Estonian hylyllä poikkeuksellista toimintaa – viranomaiset epäilevät, että hautarauhaa on rikottu

Estonian hylyn tuntumassa on käynyt sukellustukialus.

| Päivitetty

Rajavartiolaitos ja Länsi-Suomen merivartiosto epäilevät, että Estonian hautarauhaa on rikottu. Viranomaiset tiedottavat, että Saksan lipun alla purjehtineen sukellustukialuksen epäillään saapuneen maanantaina iltapäivällä Estonian hylylle.

Rajavartiolaitoksen alus oli alueella, otti yhteyttä sukellustukialukseen ja kehotti sitä olemaan loukkaamatta hautarauhaa. Kehotuksesta huolimatta saksalaisalus Fritz Reuter laski mereen todennäköisesti sukellusrobotin, joka nostettiin myöhään illalla ylös.

Rajavartiolaitos ilmoittaa, että se dokumentoi tapahtumat ja on kertonut asiasta Saksan viranomaisille.

Kyseessä saattoivat olla tv-kuvaukset

IS tavoitti Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentajan Petteri Partasen. Hän kertoo, että epäilty hautarauhan rikkominen tapahtui maanantai-iltana noin kello 21–23.30 välisenä aikana.

– Alueelle tuli Saksan lipun alla purjehtinut sukellustukialus. Se tuli siihen Estonian hylylle. Meidän havaintojen mukaan he ovat laskeneet sinne sukellusrobotin ja myöhään illalla he nostivat sen ylös.

Merivartioston tietojen mukaan kyseessä on yksityinen taho, joka sukeltaa. Toimija ei ole valtiollinen.

– Siinä todennäköisesti on taustalla jonkin tv-dokumentin kuvaaminen, Partanen kertoo.

Merivartiostolla ei ole tietoa siitä, että kuvaajilla olisi mitään lupia hankittuna. Partanen myös pohtii, että ei ole selvää, voiko sellaisia lupia edes teoriassa olla olemassa.

– Ei ole selvää, voiko sinne mennä millään luvilla. Kuka sen luvan myöntäisi? Ja millä tavalla se prosessi menee.

Merivartiosto sai tiedon tilanteesta Ruotsista viranomaisilta ennakkotietona.

– Meillä ei ole toimivaltaa puuttua asiaan, mutta pyrimme seuraamaan ja dokumentoimaan tapahtumat.

Vartiolaiva kävi paikalla kohtuullisen etäisyyden päässä ja kävi radiokeskustelun saksalaisaluksen miehistön kanssa. Partasen tietojen mukaan he reagoivat hyvin ja antoivat asiallisia vastauksia.

Estonian uppoamisesta syysmyrskyssä 1994 tulee pian kuluneeksi 25 vuotta. Onnettomuudessa Utön edustalla kuoli 852 ihmistä. Alus oli matkalla Tallinnasta Tukholmaan.

Estonian hylky on kansainvälisellä merialueella, mutta Suomen talousvyöhykkeellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?