Vuonna 1841 perustettu Thomas Cook oli matkailualan uranuurtaja – näistä syistä imperiumi ajautui konkurssiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vuonna 1841 perustettu Thomas Cook oli matkailualan uranuurtaja – näistä syistä imperiumi ajautui konkurssiin

Thomas Cook oli valmismatkojen pioneeri, jonka ohi aika ajoi.

23.9.2019 15:36

Brittiläisen Thomas Cook -matkanjärjestäjän konkurssin myötä päättyy myös yksi aikakausi matkailualalla. Vahvasti ryhmä- ja pakettimatkoihin nojautunut Thomas Cook oli alan uranuurtaja, jolla oli pitkä historia.

Yhtiön perusti – yllätys yllätys – liikemies Thomas Cook vuonna 1841. Matkailusta pitävä Cook järjesti tuona vuonna ryhmämatkan Leicesteristä Loughboroughiin. Matka maksoi aikalaistietojen mukaan shillingin, ja kuten ryhmämatkoilla myöhemminkin, lipunhintaan sisältyi juomatarjoilua.

Vuonna 1867 järjestettiin jo halukkaille matka Pariisin maailmannäyttelyyn ja muutamaa vuotta myöhemmin rustattiin ensimmäinen matka maailman ympäri. Tällä reissulla matkalaiset viipyivät 222 päivää.

Valmismatkat Eurooppaan tulivat tarjolle toisen maailmansodan jälkeen.

Thomas Cookin yhtiöön tulivat myöhemmin mukaan myös hänen poikansa. Vuosikymmenten saatossa omistaja on vaihtunut tiuhaan, mutta matkailualan pioneerin, Thomas Cookin, nimi säilyi edelleen yhtiön nimenä.

Monta syytä konkurssiin

Vuonna 2007 Thomas Cook AG ja brittiläinen My Travel Group plc yhdistyivät Thomas Cook Group plc -yhtiöksi. Se oli listautuneena Lontoon pörssiin.

Yhtiön talousvaikeudet syvenivät viime vuosien aikana. Thomas Cookin kiinalainen pääomistaja Fosun Group ilmoitti elokuussa, että se voi pääomittaa vaikeuksiin ajautunutta yhtiötä 450 miljoonalla punnalla (510 miljoonalla eurolla). Fosun olisi sen jälkeen omistanut yhtiön lentoyhtiöstä 75 prosenttia ja matkanjärjestäjästä neljänneksen. Yhtiö haki velkojiltaan ja pankeilta vielä 450 miljoonaa puntaa lisää.

Yhtiö kävi vielä viikonvaihteessa neuvotteluja Britannian hallituksen ja mahdollisten sijoittajien kanssa, jotta välttäisi konkurssin. Yhtiölle haettiin 200 miljoonan punnan eli noin 226 miljoonan euron lisärahoitusta. Neuvottelut eivät kuitenkaan onnistuneet.

Thomas Cookin mukaan konkurssi oli lopulta monen osatekijän summa: muun muassa kuuma kesä ja Turkin sekava tilanne sekä brexit-sotku ovat saaneet monet asiakkaat lykkäämään lomiaan. Lisäksi pakettimatkojen kysyntä hiipuu koko ajan, koska matkalle halajavat varaavat itse lentonsa ja majoituksensa netistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?