Sukeltajat kuvasivat dramaattista materiaalia Estonian hylyn sisältä 1994 – videot käynnistivät uskomattoman huhumyllyn laivan ”salatusta kohtalosta”

Joulukuussa 1994 amerikkalaisista ja englantilaisista huippuammattilaista koottu sukellusryhmä laskeutui Estonian hylkyyn yli 50 metrin syvyyteen. Sukeltajat rikkoivat 4. kannen ikkunan, menivät laivan uumeniin ja videoivat näkemänsä.

27.9.2019 7:10

Sukeltajien ja robottikameroiden kuvaamaa materiaalia kertyi 58 tuntia onnettomuustutkijoiden käyttöön. Joidenkin mielestä sitä ei ollut riittävästi: käynnistyi salaliittoteorioiden vyyhti laivan todellisesta, salatusta kohtalosta.

Sukeltajat ovat tutkineet hylkyä – virallisesti – kolme kertaa. Heti onnettomuuden jälkeen ja sitten joulukuussa 1994. Vuonna 1996 ympäristöministeriö pumppasi hylystä öljyä, ja silloin sukeltajat kävivät laivan ulkopuolella. Viime päivinä Estonia on taas kiinnostanut muitakin kuin viranomaisia. Merivartiosto tutkii epäiltyä hautarauhan rikkomista. Hylyn liepeillä on nähty saksalainen alus, jonka varustus viittaa siihen että aluksella on filmiryhmä ja kauko-ohjattava sukellusrobotti.

M/S Estonia upposi syysmyrskyssä 28.9.1994 Utön saaren eteläpuolella. Laiva oli aikataulun mukaisella reitillään Tallinnasta Tukholmaan. Aamuyöllä noin kello 1.00 laiva menetti keulavisiirinsä ja autokannelle tulvi vettä. Klo 1.15 laiva sai kallistuman ja alkoi upota.

Onnettomuustutkinta­raportin mukaan laiva painui pinnan alle 1.40. Noin 25 minuutissa matkustajien ja laivan henkilöstön kohtalo oli sinetöity: laiva vei mukanaan yli 800 ihmistä, ruotsalaisia, virolaisia ja suomalaisia. Pelastuneita kerättiin pelastuslautoilta ja merestä vain vähän yli sata – paikalle rientäneistä laivoista ja helikoptereista huolimatta.

Moni kohtasi matkansa pään hyisessä meressä. Koptereista mereen laskeutuneiden pintapelastajien tehtäväksi jäi aamun valjettua noukkia ruumiita merestä. Eläviä ei enää löytynyt. 757 uhrin kohtalo jäi täysin pimentoon. Heistä 461 oli ruotsalaisia.

Ruotsalaisille Estonia oli sokki. Vainajien määrä oli käsittämätön.

Ruotsin hallituksessa heräsi ajatus tutkia uponnut laiva vielä tarkemmin, jotta saataisiin selville, voidaanko laivaan jääneet ruumiit tuoda ylös ja toisaalta, voidaanko laiva nostaa. Hanke annettiin Ruotsin Merenkulkuvirastolle.

Virasto etsi sopivaa sukellusryhmää ja päätyi käyttämään amerikkalaista Rockwater A/S -yhtiötä, jolla oli kokemusta vaikeista olosuhteista muun muassa öljynporauslautoilla. Lisäksi mukana oli hollantilainen Smit Tak -yhtiö, jonka erikoisalaa ovat laivojen pelastustyöt kuten tulipalot ja nostamiset. Yhtiöt yhdistivät voimansa ja saapuvat Estonian hylylle 2.12.1994. Operaatiota valvoivat Ruotsin Merenkulkuvirasto, Ruotsin poliisi ja Ruotsin onnettomuustutkintavirasto.

Joulukuun pimeydessä sukeltajat aloittavat työnsä.

Hylkyä tutkittiin ensin ulkoa robottikameroilla. Sen jälkeen 12 amerikkalaista ja brittiä sukeltivat neljässä kolmen hengen ryhmässä. Sukeltajien työtä ohjattiin ylhäältä emolaivan kannelta, jonne välittyi suoraan kameran videokuvaa.

Hylkyyn sukeltavat miehet testattiin tarkkaan ennen operaatiota. Alas menivät vain ne, jotka eivät järkyttyneet vastaan tulevista ruumiista, sotkusta ja hävityksestä.

Sukellusoperaation videot päätyivät Ruotsin poliisille ja siitä edelleen tutkijoiden käyttöön muun muassa Suomeen. IS on katsonut videoita kahteen kertaan Onnettomuustutkinta­keskuksessa: elokuussa 2000 ja syyskuussa 2019. Päällimmäisenä videoista jää mieleen täydellinen sekasorto: rikkoutuneita rakenteita, ruhjoutuneita kalusteita, ajelehtivia pulloja ja oluttölkkejä, leluja, makeisia... Sukeltajien ja heidän ohjaajansa välinen keskustelu on ajoittain hyytävää.

Rockwaterin sukeltajien operaatiosta syntyi tutkimusraportti. Se kertoo yksityiskohtaisesti, missä sukeltajat kävivät, mitä näkivät, minne pääsivät ja minne ei. Sukeltajat rikkoivat kyljellään meren pohjassa lepäävän Estonian 4. kannen ikkunan vasaralla ja siirtyivät laivan sisätiloihin.

