Päiviä, 50, odottaa uusi työ uudella paikkakunnalla – asuntoa ei vain löydy Bella-koiran vuoksi

Julkaistu:

”Ei käynyt mielessäkään, että kaikki kaatuu mun koiraan.”
Uusi työpaikka ja uusi asuinpaikkakunta. Mieletön mahdollisuus uudelle alulle.

Näin kuvitteli myös koko ikänsä Kauhavalla asunut kampaamoyrittäjä Päivi Luoma, 50. Todellisuus iski kuitenkin pahasti kasvoille.

Lukuisista yrityksistä huolimatta Luoma ei ole saanut vuokra-asuntoa Seinäjoelta, jossa hänen pitäisi aloittaa uuden kampaamon esimiehenä marraskuun alussa.

Ongelma on hänen 12-vuotias Bella-koiransa, jonka takia 20–30 vuokra-asuntoa on mennyt sivu suun. Hän aloitti asunnonetsimisen 1,5 kuukautta sitten.

– Tämä on jo epätoivoista. Kyllä minä olen niin ihmeissäni. Olen 50-vuotias nainen, siisti, rauhallinen, yksinelävä, luottotiedot ovat kunnossa ja vakituinen työpaikka on tiedossa. Mulla on ollut 30 vuotta oma yritys. Ainut miinus on, että mulla on pieni, vanha ja kiltti koira, Luoma tuskailee.

– Olen monta haaveillut, että siirtyisin palkalliseksi töihin, ja siten helpottaa elämääni. Olin aivan innoissani, että nyt alkaa uusi elämä. Eikä mulla käynyt mielessäkään, että kaikki kaatuu mun koiraan, Luoma jatkaa.


– Eli mihinkään rivitaloon ei kerta kaikkiaan saa koiraa ottaa. Tämä on järkyttävä tilanne, Luoma toteaa.

Kerrostaloon Luoma ei suostu muuttamaan käytännön syistä. Bella-koiralla on lonkkavika, ja se tarvitsee liikkumatilaa pihamaalta. Siksi rivitaloasunto olisi ainut järkevä vaihtoehto.

– Kun olen maalta kotoisin, olen tottunut siihen, että on koiran takia vähän takapihaa ja nurmikkoa, Luoma toteaa.

Vuokranantajien etujärjestön toiminnanjohtaja Sanna Hughes myöntää, että kotieläimet saattavat mutkistaa vuokra-asunnon saantia ympäri Suomen.

– Kotieläimet ovat melko yleisesti kielletty vuokrausilmoituksissa.

– Itse sanoisin, että se on vuokranantajalle aikamoinen kilpailuvaltti, jos sallii kotieläimet, koska niitä on aika monella ja ne ovat todella rakkaita perheenjäseniä ja tosi tärkeitä kodinetsinnässä, Hughes sanoo Suomen vuokranantajista.

Vuokranantajat kieltävät kotieläimet tyypillisesti allergiasyiden takia.

– Ne on usein kielletty, koska oma asunto halutaan säilyttää niin, että siellä voi jatkossa asua myös allergiset henkilöt.

– Osa vuokranantajista myös pelkää niitä vahinkoja, joita kotieläimistä aiheutuu. Vaikka kotieläimen aiheuttamat vahingot ovat vuokralaisen vastuulla, niistä voi toisinaan aiheutua kalliita korjauksia, joiden selvittämiseen menee aikaa, Hughes lisää.

Luomalla meinaa iskeä paniikki, ja vaihtoehdot käyvät vähiin. Nykyinen asunto pitää irtisanoa tämän kuun aikana. Luoma toivoo kuitenkin, että sopiva asunto tulisi vielä vastaan.


– Jotkut tekevät jopa niin, että ottavat asunnon, eivätkä edes kerro, että niillä on eläin ja sitten he muuttava niiden kanssa sinne. Mä oon taas niin umpirehellinen, etten sitä uskaltaisi tehdä, koska kuitenkin siitä jää kiinni.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt