Ilta-Sanomien uusi Talvisota-erikoislehti ilmestyi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ilta-Sanomien uusi Talvisota-erikoislehti ilmestyi

Talvisota-erikoislehti on myynnissä lehtipisteissä rajoitetun ajan yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.

Talvisota-erikoislehti on myynnissä lehtipisteissä rajoitetun ajan yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.

Julkaistu: 1.10.2019 6:00

Talvisodan syttymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta. Ilta-Sanomien Talvisota-erikoislehti kertoo ratkaisevista taisteluista ja koskettavista ihmiskohtaloista 105 kohtalon päivän ajalta.

Tykistön kranaatit ja konekiväärien sarjat alkoivat piiskata itärajan yli suomalaisten asemia hämärässä. Aamun aikana ilmahälytyssireenit kertoivat Viipurissa ja Helsingissä, että synkät päivät olivat alkaneet myös koti-Suomessa.

Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 30. marraskuuta 1939. Alkoi talvisota, Suomen 105 päivää kestänyt selviytymistaistelu ylivoimaista hyökkääjää vastaan.

Yksi kovimmista taisteluista riehui Karjalankannaksella Summan lohkolla. Siellä oli mukana viestimies Martti Mäkinen, 101, joka on yksi harvoista elossa olevista Summan veteraaneista.

– Siihen hirveyteen tottui. Minua ei jostain syystä pelottanut. Kun oli monesta selvinnyt, sitä ajatteli, että kaipa tästäkin selviää, tikkakoskelainen veteraani kertoo uuden Talvisota-erikoislehden haastattelussa.

Kerimäkeläinen Hannes Laamanen, 104, taisteli puolestaan Kollaanjoella, jossa hän haavoittui konekiväärin luotisuihkusta vähän ennen sodan loppua maaliskuussa 1940. Lähellä oli, ettei hänestä olisi tullut sankarivainajaa.

– Pojat huusivat, ettei saa juosta pystyssä. Mutta minä ajattelin, että ampuisivat nyt niin, että kuolisin äkkiä, Laamanen muistelee IS:lle.

Talvisota-erikoislehdessä käydään myös Pelkosenniemellä. Jokimaisemissa muistellaan unohdettua voittoa, joka pysäytti puna-armeijan hyökkäyksen Lapissa. Neuvostoliiton tarkoituksena oli katkaista Suomi kahtia pohjoisessa.

Kuvituskuva

Sitä yritettiin myös Suomussalmella ja Raatteentiellä, jossa suomalaisten mottitaktiikka ja armoton pakkanen hyydyttivät moottoroidut divisioonat.

Kuvituskuva

Sota kosketti koko Suomea. Valtava joukko naisia palveli lottatehtävissä ja auttoi sekä sotilaita että taisteluita paenneita evakkoja. Myös tavalliset siviilit kärsivät kotirintaman pommituksista. Uhrien joukossa oli pieniä lapsia, kuten Armi Hillevi Metsäpelto. Helsingin pommituksessa sodan ensimmäisenä päivänä kuollut 7-vuotias tyttö antoi kasvot niille kauhuille, jotka uhkasivat suomalaisia ilmasta.

Kuvituskuva

Hautausmaat ympäri Suomea ovat täynnä sankarihautoja. IS vieraili Seinäjoella Nurmossa, jota kohtasi 5. maaliskuuta 1940 valtava tragedia: peräti 39 nurmolaista kaatui samassa taistelussa Äyräpäässä. Jälkeläiset kertovat pohjalaisten verilöylystä.

Erikoislehdessä käydään myös perusteellisesti läpi legendaarisen tarkka-ampujan Simo Häyhän tarina, vieraillaan Mainilan laukauksista tunnetussa Mainilon kylässä sekä esitellään mm. harvinaisia värikuvia talvisodasta.

Kuvituskuva
Kuvituskuva
Kuvituskuva

Talvisota-erikoislehti on myynnissä lehtipisteissä rajoitetun ajan yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.

Kuvituskuva

Tuoreimmat osastosta