Raportin mukaan kannet 4, 5 ja 6 käytiin läpi, lisäksi laivan komentosilta tutkittiin tarkkaan. Ilmeisesti sukeltajat etsivät lokikirjaa. Komentosillasta tuli myös laivan päällikön, perämiehen ja yliperämiehen hauta. Videokuva näyttää ruoria ja hallintalaitteita ja erilaisia mittareita. Hurjin sotku on tax free -kaupassa ja laivan ravintoloissa, jossa lattiaan pultatut pöydät roikkuivat alaspäin.

Sukeltajat paikallistivat – raportin mukaan – 125 vainajaa. Tutkimusraportissa todetaan, että sukeltajien kulkureiteille osuneiden vainajien vähäinen määrä kertoo siitä, että suuri määrä ruumiita on valtavien tavarakasojen takana. Laivan heilahtaessa kyljelleen, siirtyi kaikki liikkuva materia sinne. Roju tukki myös hyttien ovet ja hyttikäytävät.

Vainajien hakeminen sieltä olisi mahdotonta. Vainajien tuomista pintaan pidettiin vaativana ja kaikin puolin vaarallisena hankkeena. Raportissa korostettiin myös romun ja sekasotkun määrää pelkästään niillä alueilla, joissa sukeltajat pääsivät käymään. Paljon jäi tutkimatta.

Raportti ei suosita vainajien hakua eikä laivan nostamista, ja se käytännössä päätti keskustelun molemmista mahdollisuuksista.

Tai niin olisi saattanut luulla.

Vaikka virallinen onnettomuusraportti osoitti uppoamisen syyksi keulavisiirin pettämisen, huhut laukkasivat villeinä. Salaliittoteorioissa laiva kuljetti jotain salaista, jonka poistamisen yhteydessä laivaan pääsi vettä. Kyljessä nähtiin reikä, jonka syyksi arveltiin räjähdys. Hurjin visio oli, että kyseessä on Suomen, Ruotsin ja Viron salaliitto, johon Estonian uppoaminen tai upottaminen jotenkin kytkeytyi. Eikä tässä kaikki: Estoniassa olisi ollut huumelastissa rekka, joka työnnettiin mereen. Siksi keulavisiiri avattiin ja vesi tulvi sisään. Lisäksi puhuttiin laittomista siirtolaisista.

Rockwaterin tekemää sukellusraporttia arvosteltiin pintapuolisuudesta ja siitä, että kaikkia nauhoja ei tuotu tutkittavaksi. Arvosteluissa ihmeteltiin, miksi autokannella ei käyty ollenkaan, vaikka sinne olisi päästy.

Jos World Trade Centerin -iskut 2001 olivat joidenkin intoilijoiden mielestä salaliitto, niin sitä oli Estoniakin.

Pommi laivassa -selitys eli sitkeästi, jopa niin sitkeästi, että amerikkalaismiljonääri Gregg Bemis aloitti vuonna 2000 omat sukelluksensa hylylle etsiäkseen todisteita. Mukaan liittyi saksalainen toimittaja ja tuottaja Jutta Rabe, joka kävi kovistelemassa silloista Estonian tutkimuskomission suomalaista jäsentä Kari Lehtolaa ”ristiriitaisuuksista”. Bemisin sukellukset eivät johtaneet mihinkään, koska sisätiloihin niissä ei menty. Silti Bemisin raportti löytää erilaisuuksia Rockwaterin materiaalin, ja siitä pääteltiin, että vuoden 1994 sukellusten videoita on peukaloitu.

Rabe sai aikaiseksi kirjan ja elokuvan Itämeren arvoitus (2004), jonka piti kertoa totuus Estoniasta elokuvakerronnan kautta. Fiktiota ja faktaa sekoittava elokuva kertoo sitkeästä televisiotoimittajasta, joka saa vihiä Estonialla tapahtuvista hämäristä asekaupoista entiseltä DDR:n salaisen poliisin Stasi-agentilta jo ennen onnettomuutta. Estonian upotti entisten Neuvostoliiton KGB-agenttien muodostama kansallismielinen ryhmä, joka halusi estää venäläisen aseteknologian päätymisen länteen. Elokuvassa annetaan ymmärtää, että Suomen, Ruotsin ja Viron salaliitto liittyisi juuri tähän, ja siksi tutkimustuloksia olisi vääristelty.

Estoniaa on käsitelty myös oikeudessa Ranskassa. Tuomioistuin hylkäsi heinäkuussa uhrien omaisten ja turmasta selviytyneiden 40 miljoonan euron korvausvaatimukset laivan rakentaneelta Meyerin telakalta ja laivaluokituksen antaneelta Bureau Veritas -yhtiöltä.

Estonian hylky on rauhoitettu vuonna 1995 annetulla lailla. Laki perustuu Suomen, Ruotsin ja Viron samana vuonna tekemään sopimukseen.

Onnettomuustutkimuskeskuksen kuvat kertovat synkkää tarinaa yli 50 syvyydestä.

Sopimuksessa Estonian hylkyä ja ympäröivää aluetta pidetään uhrien viimeisenä leposijana. Laki kieltää sukeltamisen aluksen uppoamispaikalla sekä muut toimet, joilla pyritään nostamaan ruumiita tai esineitä hylystä tai meren pohjalta.

Viime vuosina Estonian ympärillä on ollut pääosin hiljaista.

Itämeren rauhanajan tuhoisimman laivaonnettomuuden sadat vainajat saavat levätä rauhassa.

Viimeinkin.

Valokuvaaja Peter Jansson oli kuvaamassa pelastustöitä Estonian uppoamisen jälkeen. Katso video alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?