Haagan puukottajan velikin lähestymiskiellossa – ex-vaimo kertoi oikeudelle, miten oma heimo antoi luvan tappaa ”häpeällisen” elämän vuoksi

Julkaistu:

Nainen kertoi oikeudessa, että hänet on erotettu myös omasta heimostaan ja hänestä on annettu lupa tappaa.
Haagan puukottajan Hayder Al-Hmedawin entinen vaimo kertoi oikeudessa karun tarinan siitä, millaista on elää kunniaväkivallan uhan alla.

Hän on pelännyt oman ja lastensa hengen edestä sen jälkeen, kun joutui perhetapaamisen yhteydessä puukotetuksi Pohjois-Haagassa Helsingissä 3. maaliskuuta.

Oikeusjutussa oli kyse siitä, että nainen haki lähestymiskieltoa ex-miehensä 29-vuotiaalle veljelle. Kiellolla hän haki suojaa sekä itselleen että lapsilleen, jotka joutuivat puukotuksen silminnäkijöiksi.

Helsingin käräjäoikeus määräsi veljen lähestymiskieltoon, joka on tällä erää voimassa toukokuuhun 2020 asti. Veli valitti päätöksestä. Helsingin hovioikeus kuitenkin antoi torstaina päätöksen, jossa veljeltä evättiin jatkokäsittelylupa. Lähestymiskielto jää siis voimaan.

Nainen kertoi oikeudessa, että hän oli tullut Suomeen Hayder Al-Hmedawin ja lastensa kanssa vuonna 2015. Puoliso pahoinpiteli häntä, joten hän lähti pois kotoa. Helmikuussa 2018 mies oli pahoinpidellyt hänet sairaalaan. Lapset vietiin turvakotiin ja hän haki avioeroa avustajansa kanssa.

Mies ei hyväksynyt eroa. Ex-vaimon mukaan mies katsoi, että sharia-lain mukaan nainen on yhä hänen vaimonsa.

Eron jälkeen nainen on joutunut elämään jatkuvassa pelossa. Hän kertoi, että uhkailuja hän on saanut sekä entiseltä mieheltään että sukulaisiltaan.

”Kukaan sukulaisista ei varmaankaan ollut hyväksynyt avioeroa. Tämä johtui hakijan kulttuurista ja tavoista. Mikäli nainen eli toisessa maassa ja oli tietyn ikäinen, hän ei saanut erota miehestään. Tosin eroa ei hyväksyttäisi Irakissakaan,” käräjäoikeuden päätöksessä lainataan naisen kertomaa.

Nainen sanoi oikeudelle, ettei hän ole tehnyt mitään väärää. Entisen puolison, tämän suvun ja tuttavien mielestä hän on kuitenkin tuottanut suvulle häpeää ja pilannut sen maineen. Hänen ajatellaan myyneen kunniansa, kun hän on vaihtanut uskontonsa kristityksi, lopettanut hunnun käytön, ryhtynyt käymään ravintoloissa ja tavannut muita miehiä sekä ottanut eron ja asunut yksin.

Ex-vaimo kertoi oikeudessa, että hän on joutunut omiensakin hylkäämäksi. Hänen mukaansa Al-Hmedawi oli ottanut yhteyttä hänen heimoonsa ja kertonut ”suvun kunnian pilanneista” asioista. Omat sukulaiset olivat siksi yrittäneet pakottaa naisen palaamaan yhteen Al-Hmedawin kanssa.

”Hänelle oli sanottu, ettei hän olisi ensimmäinen nainen, joka oli saanut selkäänsä. Hänelle oli annettu kuukausi, kaksi viikkoa tai viikko aikaa palata miehensä luokse, mutta hän ei ollut totellut. Tämän seurauksena hänet oli erotettu omasta heimostaan. Erottamisen yhteydessä vuonna 2018 oli annettu jonkinlainen heimon tuomio, jonka mukaan hänet sai tappaa,” käräjäoikeuden päätöksessä lukee.

Naisen kertoman mukaan helpompaa oli tappaa hänet sen sijaan, että miehet taistelisivat hänestä Irakissa kahden heimon välillä.

Kolme päivää ennen puukotusta nainen kertoi kohdanneensa Al-Hmedawin pikkuveljen, kun hän oli ollut kävelemässä uuden aviomiehensä kanssa. Veli tuli hänen peräänsä, huusi ja nimitteli. Veli sanoi, että ”tällä viikolla tai lähiaikoina tulet tapaamaan jumalan”.

Veli oli naisen mukaan näytellyt hänelle kadulla käsimerkkejä ennenkin. Toisessa oli käsi ylhäällä ja sormet puristettuna yhteen. Se tarkoitti ”Irak tulee näyttämään”. Toinen oli kurkkua leikkaava liike.

Nainen kertoi menneensä Hayder Al-Hmedawin kanssa naimisiin ollessaan 13-vuotias. Nyt eron jälkeen hänet oli uhattu tappaa, mutta hän ei tiedä, kuka teon toteuttaisi.

Hän ei käräjäoikeudessa kertomansa mukaan luota enää kehenkään, eikä hänellä ole ystäviä. Hän pelkää.

”Hayder oli aina kertonut, että vaihtoehdot olivat, että (nainen) kuolisi, tämä tapettaisiin tai tämän kasvot pilattaisiin. Hayder ei ollut koskaan kertonut, kuka nämä teot tulisi toteuttamaan, eikä hän varmaan koskaan kertoisikaan.”

Nainen pelkää myös sitä, että lapset kaapataan häneltä Irakiin.

Veli vastusti lähestymiskieltoa käräjäoikeudessa. Hän selitti elävänsä omaa elämäänsä ja että isoveljen ja tämän ex-vaimon ero oli heidän välisensä asia eikä kuulunut hänelle.

Hän kiisti kaiken uhkailun. Hän sanoi oikeudessa, että avioero oli aivan luonnollinen, ja jos nainen pyysi avioeroa, mikään ei häntä estänyt siinä.

Veli kertoi kohdanneensa Hayderin ex-vaimon 27. helmikuuta sattumalta, kun tämä oli kävellyt jonkun miehen kanssa. Hän tervehti, jolloin mies kysyi häneltä, mitä asiaa hänellä oli. Hän vastasi, että nainen on hänen veljensä vaimo.

Tähän mies vastasi, että nainen oli ollut Hayderin vaimo, mutta nyt nainen on hänen kanssaan.

Tämän jälkeen vaihdettiin kuulumisia. Veli vannoi oikeudessa Koraanin kautta, ettei mitään muuta tapahtunut.

Käräjäoikeuden mukaan veljen kertomus helmikuun tapaamisesta oli sisäisesti ristiriitainen ja epäjohdonmukainen yksityiskohtien ohelta. Veli kertoi ristiriitaisesti myös yhteydenpidostaan Hayder-veljeen.

Poliisi epäilee veljeä osallisuudesta murhan yritykseen ja laittomasta uhkauksesta. Murhan yrityksessä pääepäiltynä on Hayder Al-Hmedawi.

Käräjäoikeus otti lisäksi huomioon kunniaväkivallan luonteen kollektiivisena suvun asiana. Näillä perustein käräjäoikeus määräsi veljen lähestymiskieltoon, jonka hovioikeus nyt siis piti voimassa.

Veli oli rikostutkinnan alkuvaiheissa vangittuna, mutta sitten hänet vapautettiin matkustuskieltoon. Hayder Al-Hmedawi pakoilee edelleen ulkomailla ja on etsintäkuulutettu kansainvälisesti.