Hirvi upotti veneen Liperissä – metsästäjät joutuivat veden varaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hirvi upotti veneen Liperissä – metsästäjät joutuivat veden varaan

Julkaistu: 29.9.2019 15:45

Pelastustoiminnan johtajan mukaan paukku- ja pelastusliivien käyttö pelasti kolmikon hengen.

Metsästysseurue oli sunnuntaina puolen päivän aikaan hirvimetsällä Liperissä sijaitsevalla saarella. He lastasivat kaatamansa hirven noin kuusi metriä pitkän alumiinirunkoisen moottoriveneen kyytiin aikeissaan kuljettaa ruhon saaresta mantereelle.

Metsästysonni kääntyi kuitenkin epäonneksi venematkan aikana. Veneen keulasta alkoi tulvia vettä veneeseen, jolloin se alkoi upota. Seurue ehti ilmoittaa tapahtuneesta hätäkeskukseen ennen kuin joutuivat veden varaan. Vene täyttyi lopulta vedestä ja kaatui ympäri Paksuniemen edustalla.

Pelastustoiminnan johtaja Sami Meriläinen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta arvioi, että hirvi aiheutti veneen uppoamisen.

– Joko veneessä oli liikaa painoa tai paino oli jakautunut väärin. Vene pääsi hörppäämään vettä keulastaan, jolloin vene rupesi täyttymään. Onni onnettomuudessa, että he ehtivät itse suorittaa hätäilmoituksen, Meriläinen sanoo.

Metsästysseurueen neljäs jäsen, joka oli veneillyt edeltä mantereelle, alkoi pian kaivata tovereitaan ja havaitsi heidät kiikareilla veden varasta noin 600 metrin päässä rannasta.

Hän toimi ripeästi, meni veneellä tapahtumapaikalle ja pelasti kolmikon kyytiinsä kuljettaen heidät rantaan. Veneen kyydissä ollut hirvi jäi kellumaan veteen, josta muu metsästysseurue poimi sen talteen.

Henkilöt ehtivät olla veden varassa noin 15 minuutin ajan. Kaksi heistä oli varustautunut paukkuliivillä ja yksi pelastusliiveillä. Värikkäät liivit helpottivat henkilöiden havaitsemista kiikareilla.

Meriläinen arvioi, että värikkäiden paukku- ja pelastusliivien käyttö pelasti todennäköisesti koko kolmikon hengen tilanteessa. Henkilöt ehtivät olla veden varassa noin 15 minuutin ajan.

– Ensinnäkin sillä, että tämä rannassa ollut henkilö havaitsi heidät veden pinnalta kellumasta, ja samalla he pysyivät veden pinnalla. Metsästysvarusteet ovat kuitenkin painavia. Raskaat saappaat ja vettyneet vaatteet lähtevät kyllä pikkuhiljaa upottamaan henkilöitä ilman liivejä.

Pelastuslaitoksen yksikkö meni paikalle selvittäen tilanteen kulun ja ohjasi vedenvarassa olleet henkilöt ensihoidon tarkastettavaksi. Kaikki veden varassa olleet henkilöt olivat kylmissään, mutta ensitietojen perusteella eivät loukkaantuneet vakavasti. Paikalla oli yksi poliisipartio ja kolme ambulanssia.

Meriläisen mukaan hirvenmetsästys saaressa on Pohjois-Karjalassa melko yleistä. Vastaavaan tapaukseen hän ei kuitenkaan ole uransa aikana aiemmin törmännyt.

– Tapahtuma skenaariona on kyllä poikkeuksellinen. Vesipelastustehtäviä muuten tulee ihan tasaisen tahtiin, mutta ei tällaisia ole tullut vastaan, vaikka aika pitkä pätkä on tullut näitä hommia tehtyä, Meriläinen sanoo.

Hän muistuttaa vielä kaikkia vesilläliikkujia turvavälineiden käytön tärkeydestä.

– Varsinkin, kun vedet kylmenee ja vesilläliikkujien määrä vähenee, niin omat turvavälineet ovat kaikista paras apu. Kelluntahaalarit, pelastautumispuvut, pelastusliivit nyt vähintään on syytä kuulua turvavälineisiin, Meriläinen painottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?