THL varoittaa sähkötupakan käyttäjiä – Hakeudu heti lääkäriin, jos kärsit näistä oireista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

THL varoittaa sähkötupakan käyttäjiä – Hakeudu heti lääkäriin, jos kärsit näistä oireista

Yhdysvalloissa kaikkiaan seitsemän ihmistä on kuollut ja 530 sairastunut keuhkosairauteen, jonka epäillään johtuvan sähkötupakasta. Suomessa THL haluaa muistuttaa sähkötupakan vaaroista.

Sähkötupakka on ollut markkinoilla runsaan kymmenen vuoden ajan.­

23.9.2019 16:30

Yhdysvalloissa sähkötupakasta oireita saaneet potilaat ovat kärsineet muun muassa voimakkaasta hengenahdistuksesta, jota on yleensä edeltänyt useita päiviä kestänyt oksentelu, kuume ja väsymys.

– Nämä uutiset ovat tietysti huolestuttavia, kun on kuitenkin kyse pääsääntöisesti nuorista ja nuorista aikuisista. Lisäksi monessa tapauksessa on kyse ihan perusterveistä ihmisistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Hanna Ollila.

Ollilan mukaan on kuitenkin edelleen epäselvyyttä, minkä tyyppiset tuotteet tai aineet ovat Yhdysvalloissa aiheuttaneet vakavia oireita. THL:n mukaan ei voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, että Suomessakin sähkötupakointi voi pahimmillaan aiheuttaa yhtä vakavia oireita kuin Yhdysvalloissa.

– Se on mahdollista, jos esimerkiksi hankkii sähkösavukenesteitä muualta kuin sellaisilta myyjiltä, joilla on tupakkalain mukainen myyntilupa. Suomessahan nämä tuotteet ovat aika tarkasti säänneltyjä, Ollila kertoo.

Suomessa sähkötupakan myyntiä säädellään tiukasti. Vuodesta 2016 sähkötupakka on kuulunut tupakkalain piiriin. Sitä koskevat esimerkiksi esilläpitokielto ja 18 vuoden ikäraja. Lisäksi Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa hedelmän tai karkin makuisen sähkötupakan myynti on kielletty, eli myynnissä saa olla vain tupakkamakuja.

Suomessa THL:n tietoon ei ole tullut yhtä vakavia tapauksia kuin Yhdysvalloissa. Siitä huolimatta THL haluaa varoittaa, että sähkötupakoinnin haitoista tiedetään vasta vähän ja tuotteiden käyttö esimerkiksi tupakoimattomilla ja raskaana olevilla on aina riski.

– Tutkimukset osoittavat jo nyt, että sähkötupakointi heikentää alentaa keuhkojen toimintakykyä, Ollila muistuttaa.

Hakeudu hoitoon, jos kärsit näistä oireista

THL kehottaa hakeutumaan hoitoon, jos terveydentila heikkenee äkillisesti.

– Yleisesti voisi sanoa, että kaikki mikä tahansa äkillinen terveydentilan heikkeneminen sähkötupakoinnin jälkeen on syy hakeutua lääkärille.

Tietyt oireet ovat erityisen hälyttäviä.

– Hengenahdistus, rintakipu, yskä, vatsakipu, oksentelu, kuume tai ripuli. Jos tällaisia äkillisiä oireita tulee, on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin ja kertoa, että on käyttänyt sähkösavuketta, Ollila sanoo.

Lääkärille on tärkeää kertoa mahdollisimman tarkasti mitä tuotetta on käyttänyt. Tässä auttaa, jos ottaa käyttämänsä sähkösavukenesteen mukaan, jolloin sen valmistaja ja ainesosat saadaan nopeasti selville.

Sähkötupakoitsijat ovat raportoineet myös lievemmistä oireista, kuten nielun ärsytyksestä, suun kuivumisesta ja päänsärystä.

Sähkösavukkeiden terveysvaikutuksia tutkitaan paljon. Tietoa sähkösavukkeiden haitoista on kuitenkin edelleen erittäin vähän verrattuna siihen, miten paljon perinteisten tupakkatuotteiden, kuten tupakan ja nuuskan haitoista tiedetään.

– Kansainvälisesti sähkötupakkatuotteita on ollut markkinoilla reilu kymmenisen vuotta. Puhutaan siis todella tuoreesta ilmiöstä tutkimuksenkin kannalta. Pitkäaikaisen käytön vaikutuksista saadaan tietoa vasta vuosien, ehkä vuosikymmenien päästä. Silloin vasta pystytään kertomaan esimerkiksi sähkösavukkeiden mahdollisesta syöpäriskistä ihmisillä, jotka ovat käyttäneet tuotetta vuosia, Ollila kertoo.

Sähkötupakka vai perinteinen tupakka?

Sähkötupakkanesteitä voi olla tuhansia, jopa kymmeniätuhansia erilaisia. Siksi myös niiden sisältämät aineet vaihtelevat paljon. Yhdysvalloissa tupakkatuotevalvonnasta vastaava viranomainen ei ole pystynyt toistaiseksi yhdistämään sairaustapauksiin mitään yksittäistä ainesosaa.

– Joiltakin potilailta on löytynyt kannabiksen psykoaktiivista yhdistettä, eli THC:tä. Nämä ihmiset ovat siis käyttäneet erilaisia kannabistuotteita sähkösavukelaitteella. Lisäksi on löytynyt e-vitamiiniasetaattiöljyä ja nikotiinia, Ollila kertoo.

Ollilan mukaan sähkötupakan haittoja on vaikea verrata perinteisen tupakan haittoihin.

– Toistaiseksi tässä asiassa on vielä hyvin paljon avoimia kysymyksiä. Tähän mennessä sähkösavukkeiden höyrystä löytyneiden haitallisten aineiden määrä on pienempi kuin mitä tupakansavusta on löydetty.

– On hyvin vaikea arvioida tämänhetkisten tietojen perusteella, millaisia vaikutuksia sähkösavukkeiden pitkäaikaisella käytöllä tulee olemaan. Sähkösavukkeiden ja perinteisten savukkeiden ainesosat ovat osin hyvin erilaisia, eli voi olla, että sähkötupakoinnista voi myös tulla sellaisia vaikutuksia, joita tupakoinnista ei tulisi.

Ollilan mukaan tupakoinnin lopettaminen on aina terveydelle paras ratkaisu, mutta moni sähkötupakoitsija jää silti nikotiinikoukkuun.

– Tutkimukset osoittavat, että iso osa sähkösavukkeilla perinteisen tupakoinnin lopettamista yrittävät joko palaavat tupakointiin, jatkavat molempien tuotteiden käyttöä tai jäävät sähkösavukkeiden käyttäjäksi. Nikotiinin käyttö siis jatkuu.

THL seuraa Yhdysvalloista tulevia uusia tutkimustuloksia, mutta ei näe toistaiseksi syytä uusille toimenpiteille.

– Tuotteet ovat Suomessa tarkoin säänneltyjä moneen muuhun maahan verrattuna. Lisäksi sähkötupakkaa käyttävien osuus on Suomessa suhteellisen pieni. En siis näe tällä hetkellä tarvetta uusille toimenpiteille, Ollila sanoo.

Suomessa sähkötupakkaa käyttää säännöllisesti varsin pieni osuus aikuisväestöstä, noin yksi prosentti. Perinteistä tupakkaa polttaa noin 12 prosenttia aikuisväestöstä.

Lue täältä THL:n tietopaketti sähkötupakoinnin haitoista

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?