Raju väite Jessikka Aron Putinin trollit -kirjassa: Venäjän ”myyrä” löytyi Yleisradiosta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Raju väite Jessikka Aron Putinin trollit -kirjassa: Venäjän ”myyrä” löytyi Yleisradiosta

Yleisradion toimittaja Jessikka Aro kirjoittaa, että Ylen sisältä paljastui hänen häirintäjuttunsa yhteydessä ”sabotööri, kansankielellä myyrä”. IS pyysi väitteeseen kommentit myös Ylen päätoimittajalta ja turvallisuuspäälliköiltä.

Toimittaja Jessikka Aron kirja Putinin trollit – Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta (Johnny Kniga) julkaistiin tänään tiistaina.

24.9.2019 7:47

Venäjän harjoittamaa informaatiovaikuttamista tutkinut ja työnsä vuoksi laajan häirintäkampanjan uhriksi joutunut Yleisradion toimittaja Jessikka Aro kertoo uudessa kirjassaan, kuinka hänen työtään yritettiin vaikeuttaa oman organisaation sisältä.

Aron mukaan hänen vainoajansa saivat häntä koskevia tietoja suoraan henkilöltä, joka oli itse töissä Yleisradiossa. Aro on otsikoinut kyseistä henkilöä koskevan luvun kirjastaan sanalla Myyrä.

Aron 453-sivuinen kirja Putinin trollit – Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta (Johnny Kniga) julkaistiin tiistaina Helsingissä. ISTV näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä alkaen kello 9.30.

  • Suora lähetys on päättynyt.

– Joku kopioi minuun liittyvää tietoa Ylen sisäisestä viestintäkanavasta intranetistä, liitti tiedot pilkkalaululinkkiin ja lähetti viestin valesähköpostiosoitteesta työkavereilleni ja esimiehilleni. Intranetissä oli tiedotettu, että koulutan Ylen toimittajia trolleista ja kyberhyökkäyksistä, ja tiedotteen lukijoita oli nimenomaan kehotettu olemaan levittämättä tietoa eteenpäin, Aro kertoo kirjassaan.

Kun Aron häirintä paisui, myös poliisi kiinnostui asiasta keväällä 2016. Poliisi käynnisti esitutkinnan, jossa tutkittiin muun muassa Venäjän valtiolliselle Risi-instituutille työskennelleen dosentti Johan Bäckmanin epäiltyä roolia Aron vastaisen vainokampanjan koordinoijana.

– Lokakuussa 2016 poliisi kertoi lehdistölle epäilevänsä, että joku Yleisradion sisältä oli auttanut Johan Bäckmania vainoamaan minua. Poliisin mukaan epäilty oli toimittanut Bäckmanille tietoa työtehtävistäni ja olinpaikastani, Aro kertoo kirjassaan.

– Tämä myyrä laitettiin syrjään Ylestä, Aro kirjoittaa.

Poliisin epäily Ylen sisällä olleesta Bäckmanin mahdollisesta avunantajasta ei ole sinänsä uutta tietoa, sillä asiasta kerrottiin esitutkinnan aikana lehdistössä.

Kun Bäckmania ja MV-lehden päätoimittajana esiintynyttä Ilja Janitskinia vastaan nostetut syytteet Aron vainoamisesta etenivät aikanaan oikeuteen kesällä 2018, kyseistä Ylen sisällä ollutta henkilöä ei silti syytetty mistään.

Esitutkintapöytäkirjoista käy kuitenkin ilmi, että poliisi oli kuulustellut myös kyseistä Ylen silloista työntekijää epäiltynä ”avunannosta vainoamiseen”. Hänen puhelimiensa viestit ja data oli tutkittu ja myös hänen tietokoneidensa sisältö oli tutkittu. Kaiken tämän perusteella syyttäjä päätyi lopulta siihen, että yhtään syytettä häntä vastaan ei nostettu.

Kyseisen henkilön nimeä ei ole kerrottu Suomen tiedotusvälineissä Aron oikeusjutun yhteydessä eikä Aro mainitse henkilön nimeä myöskään tuoreessa kirjassaan.

Aro tekee kirjassaan kuitenkin johtopäätöksen, joka vaikuttaa menevän paljon pidemmälle kuin Suomen oikeuslaitoksen tekemä syyttämättäjättämispäätös.

Aro kertoo, kuinka kollegat yrittivät udella häneltä esitutkinnan aikana Bäckmanin apuriksi epäillyn henkilön nimeä, mutta hänen oli vaiettava asiasta esitutkintalakien nojalla.

– Yritin ohjata kollegoitani suuntaamaan huomiotaan laajempaan ilmiöön ja vastasin tiedusteluihin sanomalla: älkää kysykö kuka, vaan kysykää, missä muualla, Aro kirjoittaa.

– Tiedossa on, että Venäjän tiedustelupalvelut kasvattivat agentteja ja tiedonantajia useissa eri organisaatioissa, joskus koulien heitä kymmeniä vuosia. Oli ilmiselvää, että sabotöörejä, kansankielellä myyriä, oli Yleisradiossa, mutta ei vain siellä, Aro kuvailee.

Kirjassaan Aro antaa siis ymmärtää, että kyseisen Bäckmanin kontaktin lisäksi Yleisradiossa olisi mahdollisesti myös muita Venäjän tiedustelupalveluihin kytkeytyviä ”sabotöörejä”.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi dosentti Johan Bäckmanin (kuva vas.) vuoden ehdolliseen vankeuteen ja MV-sivuston päätoimittajana esiintyneen Ilja Janitskinin (oik.) yhden vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen rikoskokonaisuudessa, jossa vakavimmat syyksi luetut rikokset liittyvät Jessikka Aron vainoamiseen. Bäckmanin ja Janitskinin tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia, sillä niiden käsittely hovioikeudessa alkaa lokakuussa.

Myyrä-sana on ilmaus, jonka täsmällinen merkitys saattaa vaihdella asiayhteydestä riippuen, mutta esimerkiksi vakoilukirjallisuudessa sillä on yleisesti tarkoitettu vieraan vallan agenttia tai jonkin vihamielisen organisaation hyväksi toimivaa peitehenkilöä.

Aro ei avaa kirjassaan tarkemmin todisteita eikä perusteita, miksi hän päätyy johtopäätökseen, että kyseinen henkilö oli myyrä.

Aron vainoamisjutun esitutkintapöytäkirjoista käy kuitenkin ilmi, että kyseinen Ylen työntekijä oli käynyt Bäckmanin kanssa varsin tuttavallisen sävyistä viestinvaihtoa. Hän oli muun muassa kertonut Bäckmanille tietoja Aron Ylellä järjestämästä yhtiön sisäisestä koulutuksesta.

– Miten menee Johan? Trollaus ja kyberuhat ovat Jessikalla edelleen aika pinnassa, sillä hän pitää niistä luennon tällä viikolla, henkilö oli viestittänyt Bäckmanille Ylen sisältä ja pyytänyt sen jälkeen Bäckmanilta myös:

– Älä liitä mua sitten tähän.

Esitutkintamateriaalista käy myös ilmi, että kyseinen henkilö oli lähettänyt Bäckmanille tietoa eräästä toisestakin Ylen työntekijästä, jonka asuntoon oli jätetty Neuvostoliiton lippu.

– Sain myös kuulla luotettavasta lähteestä, että (XX) ei pitänyt siitä Neuvostoliiton lipusta olohuoneessaan… Hän epäilee asunnossaan käydyn kaksi kertaa… Niin makaa kuin petaa, lukee henkilön Bäckmanille lähettämissä viesteissä.

Poliisin esitutkinnassa keskityttiin kuitenkin vain Aron epäiltyyn vainoamiseen, joten esimerkiksi ”siihen Neuvostoliiton lippuun” liittyvä tekstiviestinvaihto näyttää jääneen kuulusteluissa sivuseikaksi.

Aro kertoo kirjassaan, että ”myyrä laitettiin syrjään Ylestä”. IS:n tietojen mukaan hän ei enää työskentele Ylelle, mutta hänen poistumisensa ei liittynyt suoranaisesti hänen aiempaan rooliinsa epäiltynä.

IS kysyi Jessikka Arolta, millä perusteella hän päätyy kutsumaan kyseistä henkilöä kirjassaan myyräksi.

– Hän iloitsi viesteissään toisenkin Ylen toimittajan häirinnästä ja tälle jätetystä Neuvostoliiton lipusta. Hänellä oli kuitenkin niin hyvä juristi, että hän sai väännettyä asian niin, ettei häntä vastaan nostettu syytettä, Aro perustelee.

– Jos kyseinen henkilö on eri mieltä, hän voi viedä aina minut kunnianloukkauksesta oikeuteen. Katsotaan sitten, pärjäisikö se käräjillä.

Aron mukaan hänen omassa sanavarastossaan myyrä ei myöskään tarkoita suoranaista vakoojaa.

– Minun mielestäni termi liittyy siihen, että myyrä kaivautuu maahan ja tekee siellä pikkuisen tihutöitä.

IS kysyi myös Yleisradion vastaavalta päätoimittajalta Jouko Jokiselta, oliko Ylessä Venäjän myyrä tai onko Ylessä mahdollisesti yhä myyriä, koska Aro käyttää kirjassaan myös monikkomuotoa.

