Carl ryösti 76-vuotiaan äitinsä törkeällä tavalla, suuttui, kun sai 50 euron sijaan 10 euroa – ”Nyt sä kuolet”

Julkaistu:

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 48-vuotiaan Carl Mikael Hjalmar Areniuksen 4 vuoden ehdottomaan vankeuteen muun muassa äitinsä törkeästä ryöstöstä.
Poikkeuksellisen julma ja raaka rikos tapahtui Helsingissä viime vuoden lokakuussa.

Carl Mikael Hjalmar Arenius meni yksin kotona asuneen 79-vuotiaan äitinsä kotiin, ja vaati tältä 50 euroa. Arenius tuli asuntoon omilla avaimillaan. Areniuksen mukana oli tämän naisystävä, mutta naisystävää ei syytetty rikoksista.

Äiti antoi kolikkopussin, jossa oli vajaat 10 euroa. Se ei Areniukselle kelvannut ja hän suuttui.


Arenius haki keittiöstä perunankuorimisveitsen ja sahalaitaisen hedelmäveitsen, jonka terän pituus oli 12,5 senttiä. Mies istuutui äitinsä syliin, löi avokämmenellä kasvoihin sekä viilteli hedelmäveitsellä useita kertoja kasvoihin ja kaulaan.

Äiti yritti suojata kasvojaan käsillä, minkä lisäksi hän huusi apua.


Arenius uhkaili äitiään kovin sanoin. Miehen hallussa oli myös vähäinen määrä kannabista.

– Nyt sä kuolet, mies hoki äidilleen iskujen aikaan.

Arenius potkaisi myös kertaalleen maastokengällä äitiään päähän.

Nainen sai syviä haavoja kasvoihin ja kaulaan sekä verenmyrkytyksen, mutta säilyi hengissä. Helsingin käräjäoikeuden mielestä teko oli törkeä.

– Arenius on käyttänyt (...) äitinsä pahoinpitelemiseen teräasetta, sahalaitaista hedelmäveistä. Arenius on viiltänyt veitsellä haavoja, joista leuan haavat ovat olleet lähes luuhun ulottuvia ja kerran potkaissut (äitiä) päähän avokämmenellä lyöntien lisäksi. Teko on kohdistunut iäkkääseen ja puolustuskyvyttömään äitiin tämän kotona.

– Teossa on käytetty teräasetta ja sitä on pidettävä raakana sekä julmana. Tekoa on myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä sen tapahtuessa kotirauhanpiiriin kuuluvassa (äidin) asunnossa. Areniuksen menettely täyttää törkeän ryöstön tunnusmerkistön, Helsingin käräjäoikeus toteaa.

Arenius syyllistyi viime vuoden syyskuussa myös laittomaan uhkaukseen, joka tapahtui Helsingin Vartiosaaren saunatilalla.

Areniuksella ja hänen seurassaan olleella alle 40-vuotiaalla naisella tuli riitaa, jonka päätteeksi nainen juoksi laiturille. Nainen hyppäsi hyiseen mereen, koska halusi päästä pakoon.

Kun nainen yritti lopulta nousta takaisin laiturille, mies huusi ”hävyttömyyksiä” ja yritti estää naisen laiturille tulemisen.

– Tapahtuma-aikana on ollut pimeää ja merivesi kylmää. Olosuhteet ovat olleet sellaiset, että (naisella) on ollut perusteltu syy omasta puolesta pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden olevan vakavassa vaarassa, käräjäoikeus totesi.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Areniuksen törkeästä ryöstöstä, laittomasta uhkauksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta 4 vuoden ehdottomaan vankeuteen. Oikeus perusteli miehen kovaa tuomiota teon törkeydellä ja miehen aiemmalla rikostaustalla.

Vuodesta 2009 lähtien Arenius on tuomittu vankeusrangaistuksiin törkeästä pahoinpitelystä, useista pahoinpitelyistä, laittomasta uhkauksesta ja vakavista seksuaalirikoksista, kuten raiskauksista. Aiemmin tänä vuonna annetut tuomiot laskivat kuitenkin osittain nyt annettua tuomiota.

– Aikaisempien väkivaltarikosten määrä ja nyt kysymyksessä olevien tekojen suhde osoittaa Areniuksessa sellaista piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä, että rangaistusta mitattaessa on sovellettava koventamisperustetta.

– Vuonna 2019 annetut tuomiot alentavat tuomiota, minkä vuoksi Arenius on tuomittava hänelle nyt syyksi luetuista teoista koventamisperuste ja rangaistuksen alentaminen huomioon ottaen yhteiseen neljän vuoden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen, käräjäoikeus totesi.

48-vuotias Arenius määrättiin heti vangittavaksi.

Arenius joutuu maksamaan äidilleen 4500 euron kipu- ja kärsimyskorvaukset sekä muista kuluista 275 euroa. Arenius joutuu maksamaan toiselle naiselle 300 euron kärsimyskorvaukset. Mies joutuu maksamaan myös kummankin uhrin oikeudenkäyntikulut, jotka olivat yhteensä lähes 2630 euroa.

Helsingin käräjäoikeuden torstaina antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.