Kuusamo on Suomen kaunein kunta! Katso oman alueesi sijoitus, yli 18 000 ääntä annettiin

Tuhannet lukijat sen kertoivat – Kuusamo on Suomen kaunein kunta.

26.9.2019 14:51

Jylhä, puhdas, ainutlaatuinen, sanoinkuvaamattoman kaunis... IS:n lukijoilta meinasivat sanat loppua, kun he kehuivat kilpaa Suomen kauneinta kuntaa.

IS järjesti kesän lopulla äänestyksen Suomen kauneimmasta kunnasta. Hyväksyttyjä ääniä annettiin kaikkiaan 18 741. Voiton vei kirkkaasti Kuusamo.

  • Oman kuntasi sijoituksen löydät jutun lopussa olevasta taulukosta.

Erityisesti luonto oli vienyt Kuusamon äänestäjien sydämet:

– Sydämen sopukoihin vaikuttavia luonnonmaisemia, yksi äänestänyt yltyi ylistämään.

– Satumaisen välkkyvät maisemat, perusteli toinen.

Vastaajat muistivat mainita myös vapaina virtaavat vedet, tykkypuiset vaarat, avaran kirkonkylän ja ystävälliset ja avuliaat asukkaat. Myös väljyys mainittiin monessa vastauksessa.

Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen ilahtuu ykkössijasta.

– Hienoa, mukava uutinen! Paikalliset sen ovatkin jo tienneet, mutta mukava että muutkin, Manninen sanoo iloisena.

Kunnanjohtaja uskoo, että tuloksen takana ovat Kuusamon sijainti Lapin portilla ja monipuolinen luonto.

Äänestäjät ympäri Suomen mainitsivat lukemattomia mielestään kauniita ja unohtumattomia paikkoja Kuusamosta: Pähkänä, Iivaara, Kiutaköngäs, Karhunkierros, Rukatunturi, Pyhävaara, Konttainen, Pähkänäkallio, Oulankajoki, Kitkajärvi. Lista on pitkä.

Ruska kauneimmillaan Kuusamossa. Taustalla häämöttää Konttaisen vaaranhuippu.

Julma-Ölkyn kanjonijärvi sijaitsee Hossan kansallispuistossa.

Kaupunginjohtaja Manninen uskoo, että juuri monipuolisuus on avain kauneuteen.

– Meillä on tunturia, metsää, järvi- ja maalaismaisemaa sekä kaupunkimaista ympäristöä.

Jos matkailijan pitäisi valita vain yksi kaunis paikka Kuusamosta, se olisi kaupunginjohtajan mukaan maisema Rukan huipulta.

– Rukan huipulta Valtavaaran suuntaan, se se olisi, Manninen pohtii.

Entisenä sotilaana Manninen arvostaa siisteyttä ja uskoo, että siinäkin piilee osa kauneudesta. Ja siisteyden puolesta hän on kaupungissa puhunutkin.

– Siisteyden ratkaisee koko yhteisö yhdessä, kotipihat, yritysten alueet ja kaupungin hoitamat alueet, hän luettelee.

Kuusamon kirkon suunnitellut Bertel Liljeqvist.

Kuusamon kirkko talvisessa asussa.

Kuusamo sai kilpailussa 890 ääntä eli noin 4,7 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Voitto oli todella selvä – toiseksi tullut Savonlinna keräsi 156 ääntä Kuusamoa vähemmän. Äänestys järjestettiin IS:n verkkosivulla heinä–syyskuussa 2019. Äänestää sai mitä tahansa Suomen kuntaa. Kymmenen eniten ääniä saanutta kuntaa keräsi kaikista annetuista äänistä melkein kolmanneksen.

Katso alta kuntien sijoitukset:

Näin Kuusamoa ylistettiin

”Missään muualla Suomessa ei ole vastaavanlaista huippukansallispuistojen keskittymää. On tunturia, vaaraa, metsää, jylhiä kanjoneita, vapaat kosket, suuret järvet, suo-aavat. Kaikki yhden kunnan alueella.”

