Tutkijat varoittavat: Trump voi esittää Sauli Niinistölle yllättäviä pyyntöjä – ”Kaikkeen pitää varautua”

Julkaistu:

Presidentti Donald Trump voi esittää yllättäviä pyyntöjä tai tehdä erikoisia ehdotuksia ensi viikolla Yhdysvalloissa vierailevalle Sauli Niinistölle.
Kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa ensi viikolla Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin, tulisi hänen varautua myös yllättäviin pyyntöihin kollegaltaan, asiantuntijat sanovat.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sai huomata tämän viime kesänä, kun Trump muun muassa pyysi tätä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Joe Bideniä. Valkoinen talo julkaisi keskustelun aiemmin tällä viikolla, kun demokraatit ilmoittavat virkasyytetutkinnan käynnistämisestä Trumpia vastaan.

– Ehdottomasti on otettava huomioon se mahdollisuus, että Trump toisi esille jonkin henkilökohtaisen hyödyn edistämiseen liittyvän asian. En lähtisi se kärki edellä tapaamiseen, mutta olisi hyvä pitää mielessä, että niin voi käydä, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo.

Myös Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan Jean Monnet -professori Pami Aalto on samoilla linjoilla.

– Trump voi esittää melkeinpä mitä vaan ja melkein kaikkeen pitää varautua.
Todennäköisesti Trump haluaa keskustella Niinistön kanssa Eurooppaan ja etenkin Venäjään liittyvistä asioista, sillä Niinistö on tavannut Venäjän presidentin Vladimir Putinin useammin kuin Trump, asiantuntijat arvioivat.

Niinistö on tänä syksynä tavannut Putinin lisäksi myös Ukrainan Zelenskyin ja hän on pitänyt esillä Ukrainan sotaa keskusteluissaan ulkovaltojen presidenttien kanssa. Todennäköistä on, että Ukrainan tilanne nousee puheeksi myös Trumpin kanssa.

 

Sieltä voi tulla vähän kummallisiakin esityksiä ja ajatuksia, koska Trumpilla on tarve kääntää huomio pois kotimaan ongelmista.

Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin vaikea arvioida, mitä Trump voisi henkilökohtaisesti haluta Niinistöltä. Syy, miksi Trumpin ja Zelenskyin puhelusta nousi kohu, on juuri se, että Trumpin katsottiin pyytäneen Ukrainan presidentiltä apua asiassa, jossa hänen koetaan tavoitelleen omaa etuaan.

Sen sijaan on normaalia, että presidentit keskustelevat useista eri asioista, kuten asehankinnoista tai kauppasopimuksista.

– On mahdollista, että puhutaan myös asioista, joita ei laiteta agendalle. Se on tavallaan myös näiden tapaamisten pointti, että voidaan keskustella asioista ilman, että koko maailma tietää, mistä on puhuttu, Salonius-Pasternak huomauttaa.


Salonius-Pasternakin mukaan Suomessa on todennäköisesti myös kiinnitetty huomiota siihen, että Valkoinen talo päätyi lopulta julkaisemaan koosteen Trumpin ja Zelenskyin puhelusta. Yleensä puhelujen tarkkaa sisältöä ei kerrota julkisuuteen.

– Ehdottomasti Niinistö ja hänen seurueensa on huomioinut mahdollisuuden, että jos keskustellaan, itselläkin pitää olla tarkat muistiinpanot keskustelujen sisällöstä, jos sitä avataankin myöhemmin Trumpin suunnalta. Pitää olla hyvin tarkkana siinä.
Valtiopäämiestasolla on normaalia myös esittää pyyntöjä, jotka liittyvät kansallisen edun ajamiseen.

– Toista osapuolta voi esimerkiksi pyytää toimimaan sanansaattajana. Tällaisia tapauksia on myös luontevaa käyttää jonkin asian tunnusteluun. Joskin nyt on niin, että Trump näyttää viis veisaavan tällaisesta perinteisestä tunnustelutaktiikasta, vaan hän pyrkii kaappaamaan sen poliittisen tilan hullunrohkeilla, jopa harkitsemattomilla vedoilla, Aalto sanoo.


Aalto muistuttaa, että tapaaminen Niinistön kanssa on Trumpille mahdollisuus kääntää huomio pois kotimaassa vellovasta skandaalista.

 

Pitää olla tarkat muistiinpanot keskustelujen sisällöstä, jos sitä avataankin myöhemmin Trumpin suunnalta. Pitää olla hyvin tarkkana siinä.

– Pitää varautua olemaan vähän takajaloillaan, että sieltä voi tulla vähän kummallisiakin esityksiä ja ajatuksia, koska Trumpilla on tarve kääntää huomio pois kotimaan ongelmista. Silloin saattaa olla niin, että ne asiat voivat olla sellaisia, joissa Suomi ei halua olla aktiivisesti mukana.

Kyseessä ei olisi ensimmäinen kerta, kun Trump hämmentää Niinistön tavattuaan puheillaan. Niinistön vierailtua Valkoisessa talossa kaksikko piti tiedotustilaisuuden, jossa Trump antoi ymmärtää, että Suomi olisi ostamassa F-18-hävittäjiä. Niinistö joutui tilaisuuden jälkeen korjaamaan Twitterissä, ettei mistään hävittäjähankinnoista ollut sovittu.

– Uutinen F-18 hävittäjien ostamisesta on ankka, Niinistö twiittasi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt