Rajavartiolaitoksen mukaan M/S Estonian hautarauhaa saatettiin rikkoa maanantaipäivän aikana.
Tämänhetkisen tiedon valossa Estonian yllä seilannut Fritz Reuter -alus toimi Saksan lipun alla. Rajavartiolaitoksen mukaan miehistöön kuului ainakin saksalaisia ja ruotsalaisia jäseniä.
Fritz Reuter -aluksen miehistö todennäköisesti rikkoi Estonian hautarauhaa laskemalla mereen sukellusrobotin. Robotti nostettiin vedestä ylös myöhään maanantai-iltana, noin kello 21–23.30 välisenä aikana.
– Siinä todennäköisesti on taustalla jonkin tv-dokumentin kuvaaminen, sanoi Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentaja Petteri Partanen aiemmin IS:lle.
Merivartiosto julkaisi Fritz Reuterin kannella näkyneestä sukellusrobotista kuvan Twitterissä.
Pitkän linjan sukeltaja ja sukelluskouluttaja Jouni Piispanen kertoo IS:lle, että kyseessä vaikuttaa olevan pieni monitorointiin tarkoitettu ROV eli kauko-ohjattava vedenalainen työskentelylaite.
Kauko-ohjattavia sukellusrobotteja on olemassa hyvin erilaisissa hinta- ja kokoluokissa. Pienimmät voivat olla kenkälaatikon kokoisia pieniä laitteita ja suurimmat isoja järkäleitä, joilla voi suorittaa vaikka vedenalaisia porauksia.
– Niitä (robotteja) saa nykyään niin edullisesti, että sellaisia on yhdellä jos toisellakin kaverilla. Silloin kun Estonia upposi, niin ne olivat vielä harvassa, Piispanen arvioi.
Rajavartiolaitoksen kuvassa näkyvä sukellusrobotti on Piispasen arvion mukaan edullisemmasta päästä.
– Jos ROV:lla haluaisi tehdä pidemmän tutkimuksen hylyllä, niin ovella pitäisi olla sukeltaja syöttämässä kaapelia. Keulasta tosin pääsee luultavasti aika esteettä sisään autokannelle.
Tässä on alus, jonka miehistö tiettävästi tutki M/S Estonian hylkyä maanantaina.
Aluksen kannella lepäsi kauko-ohjattava sukellusrobotti. Rajavartiolaitoksen mukaan robotti nostettiin vedestä maanantaina illalla.
Piispasen mukaan Estonialle sukeltaminen ei olisi teknisesti kovin haasteellinen tehtävä. Hylky makaa Itämeren pohjassa kyljellään. Kyljen korkein kohta on noin 55 metrin syvyydessä ja alin kohta noin 70–80 metrin syvyydessä. Näkyvyyskin on luultavasti ollut vuodenajan ansiosta oikein mainio.
– Plankton painuu pohjaan, koska on jo sen verran viileää ja vähemmän valoa. Sakkaa voi olla lähempänä pohjaa, mutta tuollaisen ison hylyn kylki on niin kaukana pohjasta, että siellä voi olla jopa erinomainen näkyvyys.
Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut autolautta Estonia upposi 28. syyskuuta 1994 kello 1.50 aamuyöllä. Onnettomuudessa kuoli 852 ihmistä. Vain 137 ihmistä pelastui.
Hylky julistettiin onnettomuuden jälkeen hautapaikaksi siellä kuolleille ihmisille. Sen päälle kaadettiin tonneittain soraa hautaamisen merkiksi.
Piispanen arvioi, että hylyn päälle kaadettu sora on voinut mahdollisesti jopa parantaa sukellusolosuhteita hylyn ympärillä.
– Sora-alueella näkyvyys voi olla pohjaan asti hyvä, koska siellä ei ole sitä eloperäistä sedimenttiainesta eli mutaa. Veikkaisin, että Estonian päälle kaadettu sora voi parantaa näkyvyyttä, hän pohtii.
Suomi, Ruotsi ja Viro solmivat vuonna 1995 sopimuksen Estonian hautarauhasta. Sopimuksen mukaan näiden maiden kansalaiset eivät saa toimia aluksen lähellä. Sopimukseen liittyivät myös Venäjä ja Iso-Britannia. Hautapaikkaa vartioivat Suomen ja Ruotsin viranomaiset.
Helsingissä 30. kesäkuuta 1995 annetussa laissa matkustaja-alus Estonian hylyn rauhoittamisesta säädetään, että sukeltaminen rauhoitetulla alueella on kielletty. Rauhoitetulla alueella ei myöskään saa ryhtyä toimiin ruumiiden tai esineiden nostamiseksi hylystä tai meren pohjalta eikä häiritä hylyn rauhaa. Lain rikkomisesta voi seurata sakkorangaistus tai korkeintaan vuosi vankeutta.
Saksa ei ole mukana Estonian hautarauhaa varjelevassa sopimuksessa. Suomen rajavartiolaitoksen tiedotteen mukaan Saksan viranomaisia on kuitenkin informoitu maanantai-illan mahdollisesta hautarauhan rikkomisesta. Asian selvittäminen jatkuu.
Aluksella on sukelleltu sopimuksesta huolimatta kuluneiden vajaan 25 vuoden aikana ainakin muutamaan otteeseen.
Vuonna 2000 yhdysvaltalaisen Gregg Bemisin sukeltajaryhmä kuvasi hylkyä Estoniasta kertovaa elokuvaa varten. Vuonna 2014 ruotsalaislehti Aftonbladet puolestaan kertoi, että ruotsalaiset ovat sukeltaneet hylylle.