”Lapin henkeä, vaikkei ole vielä Lappia. Jylhät maisemat, kuitenkin paljon vesistöjä ja upeita koskia. Paljon tilaa.”

”Vapaasti virtaavaa vettä, puhdasta vettä. Koskematonta ikimetsää. Louhimattomia kallioita; matkailuvaltteja ne.”

”Luonnonpuistojen, vaarojen sekä vapaina kuohuvien vesien ja oikeiden talvien kaupunki.”

”Luonto on monipuolinen ja mieltä virkistävä. Nähtävää ja koettavaa niin talvella kuin kesällä ja palvelua löytyy ystävällisiltä ihmisiltä.”

”Löytyy kauniita retkivaelluskohteita, luonnonsuojelualueita, puhdasta kaunista erämaata, järviä, jokia, soita, harvinaisia eläimiä ja lintuja, koskia, kuitenkin kaikki palvelut mitä ihminen tarvitsee! Lisäksi on laskettelurinteet ja paljon matkailuun liittyviä aktiviteetteja! Parasta on kuitenkin luonto ja puhtaat vedet!”

”Puhdas, kaunis luonto, jylhät maisemat, ystävälliset ja auttavaiset ihmiset.”

”Synnyinkunta, sekoitus monenlaista luontoa. Vaaramaisemaa sekä surkeaa suota ja kaikkea siltä väliltä.”

”Se on vaan niin hieno paikka kalaisine ja kristallinkirkkaine vesineen. Korkeuseroja on myös ihan mukavasti.”

”Paljon erilaisia maisemia, karua mutta kaunista! Luonnon muovaamia alueita ja koskia ja jokia ja kaikkea!”

”Monipuolisuuden vuoksi; metsää, suota, vaaroja, tunturia, jokia, järviä, lampia. Kauneimpana näistä mainittakoon Oulankajoki.”

”Kuusamosta löytyy kaikki palvelut mitä ihminen tarvitsee. ja Kuusamon luonnon maisemia ei voita mitään. Karhunkierros, Kitkanjoki, Kuusinkijoki ja paljon paljon muita ihania ja mahtavia luonto paikkoja.”

”Tunturit, vaarat, Kosket; Kiutaköngäs, Jyrävä. Oulankajoki. Upeita vaellusreittejä, hienoja maisemia. Ei liikaa ihmisiä pilaamassa luontoa!”

”Kuusamosta löytyy lajeja sekä kasvistossa, että eläimistössä, joita ei ole missään muualla suomessa. Sama juttu myös maisemien kohdalla. Kuusamo on yksinkertaisesti ykkönen.”

”Kuusamossa on aito puhdas luonto ja kauniit vuodenajat. Kuusamo on kunta, johon suurin osa ihmisistä pääsee vain lomalla ja itse olen saanut 18 vuotta siellä asua. Joka päivä on ikävä takaisin kotiin täältä Helsingin vilinän keskeltä. Kuusamon luonnonpuistot ja talvi on kokemisen arvoinen.Kuusamossa on kaikkea. Tykkyisiä vaaroja ja tuntureita, Oulankajoki kanjoneineen, Julma-Ölkky ja Hossan pohjoisosat. Suomen kaunein!”

”Jylhät maisemat, koskematon luonto, valta määrä ulkoilureittejä vaeltamiseen ja maastopyöräilyyn, lukematon määrä kalaisia järviä ja jokia, hyvät palvelut matkailijoille ja paljon aktiviteettejä. Ihme että Kuusamon väkiluku on vain 15 tuhatta asukasta.”

”Kansallispuistomaisemia, poroja, hyvä aktiviteetti- ja palveluntarjonta. Paljon kauniita jokia ja koskia!”

”Jos ei oo ennen käyny Kuusamossa niin eiku äkkiä kattomaan niin omin silmin näkkee komiat vaaramaisemat ja järvet elikkä aivan ainutlaatuista kaunista luontoa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?