– Minun on hankala kommentoida tätä, koska en ollut itse silloin vielä Ylen päätoimittajana kun tämä Aroon vainoamiseen liittyvä epäily oli tullut esille. Se on kuitenkin selvää, että kyseistä henkilöä vastaan ei nostettu mitään syytteitä eikä hän joutunut oikeuteen.

Jokisen mukaan Arolla on kuitenkin vapaus tehdä omia tulkintojaan omasta asiastaan, jonka taustat hän itse tietää parhaiten.

– Tämä on hänen kirjailijan vapauttaan ja tulkintaansa. Mutta noin yleisellä tasolla voisin kai sanoa, että jos nyt olisi jokin epäilys, että meillä olisi myyrä organisaatiossa, niin saisin siitä todennäköisesti Suojelupoliisilta tiedon, Jokinen sanoi.

Yleisradion vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

Yleisradion nykyinen riskienhallinta- ja turvapäällikkö Marko Lavikkala kertoo tulleensa niin ikään Ylelle töihin vasta sen jälkeen, kun Bäckmanin kanssa viestitelleen henkilön tapaus oli jo käsitelty talon sisällä.

– Tiedän, että hän on ollut rikoksesta epäiltynä, mutta sitten on tehty syyttämättäjättämispäätös. Jokainen voi sitten tehdä siitä omat johtopäätöksensä, mitä se tarkoittaa, Lavikkala sanoi.

Miltä myyrä-nimitys kuulostaa kaiken tämän perusteella?

– Onhan se aika reipas ilmaisu. Minulla ei ole myöskään tiedossani, että Ylessä olisi muita tällaisia tapauksia tällä hetkellä, mutta Jessikan viittaamaan tapaukseen liittyen minulla itselläni ei ole riittävästi tietoa.

IS oli yhteydessä myös Ylen jo eläkkeelle jääneeseen riskienhallinta- ja turvallisuuspäällikköön Simo Alhoon, joka hoiti aikanaan Bäckmanin juttuun liittyvää tiedonantajaepäilyä Ylen sisällä.

Alho asettaa sanansa varovaisesti.

– Meillä oikeusvaltiossa pitää tietenkin luottaa rikostutkijoihin ja oikeuslaitokseen, että he ovat tehneet oikeita johtopäätöksiä. Viranomaispuolella kuitenkin voi joskus käydä myös niin, että kun riittävää näyttöä ei ole, niin asia saattaa jäädä puolitiehen. Näyttöä voi olla vaikea saada.

Alhon mukaan se on yleisesti tiedossa, että niin sanottujen myyrien kasvattaminen ulkomaalaisissa organisaatioissa on Venäjän tiedustelupalvelujen tunnettu toimintamalli.

– Ottamatta kantaa suoranaisesti Yleisradion tapaukseen voin sanoa, että ihminen saattaa olla kymmeniäkin vuosia kunniallinen kansalainen, kunnes hänet aktivoidaan.

Alho ei ota kantaa myöskään siihen, oliko hänen aikanaan Ylessä siis Venäjän myyrä.

– Jos se kirjassa lukee, niin se on varmaan laitettu sinne syistä, jotka Jessikka itse tietää parhaiten. Itse voi vain harmitella, että jos näin on ollut, olisi ollut hienoa, jos olisin tiennyt kaikki tällaiseen liittyvät asiat, mutta kaikkea en minäkään tiennyt.

Aro ryhtyi tutkimaan Venäjä-mielisiä nettitrolleja syksyllä 2014. Keväällä 2015 hän julkaisi selvityksensä Pietarin niin sanotusta trollitehtaasta ja juttusarjan Venäjän trollit Suomessa, mistä hänet palkittiin sittemmin Bonnierin journalistipalkinnolla.

Keväällä 2016 Aro koulutti jo Ylen toimittajia trollausilmiöstä ja hän sai myös esiintyjäkutsuja seminaareihin ulkomaita myöten. Samaan aikaan häntä itseään vastaan oli kuitenkin meneillään laaja mustamaalaus- ja pilkkakampanja sekä sosiaalisessa mediassa että esimerkiksi MV-lehdessä.

Lokakuussa 2018 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi MV-sivuston päätoimittajana esiintyneen Janitskinin yhden vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Bäckman sai vuoden ehdollista vankeutta.

Vakavimmat heille syyksi luetut rikokset liittyvät Jessikka Aron vainoamiseen. Käräjäoikeuden mukaan kyse oli suunnitelmallisesta ja pitkäkestoisesta vihakampanjasta, jonka tarkoitus oli Aron maineen tuhoaminen.

Bäckmanin ja Janitskinin tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia, sillä niiden käsittely hovioikeudessa alkaa lokakuussa.

Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland Oy oli yksi oikeudenkäynnin asianomistajista Mv-lehden tekijänoikeusrikoksiin liittyen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?