen, 101, joka on yksi harvoista elossa olevista Summan veteraaneista.

– Siihen hirveyteen tottui. Minua ei jostain syystä pelottanut. Kun oli monesta selvinnyt, sitä ajatteli, että kaipa tästäkin selviää, tikkakoskelainen veteraani kertoo uuden Talvisota-erikoislehden haastattelussa.

Kerimäkeläinen Hannes Laamanen, 104, taisteli puolestaan Kollaanjoella, jossa hän haavoittui konekiväärin luotisuihkusta vähän ennen sodan loppua maaliskuussa 1940. Lähellä oli, ettei hänestä olisi tullut sankarivainajaa.

– Pojat huusivat, ettei saa juosta pystyssä. Mutta minä ajattelin, että ampuisivat nyt niin, että kuolisin äkkiä, Laamanen muistelee IS:lle.

Talvisota-erikoislehdessä käydään myös Pelkosenniemellä. Jokimaisemissa muistellaan unohdettua voittoa, joka pysäytti puna-armeijan hyökkäyksen Lapissa. Neuvostoliiton tarkoituksena oli katkaista Suomi kahtia pohjoisessa.

Sitä yritettiin myös Suomussalmella ja Raatteentiellä, jossa suomalaisten mottitaktiikka ja armoton pakkanen hyydyttivät moottoroidut divisioonat.

Sota kosketti koko Suomea. Valtava joukko naisia palveli lottatehtävissä ja auttoi sekä sotilaita että taisteluita paenneita evakkoja. Myös tavalliset siviilit kärsivät kotirintaman pommituksista. Uhrien joukossa oli pieniä lapsia, kuten Armi Hillevi Metsäpelto. Helsingin pommituksessa sodan ensimmäisenä päivänä kuollut 7-vuotias tyttö antoi kasvot niille kauhuille, jotka uhkasivat suomalaisia ilmasta.

Hautausmaat ympäri Suomea ovat täynnä sankarihautoja. IS vieraili Seinäjoella Nurmossa, jota kohtasi 5. maaliskuuta 1940 valtava tragedia: peräti 39 nurmolaista kaatui samassa taistelussa Äyräpäässä. Jälkeläiset kertovat pohjalaisten verilöylystä.

Erikoislehdessä käydään myös perusteellisesti läpi legendaarisen tarkka-ampujan Simo Häyhän tarina, vieraillaan Mainilan laukauksista tunnetussa Mainilon kylässä sekä esitellään mm. harvinaisia värikuvia talvisodasta.

Talvisota-erikoislehti on myynnissä lehtipisteissä rajoitetun ajan yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?