Kommentti: Ukrainan koomikko iski valtin Trumpin käteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ukrainan koomikko iski valtin Trumpin käteen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi keskiviikkona Donald Trumpin New Yorkissa.

Julkaistu: 26.9.2019 14:00

Todellinen taistelu Trumpin tulevaisuudesta käydään julkisuudessa, ei valtakunnanoikeudessa, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi iski vahingossa tai tahallaan eilen Donald Trumpille valttikortin käteen New Yorkissa. Trumpia uhkaa virkarikosoikeudenkäynti hänen Zelenskyin kanssa heinäkuussa käymästään puhelusta.

YK:n yleiskokoukseen osallistunut Zelenskyi vakuutti, että Trump ei painostanut häntä puhelun aikana.

– Mielestäni meillä oli hyvä puhelu. Se oli normaalia. Puhuimme monista asioista, Zelenskyi sanoi toimittajille.

Trump sattui istumaan hänen vieressään.

Zelenskyi vakuutti New Yorkissa myös, että kukaan ei pysty painostamaan Ukrainan johtajaa, koska hän on ”itsenäisen valtion presidentti”. TV-koomikkona tunnetuksi tullut Zelenskyi tosin pehmensi, että hänen 6-vuotias poikansa saattaa pystyä painostamaan häntä. Vitsi, vitsi.

Julkisuus, ei valtakunnanoikeus

Noin pähkinänkuoressa, Trumpin väitetään vaatineen Zelenskyitä käynnistämään tutkimuksen Yhdysvalain entisen varapresidentin Joe Bidenin ja tämän kaasubisneksessä vaikuttaneen pojan Hunter Bidenin toimista Ukrainassa. Trumpia syytetään siitä, että hän olisi kiristänyt Ukrainaa sen Yhdysvalloilta saaman avustuksen jäädyttämisellä.

Bideniä on pidetty demokraattipuolueen todennäköisimpinä presidenttiehdokkaana. Hän voi viedä Trumpilta duunariäänestäjiä ja on pelottavan taitava väittelijä.

Varapresidenttinä Biden oli painostamassa Ukrainaa, jotta se erottaisi valtionsyyttäjänä toimineen Viktor Shokinin vuonna 2016. Shokinia pidettiin korruptoituneena. Hänen eroaan halusivat monet kansainväliset tahot kuten Kansainvälinen valuuttarahasto. Myös Biden uhkasi Ukrainaa avustusrahojen jäädyttämisellä. Biden on jopa kehuskellut tiukkuudellaan jutussa.

 Valtakunnanoikeudessa vain itse Trumpin pyynnöllä olisi väliä, ei Ukrainan presidentin tuntemuksilla. Julkisuudessa on toisin.

Hunter Biden on istunut ukrainalaisen kaasuyhtiön hallituksessa. Trump mitä ilmeisemmin haluaa kääntää asian niin, että valtionsyyttäjän erottaminen olisi suojellut nuorempaa Bidenia. Bidenin puolustajat väittävät tätä epäuskottavaksi, mutta Trumpille riittäisi pelkkä epäilys.

Kun tieto siitä, että Trump olisi painostanut Ukrainan presidenttiä tuli julki, asetelma kääntyi päälaelleen. Mutta se voi kääntyä vielä uudestaan, jos Zelenskyi pysyy Trumpin kelkassa.

Edustajainhuonetta hallitsevat demokraatit haluavat Trumpin virkasyytteeseen, mutta mahdollinen oikeudenkäynti järjestettäisiin republikaanien hallitsemassa senaatissa. Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat jo ensi vuonna.

Todennäköisesti ”oikeutta” käydään vain julkisuudessa ennen niitä. Valtakunnanoikeudessa vain itse Trumpin pyynnöllä olisi väliä, ei Ukrainan presidentin tuntemuksilla. Julkisuudessa on toisin.

Trumpin perusosaamista

Kuvitellaan tilannetta, jossa Zelenskyi kulkisi Trumpin käsikynkässä pitkin Washingtonia ja Kiovaa vakuuttamassa maiden kumppanuutta ja uuden ylimmän ystävänsä viattomuutta.

Zelenskyillä on tähän hyviä syitä. Venäjän uhkaama Ukraina tarvitsee Yhdysvalloilta rahaa, aseita ja diplomaattista tukea. Trump on joka tapauksessa vallankahvassa vielä yli vuoden, ehkä yli viisi vuotta. Puhelinkeskustelusta julkistettujen tietojen mukaan Zelenskyi hallitsi suurvallan johtajan lipomisen. Se onkin pienen itäisen maan johtajalle välttämätön taito, kysykää vaikka Paasikiveltä ja Kekkoselta. Zelenskyillä on nyt ote Trumpista.

Zelenskyi tunnetusti näytteli tv-komediassa Kansan palvelija presidenttiä, joka joutuu outoihin tilanteisiin korruptoituneessa Ukrainassa. Nyt sarjan uudessa kaudessa siirrytään vain isompiin ympyröihin, jollaisia käsikirjoittajat eivät osanneet kuvitellakaan. Zelenskyillä täytyy olla varsin absurdi olo.

Presidentiksi noustessaan Trump onnistui mustaamaan demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin tämän löperön sähköpostinkäytön perusteella. Clinton oli käyttänyt työasioissa henkilökohtaista sähköpostiaan, mikä aiheutti teoreettisen vakoiluriskin. Trump onnistui saamaan tämän kuulostamaan tietoiselta maanpetokselta.

Hänen retoriikallaan Joe Bidenin toimet muuttuvat hirviömäisiksi. Varapresidenttihän tosiaan painosti Ukrainaa ja hänen poikansa on tehnyt bisnestä läpeensä korruptoituneessa maassa. Miettikääpä miltä Trump saa tämän kuulostamaan.

Pysyykö Zelenskyi käsikirjoituksessa?

Zelenskyin vain täytyy pysyä käsikirjoituksessa. Ihan varmaa se ei ole.

Zelenskyin avustaja Serhi Leshtshenko kertoi torstaina, että puhelua Yhdysvaltain presidentin kanssa ryhdyttiin valmistelemaan heti Zelenskyin aloitettua virassaan toukokuussa.

Pian kävi kuitenkin selväksi, että demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Bidenin ja tämän pojan tekemisistä keskusteleminen olisi ennakkoehto puhelun järjestymiselle.

Tämä antaa varsin raadollisen kuvan kansainvälisestä politiikasta. Jos Trumpin kurssi ennen vuoden 2020 presidentinvaalia horjuisi, Zelenskyillekin voisi tulla kiire hypätä demokraattivoittajan kelkkaan. Sellainen on itsenäisten valtioiden presidenttien osa.