Kaupunginvaltuutettu Otto Meri haluaa Helsingin kaupungin luopuvan maidon tarjoamisesta: ”Muualla maailmassa ei juuri maitoa nautita”

Maito pois ja vettä tilalle, Otto Meri ehdottaa.

Kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok) haluaa lopettaa maidon tarjoamisen kaupungin tiloissa.

26.9.2019 14:40

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok) haluaa lopettaa maidon tarjoamisen kaupungin tiloissa. Maitoa ei enää tarjottaisi ruokajuomana kouluissa, päiväkodeissa, ammattioppilaitoksissa eikä muissa yksiköissä.

Maitotuotteista luopuminen olisi Otto Meren mielestä ilmastoteko. Päästöt vähenevät, jos maidon käyttö vähenee.

– Olen siinä mielessä realisti, että meidän on kaupunkina syytä tehdä sellaisia toimia, jotka vähentävät ilmaston lämpenemistä, mutta joilla ei ole merkittävää haittaa ihmisten arkeen.

Otto Meri kertoo, että häntä innosti maitokieltoaloitteeseen Vasemmistoliiton jättämä ponsi kasvimaidosta.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona puolittaa liha- ja maitotuotteiden käytön. Vasemmistoliitto esitti siihen liittyen ponnen, jonka mukaan maidon rinnalla halukkaille tarjottaisiin kaikkialla myös kasvijuomia.

– Olisi typerää alkaa täydentää maitoa sillä, että olisi myös kasvimaitojuomaa. Ilmaston kannalta kestävämpi ja taloudellinen ratkaisu olisi, ettei maitoa tarjoilla missään muodossa, Otto Meri sanoo.

Jos kasvimaito tuodaan tavallisen maidon rinnalle, se maksaa alustavien laskelmien mukaan satoja tuhansia euroja, Otto Meri laskee.

Otto Meren mielestä maidon sijaan ruokajuomana voitaisiin tarjota vettä. Maidon juominen ruoan kanssa on suomalainen poikkeus.

Terveydelliset seikat eivät Otto Meren mielestä puolla maidon juomista. Kalsiumia ja d-vitamiinia saa muista tuotteista.

– Käsittääkseni muualla maailmassa ei juuri maitoa nautita. Voidaan selvittää, miten muualla ihmiset säilyvät hengissä ja luusto hyvänä.

Maidon kannattajat ovat pelotelleet sillä, että maitotuotteiden vähentänen kiihdyttää maatilojen lakkauttamista.

Otto Meri ei kuitenkaan usko, että maitotarjoilun loppuminen Helsingissä vaikuttaa merkittävästi maidon kokonaiskysyntään.

– Jos mitä tahansa käyttämistä lopetetaan, miten käy tuotteille. Tällaisia kysymyksiä tulee varmasti esille. Jos kivihiilen polttaminen lopetetaan, mitä käy kivihiilen polttajille.

Otto Meren mielestä aina jos tehdään suuria muutoksia, työt voivat joillakin muuttua. Kaikkien kannalta on kuitenkin paras, että haitallisista tuotteista luovutaan.

Otto Meren aloite on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Eräs asiaa kommentoinut ihmettelee, minkälaisia aloitteita Helsingissä tehdään.

– Kaikenlaisia aloitteita tehdään, pitää ilmeisesti tarjota viiniä tai olutta?

Toinen pitää tärkeänä höpöhöttö-elintarvikkeiden poistamista lasten ruokalistoista ja korvaamista ravinnolla.

– Aurinkokiisseliä, suklaamoussea ja valkoista leipää tarvitaan vieläkin vähemmän kuin maitoa. Niistä ei löydy ainuttakaan ravintohippusta.

Viestintäjohtaja, ex-kansanedustaja Mikael Jungner kommentoi, miten maitoa on tuputettu joka paikassa.

– Nuoruudessani maitoa mainostettiin terveellisenä. Sitä tuputettiin joka paikassa. Ja minähän join, litroja päivässä. Myöhemmin kerrottiin että oho, runsas maidonjuonti saattaa aiheuttaa eturauhassyöpää/sydänkohtauksia. Sain molemmat. Helsingin uusi maidoton linja on hyvä linja.

Syntyneestä keskustelusta Otto Meri on huomannut, että maitoa pidetään ”kansallisjuttuna”. Suomalaiset kokevat maidon omakseen.

– Maidon terveyshyödyistä on kampanjoitu vuosikymmeniä. Tuntuu siltä, että on syvälle iskostunut, että maito on välttämätöntä ja terveellistä, se vahvistaa luustoa.

Otto Meri muistelee juoneensa maitoa vain opiskeluaikana. Hän nautti ruoan kanssa joskus kevytmaitoa.

– Kahvimaitoa en käytä. Välillä syön muroja, välillä juon kaakaota.

Otto Meri muistaa, miten isovanhemmat tarjosivat aina ruoan kanssa punaista maitoa.

– Se oli sitä sukupolvea, isoäiti on edelleen hengissä. Punaista maitoa ei kai nykyään enää kukaan juo.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona yksimielisesti liha- ja maitotuotteiden puolittamisesta vuoteen 2015 mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?