Keskus­rikos­poliisi selvittää, rikkooko Estonian hylylle ilmaantunut tv-ryhmän kuvaus­alus lakia

”Tapahtumia selvitetään yhdessä Saksan viranomaisten kanssa”

Merivartiosto kuvasi tv-ryhmän vuokraaman saksalaisen Fritz Reuter -aluksen Estonian uppoamispaikan läheisyydessä.

25.9.2019 15:25 | Päivitetty 25.9.2019 16:07

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoo selvittävänsä yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa, onko Itämerellä uponneen matkustajalaiva Estonian hylyn rauhaa rikottu.

KRP sai tiistaina Länsi-Suomen merivartiostolta ilmoituksen, jonka mukaan Saksan lipun alla purjehtivalta alukselta oli maanantai-iltana mahdollisesti laskettu veteen sukellusrobotti. Tämä olisi tapahtunut alueella, joka on suojeltu laissa matkustaja-alus Estonian hylyn rauhoittamisesta.

– Tapahtumia selvitetään yhdessä Saksan viranomaisten kanssa, KRP kertoo tiedotteessaan.

KRP kertoo, että ilmoituksen mukaan Rajavartiolaitoksen alus ja helikopteri dokumentoivat tapahtumat alueella.

Rikostarkastaja Markus Laine KRP:stä sanoi STT:lle, että tutkinta etenee asianosaisten henkilöllisyyksien ja tapahtumien kulun selvittämisellä. Hän ei tutkinnan ollessa vasta aivan alkuvaiheessa kommentoinut, onko tapauksessa epäiltyjä tiedossa.

– Juridiikka asiassa on aika haasteellista. Siihen tullaan tässä perehtymään, hän kuvaili tapausta.

Uppoamisesta kohta 25 vuotta

Viranomaiset kertoivat tiistaina, että Saksan lipun alla purjehtinut sukellustukialus oli saapunut Estonian hylylle maanantaina.

Rajavartiolaitoksen alus oli alueella, otti yhteyttä sukellustukialukseen ja kehotti sitä olemaan loukkaamatta hylyn rauhaa. Tästä huolimatta saksalaisalus Fritz Reuter laski mereen todennäköisesti sukellusrobotin.

Estonian hylky makaa kansainvälisellä vesialueella, mutta Suomen talousvyöhykkeellä. Suomalaisviranomaisten mukaan Saksa ei ole liittynyt Estonian rauhaa suojaavaan sopimukseen.

Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut Estonia upposi syysmyrskyssä 28. syyskuuta 1994 eli lähes tarkalleen 25 vuotta sitten. Turmassa Utön edustalla kuoli 852 ihmistä. Suurin osa uhreista oli Ruotsin ja Viron kansalaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?